A világ egyik leghíresebb almás lepénye ez a mennyei francia desszert. Az almás süteményekkel amúgy sem lehet nagyot tévedni -gondoljunk csak nagymamáink és anyukáink finom, fahéj illatú almás pitéire-, de amit ez a sütemény tud, az maga a csoda. Íme a recept, és döntsétek el magatok!
Hozzávalók:
Tészta:
Tészta:
- 22 dkg liszt
- 11 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- késhegynyi só
Töltelék:
- 1 kg alma
- 2 evőkanál citromlé
- 10 dkg cukor
- 3 tojás
- 1,25 dl (habtejszín)
- 1 citrom reszelt héja
Szóráshoz:
- porcukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk és a hűtőbe tesszük 1 órára.
A tésztát lisztezett deszkán egyenletes vastagságúra, 26 cm átmérőjű lappá nyújtjuk és kibélelünk vele egy 24 cm-es tortaformát.
A meghámozott almákat ketté vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk, majd locsoljuk citromlével. Arányosan elosztva, kívülről befelé haladva, körkörösen kirakjuk a tészta tetejét az almával. Kb 4-5 alma kell hozzá nagyságtól függően.
Közben egy tálban alaposan összedolgozzuk a cukrot, a tojásokat, a tejszínt és a reszelt citromhéjat. A tejszínes tojáskeveréket egyenletesen az almadarabok tetejére és közé öntjük.
190 fokos, előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. Amint elkészült kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Langyosan kivesszük a formából vagy az alját kiemeljük és megszórjuk porcukorral. Azonnal tálaljuk, mert frissen a legfinomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése