Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- 20 dkg vaj, ami ne legyen túl kemény, felkockázva
- 1 g só
- 2,5 dl tejszín hideg
- szükség szerint liszt a szóráshoz
- vajas rész:
- 22,5 dkg vaj (félig puha)
- 5 dkg liszt
Elkészítés
Amikor eleget pihent a tészta, 4 sarkából fület nyújtunk neki. Így a közepe pont olyan vastag lesz mint a 4 fül együtt. És a közepébe tesszük a vajas téglát a füleket ráhajtva becsomagoljuk. Majd a sarkaival kezdve kinyújtjuk a tésztát. Ha egyenletesre kinyújtottuk a tésztát, és ráhajtunk egy szimpla, és egy dupla hajtást.
90 fokkal elforgatjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk. Most a dupla hajtás következik. Először összecsukjuk a két szélét, mint az ablak spalettáit, majd pedig középen összehajtjuk. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük egy órára. Az idő elteltével kivesszük az asztalra és megismételve szimpla és dupla hajtogatást végzünk rajta.
Kétfelé vágjuk, hogy igény szerint tudjuk majd felhasználni. A darabokat nylonba csomagoljuk. Sima hűtőben tegyük, de ha nem szeretnénk felhasználni mindet, akkor a fagyasztóba. A vajas tésztát ekkor nyújthatjuk, tölthetjük, csavarhatjuk, süthetjük, de a legideálisabb, ha egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. A hűtőből való kivétel után pihentessük pár percig a tésztát, csak utána kezdjük el, lisztezett deszkán nyújtani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése