2018. január 23., kedd

Pikáns cukkini savanyúság

A cukkini nem csak rántva jó! Megmutatom hogyan készítsünk belőle olyan savanyúságot, amivel feldobhatjuk a krumplis tésztát, rakott krumplit vagy a pörkölteket! Kaldeneker György receptje.Nagyon finom!




Hozzávalók: 
Hozzávalók: 1-1,5 kg cukkini, 1 fej vöröshagyma, 1 kápia paprika, 3 kapszula kardamom (keleti fűszer magja), 8-10 szem szegfűbors, 8-10 szem fekete bors, 1 teáskanál mustármag, 1 teáskanál kurkuma, 4 evőkanál olívaolaj, 20 dkg cukor, 3-4 teáskanál só, 1 dl ecet, 1 liter víz

A megmosott cukkini végeit levágjuk, és héjastól legyaluljuk. A hagymát apróra felvágjuk, ugyanígy járunk el a piros kápia paprikával, ami szép színt fog adni a savanyúságunknak. 3 szem kardamont késsel összenyomunk.
Nagyobb lábasban olívaolajat hevítünk, rátesszük a hagymát, paprikát, kardamont, pár szem szegfűborsot, egész borsot, mustármagot. A fűszereket azért hevítjük az olajon, hogy az ízek jobban kioldódjanak, így a savanyúságunk sokkal finomabb lesz. Pár perc dinsztelés után rászórjuk a kurkumát. Ugyanúgy működik mint a pirospaprika, rá kell szórni a forró zsiradékra, gyorsan elkeverni, és aztán azonnal feltölteni a vízzel. Ez lesz a savanyúság leve. Sóval, cukorral, ecettel ízesítjük, majd jól kiforraljuk.
Beleborítjuk a felszeletelt cukkinit, felforraljuk. Megkóstoljuk a levét, hogy elég fűszeres-e, ha hiányolunk még valamit belőle, akkor utána ízesítjük. A forró cukkinit üvegekbe szedjük. Lezárjuk, pár perce fejre állítjuk, utána mehet a kamrába.
Ez a savanyúság cukkini helyett készülhet uborkából, amihez gyalulhatunk sárgarépát, zöld paradicsomot, paprikát.

Tipp:
A cukkiniből készülhet még cukkinis citromlekvár, cukkinis sütemény is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése