2015. január 14., szerda

Pozsonyi mákospatkó.

  1. Ezeket az ácskapocs formájú kifliket annyira nem szerettem csinálni,mert mindíg macerás volt a hajtogatása.A sütödében nem lehetett hibás pékárú,és én idegenkedtem tőle nagyon.A mai napig nem tudom tökéletesen elkészteni,pedig már sokszor készítettem.A férjem kedvéért minden évben megsütöm.A kiflikéim kicsit ducik lettek,mert nem tartottam be a töltelék mennyiségét,és ezért kissé megrepedt a hasija.Azért nagyon finomak lettek így is,de azért jobb betartani a recept utasításait!Ezt most nézzétek el nekem.




Íme a tökéletes recept:
50 dkg liszt,
20 dkg margarin,
5 dkg cukor,
1 dkg élesztő,
1 dkg só,
1 és 1/2 dl langyos tej,
1 db tojássárga,+ 1 tojás a kenéshez,
A töltelékhez:
25 dkg darált mák,25 dkg cukor,
3 dkg morzsa,1 citrom reszelt héja,

Elkészítés módja:
A tészta hozzávalóiból dagasztógéppel készítünk,nem túl kemény sima tésztát.Letakarva 45 percig kelesztjük. 3 dkg -os tésztákat kimérünk.Ezután kigömbölyítjük,majd nyújtófa segítségével előre hátra mozdulatokkal oválisra nyújtjuk egyenként a tésztagolyót.3 dkg-os töltelékkel megkenjük,és feltekerjük úgy,hogy a hajtás alul maradjon,és ácskapocs formára hajtjuk be.A tölteléknek ugyanakkora súlyúnak kell lennie,mint a tésztának.
A tölteléket illetve a mákot a cukorral fetesszük a tűzhelyre,és felmelegítjük álandó keverés mellett.A citromhéjat reszelve tesszük bele,és 2 ek tejjel sűrűre főzzük,majd ha kihűlt az édes morzsát belekeverjük.Kenőkéssel elkenjük a tésztára.( A képen látható módon).Megkenjük végül tojássárgájával,és 20 percig kelsztjük meleg helyen.Ezután kézzel megnyomkodjuk a már rászáradt tojást,és lekenjük tojásfehérjével.Ezután 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük,ami 25 perc.Így lessz márványos a kiflink.

Ánizsos pisztáciás lapok.







A gyúrt tésztához:

50 g búzaliszt,

30 g porcukor,

1 csipet só,

1 db vanília kikapart magja,

25 g puha vaj,vagy margarin,

1 ek hideg víz,

A habcsókhoz:

40 g natúr pisztázia ,

3 közepes tojás fehérje,

 1 tk citromlé,

130 g cukor,

50 g  porcukor,

20 g étkezési keményítő,

A töltelékhez:

Pár nappal előtte készítsük el a bébinarancs lekvárt,amiből egy jól kenhető állagú masszát kapunk.
80 g bébinarancs aprítva,
1 szegfűszeg,1 db fahéj,
1 db csillagánizs,
2 ek forró víz, 2 ek barnacukor, 1 db limecitrom leve,
Ezekből a hozzávalókból sűrű levárt főzünk,és a hűtőbe tároljuk elhasználásig.Természetesen a fűszereket távolítsuk el.Akkor jó,ha kicsit ragacsos lessz a lekvárunk.Ezért kell állnia néhány napot, a hűtőben.

Elkészítési módja:

A tésztához a lisztet,porcukrot összekeverjük,keverőtálba szitáljuk,hozzáadjuk a sót,a vanília kikapart magját, puha vajat,vagy margarint, és a vizet.A hozzávalókat a robotgéppel rövid ideig összedolgozzuk.
Liszttel enyhén meghintett munkalapon rövid ideig átgyúrjuk.A tésztát fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
A habcsókhoz megdaráljuk a pisztáciát.
A tojásfehérjét és a citromlevet a robotgéppel fokozatosan kemény habbá verjük,és apránként adagoljuk hozzá a cukrot,míg fényes masszát nem kapunk.
A porcukrot,őrölt ánizst,étkezési keményítőt és a darált pisztácia felét hozzáadjuk, és kanállal óvatosan beleforgatjuk.
A sütőt előmelegítjük légkeverésesnél 80 fokra.
A habmasszát simacsöves 7mm nyílású habzsákba szedjük,és sütőpapírral bélelt sütőlapra 6 cm hosszú olyan halmokat nyomunk,hogy hosszában azok összeérjenek,és megszórjuk a maradék másik fele pisztáciával.
A sütőlapot a sütőbe helyezzük,és 60 percig szárítjuk.
A habcsókokat még melegen leszedjük,és félretesszük egy tálcára.
A sütőt 180 fokra állítjuk,és a tésztát lisztezett munkalapon vékonyra kinyújtjuk,késsel 32 csíkot vágunk,sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.Én babapiskóta kiszúrót használtam,mert úgy gyorsabban ment.
7 percig sütjük 180 fokon.A tölteléket simacsöves habzsákba szedjük,és a habcsíkok aljára kenjük,és könnyedén összeilllesztjük a tésztacsíkkal.Hagyjuk megszáradni 1 napig.

Két hétig eláll jól záródó dobozban.32 db lessz belőle.