2021. március 15., hétfő

Szalagos fánk

Itt a farsang ideje,és a legtöbb családban elkészülnek a különböző fánkok.




Hozzávalók

 4 adag
  1. 50 dkg kelt tészta liszt
  2. 1,5 dl langyos tej
  3. 4 dkg cukor
  4. 3 dkg élesztő
  5. 4 db tojássárgája
  6. 6 dkg vaj
  7. 1 tk vanília kivonat
  8. 1 ek rumaroma
  9. 1 db narancs héja
  10. 1 csipet só

Elkészítés

  1. A lisztet a dagasztógép táljába öntjük. A közepébe beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a cukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot, reszelt narancshéjat és a sót. Robotgéppel bedagasztjuk, amíg sima tésztát kapunk.

    Szalagos fánk recept lépés 1 fotoSzalagos fánk recept lépés 1 fotoSzalagos fánk recept lépés 1 foto
  2. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, enyhén olajozott felületen gombócokat formázunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.

    Szalagos fánk recept lépés 2 fotoSzalagos fánk recept lépés 2 foto
  3. A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.Az olajunk 160 fokos legyen,és ne több!Maghőmérőt ajánlatos használni ilyenkor. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése