2021. március 15., hétfő

Francia briós


Én a saját receptemet hoztam, ami eltér egy kicsit a kurzusban lévőtől,mert én több vajjal szeretem.A briós - eredete mellett - születésének pontos ideje is kétséges, de nagy valószínűséggel már a XV. században ismert pékáru volt.Tény azonban, hogy a készítéséhez elengedhetetlen igen-igen jó minőségű vaj. Az én kerámia formáim nagyobbak voltak mint a sütikurzus videón Gáboré,és ezért nem 8,csak 5 db készült. A recept azonban 8 darabra szól.


 



 

Hozzávalók

 8 db
  1. 1,3 dl langyos tej
  2. 1 csomag instant (szárított) élesztő (10 gr)
  3. 38 dkg extra sütemény finomliszt
  4. 10 dkg igen jó minőségű hideg vaj 80%
  5. 1 kávéskanál só
  6. 2 evőkanál finomított kristálycukor
  7. 2 egész tojás (+ 1 tojássárgája kevés vízzel elkeverve a kenéshez)
  8. 1 cs vaníliás cukor+ 1 fiola aroma is,hogy még finomabb legyen
  9. 1 citrom reszelt héja
  10. tetejére jégcukor

Elkészítés

  1. A szárított élesztőt kevés cukorral elkevert langyos tejben feloldom. Nagyjából 5 perc elegendő, hogy az apró szemcsék felhabosodjanak. A lisztet, a maradék cukrot, sót egy nagy keverőtálba szórom, egészen apróra kockázom a vajat, amit szintén hozzáadok a lisztes keverékhez. A konyhai robotgép dagasztóbetétjével zsemlemorzsára emlékeztető állagúra keverem.

    Francia briós (Kontyos kalács) recept lépés 1 fotoFrancia briós (Kontyos kalács) recept lépés 1 fotoFrancia briós (Kontyos kalács) recept lépés 1 foto
  2. Hozzáadom a feloldott élesztőt, a maradék tejet, majd egymás után a felvert tojásokat 2-3 percig lassú, majd további 4 percen át 2-3-as fokozaton dagasztom. Fényes, sima tészta lesz az eredmény, mely könnyedén elválik az edény falától. Ezzel a munka fáradságos része véget is ért.Kevés liszttel meghintett tálba helyezem a tésztát, egy konyharuhával letakarva kelesztem 1/2 órát meleg helyen.

    Francia briós (Kontyos kalács) recept lépés 2 fotoFrancia briós (Kontyos kalács) recept lépés 2 fotoFrancia briós (Kontyos kalács) recept lépés 2 foto
  3. Ennyi idő alatt az élesztőgombák szép lassan fejtik ki jótékony hatásukat, a tészta a kétszeresére nő. A tésztát henger formájúra sodrom,megfelezem,azután(szemmérték alapján) mindkét tésztaegységet 8 felé darabolom, a maradékból a teteje készül a cseppformájú tészta.

    Francia briós (Kontyos kalács) recept lépés 3 fotoFrancia briós (Kontyos kalács) recept lépés 3 fotoFrancia briós (Kontyos kalács) recept lépés 3 foto
  4. Mindegyikből kis gömböket formálok.A kisebbeknek a felét vékonyra sodrom cseppformájúra.Kerámia formákat készítek elő,amit kivajazok egyenletesen,majd liszttel megszórom.A széleiről sem feledkezzünk megkenni. A formákba teszem a nagyobb gombócokat,konyharuhával lefedve konyhai hőmérsékleten kelesztem még 20 percet.

    Francia briós (Kontyos kalács) recept lépés 4 fotoFrancia briós (Kontyos kalács) recept lépés 4 fotoFrancia briós (Kontyos kalács) recept lépés 4 foto
  5. Kelés után lisztes ujjal mélyedést nyomok a közepébe,és dugom bele a vékony részét a kis tésztának,és igazítom a kis cseppek alját a résbe. 20 percet kelesztjük megint. Ollóval a peremét bevágom öt helyen,majd tojássárgájával megkentem a tetejüket.Jégcukorral megszórom.Ha megkelt 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöm.A sütőből kivéve kicsit megspriccelem kevés vízzel,és konyharuhával átsimítom,hogy még fényesebb legyen,és puha,mint a párna.

    Francia briós (Kontyos kalács) recept lépés 5 fotoFrancia briós (Kontyos kalács) recept lépés 5 foto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése