A sajttorta kedvelőinek ajánlom ezt a változatot, nagyon -nagyon finom! A Vidék íze magazinban találtam rá erre a szuper receptre.
A tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg fagyos vaj
4 dkg porcukor
1 tojássárgája
2 ek jéghideg víz
csipet só
A rakomány:
20 dkg csokoládé
40 dkg mascarpone
20 dkg ricotta
5 tojás
1 púpos evőkanálnyi étkezési keményítő
csipet só
12 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 ek kakaópor a szóráshoz
vaj a forma kikenéséhez+ liszt, és egy 24 cm-es pite sütőforma, kivehető aljú, ha lehet
zsírpapír, a vaksütéshez bab, amit erre a célra használunk csak
Elkészítés
A kivehető aljú piteformát kivajazzuk, és liszttel megszórjuk. A robotgép táljába öntjük a lisztet, porcukrot, sót, tojást, és az aprított fagyos vajat. Bedagasztjuk, és félidőben a jeges vizet is hozzáöntjük. Sima tésztát kapunk. Kézzel átformáljuk, és 5 percig pihentetjük.
A tésztát ezután kinyújtjuk, és a piteformába helyezzük, lehetőleg egyenletesen a szélét kiigazítva nyomkodjuk, megböködjük villával, és a hűtőbe tesszük 30 percre. Vágunk egy kerek zsírpapírt, és a tésztára tesszük. Ebbe töltjük a vaksütéshez a babot. A csokoládét időközben gőz felett megolvasztjuk.
180 C fokon előmelegített sütőbe 10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, kivesszük a nehezékkel együtt a papírt a tésztáról, majd langyosra hűtjük. A krémet összeállítjuk: A krémes ricottát a cukorral, vaníliás cukorral, mascarponéval, keményítővel simára keverjük, majd a felvert tojásokkal is.
Végül a megolvasztott csokoládét beledolgozzuk a túrókrémbe. Beleöntjük a félig sült tésztába, és 160 fokos sütőben addig sütjük, míg a széle átsül, középen pedig remegős. A formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral, és átcsúsztatjuk egy tálra.
A torta nagyon jól sikerült, a tartása tökéletes lett, és nagyon puha a tésztája is. Édesítetlen tejszínhabot kínálhatunk mellé! Már langyosan szelhetjük is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése