2018. október 2., kedd

Fügés mákos kalács


Ezt a kalácsot még akkor készítettem, mikor füge szezon volt. Maradék darált mákot használtam fel, és akkor jött az ötlet, miért ne legyen fügés, hiszen ettől lesz különleges, és ráadásul ha akad maradékunk bár miből hasznosan tudjuk kihasználni. A citrom aromáját nagyon szeretem a tésztákban felhasználni, és igen, nem tévedés abba tettem, nem a máktöltelékbe.Helyette őrölt szegfűszeg került, és kardamom.




Hozzávalók:

50 dkg kelt tészta liszt (Nagyi lisztje)
2,5 dkg élesztő
2 tojás 
10 dkg porcukor
csipet só
2 dl langyos tej
1 tasak instant reszelt citromhéj
6 dkg olvasztott vaj

Töltelék:
25 dkg darált mák
20 dkg porcukor
vanília aroma
10 dkg nyers füge
1 ek édes morzsa
1 tk őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt kardamom
A kenéshez 1 tojás sárgája
1 őzgerinc forma a sütéshez

Elkészítése:

A robotgép táljába töltjük a lisztet.
Az élesztőt cukros tejben megfuttatjuk, és a liszthez adjuk.Továbbá a cukrot, olvasztott vajat,sót,tojásokat,reszelt citromhéjat, és végül a tej felét. Dagasztó géppel összegyúrjuk, és ha kell a maradék tej,hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, adjuk hozzá. Sima tésztát kell hogy kapjunk.letakarva kelesztjük. A töltelékhez a mákot a cukorral kevés tejjel összefőzzük, majd ízesítjük, és hagyjuk kihűlni a morzsával elkeverjük. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük a mákkal.A fügéket apróra vágjuk, és tesszük a mákra. Az alsó részét kihagyjuk, oda nem teszünk tölteléket.Feltekerjük, megkenjük fehérjével az alsó szélét, hogy összeragadjon, majd a hajtás hogy alul maradjon tesszük a vajazott lisztezett formába.  Kelesztjük 20 percig, majd lekenjük tojássárgájával, és még kelesztjük, hogy szép magas legyen. Ezután előmelegített sütőbe tolva 20 perc alatt készre sütjük 180 fokon.Közben kevés vízzel permetezzük le a tetejét, hogy gőz keletkezzen a sütőbe, és hogy ne keménykedjen meg a teteje. Letakarva hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából, és szeleteljük.Szórjuk meg porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése