2018. december 31., hétfő

Mini panettone


A régi technológiával nehéz lett volna elkészíteni, hiszen érlelni kellett volna a kovászt, de így is csodásan puha, könnyű maradt, még a 15. napon is. Thang-zonggal készítettem. Nálunk már hagyomány,akár az olaszoknál,hogy megsütöm karácsonykor .Ez a mi gyümölcskenyerünk.Most apró formákra váltottam,mivel most vásároltam ezeket a cuki formákat,és gondoltam nagyon jól fognak kinézni a mini panettónék!Tökéletesnek bizonyultak a formák!





hozzávalók 6 adag

Tang zonghoz

Kalácshoz

Tetejére

elkészítés

  1. Először 2 dl langyos vízben elkeverünk 10 dkg lisztet, és felmelegítjük kb. 65 fokra. Lehűtjük, majd az élesztőt a tejjel és cukorral hozzákeverjük, és így kelesztjük 15 percig. A többi lisztet a tojásokkal, a cukorral, a citrushéjakkal és a kovásszal, sóval a robotgép táljába tesszük, és bedagasztjuk, majd a vajat/margarint megolvasztva hozzáadagoljuk.
  2. 1 órát meleg helyen kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, addig a mazsolát megmossuk, és a rumban megáztatjuk. A mandulát és pisztáciát késsel apróra vagdaljuk. A kandírozott narancsot és citromot apró kockára vágjuk.
  4. A tésztát lisztes deszkán kicsit kinyújtjuk, majd a rumból kivett mazsolát összekeverjük a többi hozzávalóval, és a tésztába dolgozzuk addig, míg szép sima lesz és nem ragad. 
  5. A tésztát a 6 db szilikon  formákba elosztjuk, keresztbe bevágjuk, majd lekenjük tejjel, és megszórjuk mandulapehellyel. 50 fokos sütőben triplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 150-160 fokon, alsó-felső sütéssel 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórjuk. 

Amaretto panettone

Második recept hozzávalói:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
10 dkg cukor
4 db tojás
20 dkg vaj
csipet só
1 kk vanília kivonat
2,5 dkg aszalt gyümölcs
1 citrom,és 1 narancs héja
mandulapehely 5 dkg 


Elkészítése:

Az élesztőt a langyos cukros tejjel felfuttatjuk.
Félretesszük,közben egy edényben a vajat felolvasztjuk.
Egy tálban 3 egész tojást,és egynek a sárgáját felkeverünk,hozzáadjuk a vaníliát,és világosra felkeverjük.Egy másik edényben beleszitáljuk a lisztet,és hozzáadjuk cukrot, a sót, és a felfuttatott élesztőt.Hozzáadjuk a vajat,és a tojásos keveréket.Néhány percig dagasztjuk be géppel.A kész tésztát meleg helyen letakarva kelesztjük.Ezután hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöt, citrus héjat,és addig gyúrjuk, míg jól össze nem keverednek benne.Továbbra kelesztjük, míg nagyobbra nem nő.A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A sütőformákat megtöltjük tésztával, és megkenjük tojásfehérjével.Megszórjuk mandulapehellyel, és 25-30 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése