2015. március 23., hétfő

Medvehagyma mártás szarvasgombával töltött Sacchettinivel.

A tésztát készen vásároltam,viszont a mártást én készítettem, a nagyon intenzív ízű aromás friss medvehagymából.




Hozzávalók:

1 kiscsokor (3 dkg)   friss medvehagyma
1 ek olaj
1 kk fokhagymapor
1 kevés só
2 dl krémfress,vagy főzőtejszín
frissen őrölt szerecsendió
1 ek liszt
1 tk étkezési keményítő
5 dl tésztalé (Ebben főtt a sacchettini)
1 ek vaj

Elkészítése:
A vajat serpenyőben felolvasztom,és a mosott aprított medvehagymát rádobom.Közben a töltött tésztát kifőzöm,és a levét félreteszem.Nagyon ízletes a töltött tészta leve,hiszen a szarvasgomba íze is benne  érződik.A liszttel megszórom a kissé párolt medvehagymát,és a kevés sóval,borssal,és szerecsendióval,meg a fokhagymaporral ízesítem.Ezután a tésztalével felöntöm,és kb 10 percig főzöm.Botturmixal  pépesítem,és a krémfresst hozzákeverem.A keményítőt kevés vízzel elvegyítem,és azt is beleöntöm,hogy besűrűsödjön a mártásunk.Ettől lessz nagyon krémesen lágy.

Tigris zsemle.


Az egész történet úgy kezdődött, hogy Lilly, a 3 és fél éves angol kislány levelet küldött a Sainsbury’s nevű angol élelmiszerbolt láncnak, és azt kérdezte: miért tigriskenyér a tigriskenyér, hiszen jobban hasonlít a zsiráfra. És Lilly meglepő módon választ kapott, az egyik legbájosabbat, amit ügyfélszolgálat valaha is írt.
Az ilyen és ehhez hasonló levelek sorsa a legtöbbször az, hogy a kukába kerülnek. Most viszont a kislány sorai egy olyan ügyfélszolgálatoshoz kerültek, aki úgy döntött: igenis joga van a kislánynak is megkapni a választ a kérdéseire, mert nekik minden vásárló fontos. Itt persze valószínűleg Lilly szüleire gondolhattak, de ez a történet szempontjából nem számít túl sokat.“Kedves Lilly”
Nagyon szépen köszönöm a leveled. Szerintem a tigriskenyér átnevezése zsiráfkenyérre egy brilliáns ötlet, tényleg sokkal jobban hasonlít a zsiráf foltjaira, mint a tigris csíkjaira, nem igaz?
Azért hívják tigriskenyérnek, mert az első pék, aki megsütötte hooooosszú idővel ezelőtt, úgy gondolta, hogy a tigris csíkjaira hasonlít – talán kicsit hülye volt.
Tényleg örömmel olvastam a leveled, ezért úgy döntöttem, hogy küldök neked egy kis ajándékot. Beletettem a levélbe egy 3 fonttal feltöltött ajándékkártyát.Gasztro tv.

Ezt az érdekes mintázatú zsemlét, nagyon sokan kedvelik. Úgy gondoltam, én miért ne süssem meg? Nagyon is szépek lettek.Igaz, kicsit összeölelkeztek sütés közben. A távolságra figyelni kell, amikor sütőlemezre kerülnek.



Hozzávalók:

A tésztához:
600 g liszt
20 g cukor
15 g só
1 db tojás
20 g vaj
400 ml tej
30 g friss élesztő

A mázhoz:
90 ml langyos víz
80 g rizsliszt
1 csomag szárított élesztő
(7 g)1 evőkanál cukor
1 csapott kávéskanál só
1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A tésztához másfél dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.

A tálban finoman átgyúrjuk a tésztát, majd újra duplájára kelesztjük.

A mázat legalább félórával a felhasználás előtt elkészítjük. Ehhez elkeverjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük a langyos vízzel és félretesszük.

Enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, zsömléket formázunk belőlük, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk egymástól nagyobb távolságra.

Újabb fél órán át kelesztjük úgy, hogy félidőben megkenjük a tetejüket a rizslisztes mázzal.

200 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a zsemléket. Villanysütő esetén alsó-felső fokozatot bekapcsolva, légkeverés nélkül süssük 200 fokon úgy, hogy a rács, amire a tepsi kerül, a sütő alsó harmadában legyen.

SZAKÁCSMUSTRA.9 ( Uborkás fasirtroládok.)



http://www.lajosmari.hu/recept/1014/uborkas-fasirtroladok.
Lajos Mari receptjei   közül választottam a ,,Szakácsmustra" nevezetű játék legújabb 9-edik fordulójára, amelynek házigazdája Fűszermánia Gabi.http://fuszermania.blogspot.hu/2015/03/szakacsmustra-9-kiiras.html


A recepttől csak  kissé tértem el,méghozzá a roládokat nagyobbakra készítettem,és csak 400 dkg húst használtam fel.Ez azért történt így mivel ketten vagyunk az ebédre,és én nem szeretek nagy adagokat főzni.A salátában tértem még el,mert csak ilyet kaptam,de ezt a fajta vegyeset nagyon szeretjük.A szalonnába való burkolásnál 4 szeletet használtam fel,de  az eredmény tökéletes lett.
















 Hozzávalók 4 személyre:
1 szikkadt zsemle
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kk. mustár
1 kk. édes pirospaprika
 400 g darált  marhahús
só, bors
1 kk. olaj
 8 db csemegeuborka
16 szelet bacon (füstölt szalonna)
 1/4 fej saláta vagy  salátamix ( a képen)
 1 piros húsú, kaliforniai paprika




 1. A zsemlét 10-15 percre beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával, az alaposan kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a mustárral és a pirospaprikával és együtt a darált húshoz adjuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk.

 2. Vékonyan kikenünk olajjal egy teflon  tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kiemeljük az ecetes léből az uborkákat, papírkendővel szárazra törölgetjük. Alufóliából egy kb. 25 cm széles csíkot tépünk.

 3. A fasírtmasszát 4 részre osztjuk. Az alufólialap közepére 4 szelet szalonnát fektetünk, 10-12 cm szélességben tetejére simítunk 1 adag húsmasszát úgy, hogy a végeken 3-4 cm szabadon maradjon, hosszanti szélei pedig viszonylag egyenesek-szabályosak legyenek . Felénk eső végére helyezünk 1 uborkát, majd az alufólia segítségével szorosan feltekerjük , két végét kissé összenyomjuk, hogy a massza fedje az uborkát.

 4. A maradék szalonnából, húsmasszából és uborkából további 3 roládot formálunk, (alufólia nélkül!) a sütőtálba sorakoztatjuk őket, és középső bordamagasságra helyezett rácson aranybarnára sütjük 50 perc.

 5. Közben a salátát  megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk.

 6. Kivesszük a sütőből a fasírtroládokat, 10 percig pihentetjük (tűzforró a belsejük!), nagyobb, lapos tálra rendezzük,  kissé rézsútosan félbevágunk. Salátalevelekkel, paprikával körberakva díszítve kínáljuk. Tejszínnel/tejjel sült, rakott burgonyát adhatunk hozzá: 600 g burgonyát meghámozunk, megmosunk, uborkagyalun nagyobb, vajjal/margarinnal kikent tálba szeleteljük . Kissé megsózzuk, leöntjük 2 dl tejszínnel/tejjel, 2-3 csipet szárított rozmaringgal vagy provence-i fűszerkeverékkel illatosítjuk, és a hússal egyidejűleg pirosra sütjük a sütőben.