1855-ben Amerikában Bostonban a Parker House Hotel megnyitójára rukkoltak elő ezzel a nagyszerű desszerttel.Annyira népszerű lett hogy 1996-ban ez lett Massachusetts állam hivatalos desszertje.
Szépséges Barbikám szülinapjára készítettem el.Ő az én nagyobbik lányunokám.
HOZZÁVALÓk:
- Az alaphoz:
- 45 dkg krémsajt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 8 dkg tejföl
- A piskótához:
- 22 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk só
- 4 db nagy tojás
- 22,5 dkg kristálycukor
- 1,2 dl tej
- 0,8 dl olaj
- ½ tk vaníliakivonat
- A pudingkrémhez:
- 3,5 dl tej
- 11 dkg kristálycukor
- 1 csipet só
- 3 dkg vaníliaízű pudingpor
- 6 db tojás
- A csokoládémázhoz:
- 2,3 dl habtejszín
- 23 dkg félédes csokoládé
- 2 tk vaj
ELKÉSZÍTÉS
- Kibélelünk dupla réteg sütőpapírral egy 25 cm átmérőjű, kör alakú tortaformát. A sajttorta alaphoz egy nagy tálba tesszük a hozzávalókat, simára keverjük a merülőmixerrel, és az előkészített formába simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, majd kikapcsolt sütőben további 30 percig szárítjuk. Kivesszük, és teljesen kihűtjük.
- A piskótához elvegyítjük a lisztet a sütőporral és a sóval. A tojásokat fehéredésig habosítjuk a cukorral. Homogénre keverjük a tejet az olajjal és a vaníliával, és a lisztes keverékkel váltakozva a tojásos masszához keverjük. Egy 25 cm átmérőjű tortakarikába öntjük, és 175 fokon 25 percig sütjük.
- A pudingkrémhez 4-5 ek tejet öntünk a cukorral, a sóval és a pudingporral kihabosított tojásra. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingos tojáshabot. Közepes lángon besűrűsítjük, majd kihűtjük. A piskótát vízszintesen háromfelé vágjuk, az alsó lapra ráillesztjük a sajttortát. A tetején eloszlatjuk a pudingkrémet, befedjük a másik piskótalappal, ráhelyezzük a következő lapot, és a pudingkrémet, majd az utolsó harmadik lappal fedjük, és nyomkodjuk le. Néhány órára a hűtőbe tesszük a tortát.
- A mázhoz felforraljuk a tejszínt, ráöntjük a feldarabolt csokoládéra, állni hagyjuk 1 percig, majd simára keverjük. Belecsipkedjük a vajat, és homogénre keverjük a szószt. A tortát sütőrácsra helyezzük, és bevonjuk a csokoládéval. Díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése