Aki nem szeretné, hogy olaj szag lengje át a konyháját, és nagyon siet is a munkájával, azoknak ajánlom ezt a nagyon finom fánkot. A kelési idő a legfontosabb, és hogy a tésztája alaposan ki legyen dolgozva. A sütőben sütött fánk nem lesz zsíros, hanem tiszta, finom, nagyon puha, letakarva másnap is nagyon puha marad és élvezeti értékéből nem veszít.
Hozzávalók:
- 30 dkg kelt tészta süteményliszt a (Nagymama lisztje)
- 1 csomag instant élesztő 7 g gluténmentes
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db reszelt héja (instant is lehet,sőt, még jobb)
- 1 kis üveg fehér rum (kis fiolákban kapható)Dr Oetker
- 1 evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál napraforgó olaj
- csipet só
- 1.5 dl meleg tej
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- porcukor a szóráshoz, házi baracklekvár a közepébe
- Továbbá kell még hozzá: mérleg, kisméretű habverő, fakanál,meg egy rozsdamentes tál
- sütőtepsi,szilikonlap a sütéshez
- 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
- Elkészítése:
- A fánkok hozzávalóit kimérjük. A lisztbe keverjük a sütőport, a citromhéjat, sót és elkeverjük. A meleg tejbe elkeverjük kis habverővel az élesztőport, a kristálycukrot, a tojást és a sárgáját, a rumot vaníliás cukrot és végül az olajat. Jól összekeverjük, majd a száraz anyaghoz adjuk. Fakanállal jó hólyagosra kidolgozzuk, géppel is lehet, de így sokkal jobban látjuk, hogy a tészta lágy maradjon, és addig dolgozzuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Közben kelesztjük, és kétszer át keverjük. kb. 40 perc. Egy spatulával kiszedjük a tésztát lisztezett deszkára, átgyúrjuk lazán, majd kinyújtjuk 1 cm vastagságúra. Szaggatóval kiszaggatjuk, és a szilikonnal bélelt tepsire helyezzük a fánkokat. Letakarjuk, és duplájára kelesztjük. A sütőt 200 fokon előmelegítjük, és hőlég keverésesben alsó sütéssel sütjük 180 fokon, addig amíg szép aranybarna nem lesz a színe, kb. 15 perc. A sütőtől is függ. Kivesszük a sütőből, majd vajjal lekenjük a tetejüket, hogy fényesek legyenek, majd vaníliás porcukorral megszórjuk. A közepükbe baracklekvárt teszünk. Fogyasszuk egészséggel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése