2020. október 29., csütörtök

Stájer almás pite


Szomorkás, ködös, hideg őszi időben nincs jobb elfoglaltság, mint bekapcsolni a sütőt, és alma szezonban sütni egy bódítóan illatozó fahéjas, almás süteményt. Az almás pite szerintem mindenki kedvence, mert a legfinomabb klasszikus sütemények egyike.











 

Hozzávalók

 4 fő
  1. 60 dkg süteményliszt
  2. 1 csomag sütőpor
  3. 20 dkg vaj
  4. 5 dkg kristálycukor
  5. 1/2 kiskanál só
  6. kb. 2. 5 dl tej
  7. A töltelékhez:
  8. 2 kg alma
  9. 1 citrom
  10. 12,5 dkg kristálycukor
  11. 10 dkg darált mogyoró
  12. 10 dkg mazsola
  13. 1 kiskanál őrölt fahéj
  14. nyújtáshoz: finomliszt
  15. a tepsi kikenéséhez:vaj, finomliszt


Elkészítése:

A lisztet a sütőporral összeforgatjuk. A vajjal elmorzsoljuk, azután a cukorral, a tejjel és a sóval összegyúrjuk. 60-40 % arányban elosztjuk, folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. 10 perc elteltével kinyomkodjuk - az így kapott gyümölcslevet igyuk meg! - a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, a cukorral, a durvára vágott mogyoróval, a mazsolával és a fahéjjal összekeverjük.A nagyobbik tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy 32 x 32 centis kivajazott, lisztezett tepsibe fektethessük. (Ha csak nagyobb tepsink van, akkor se nyújtsuk nagyobbra!) Megszurkáljuk a tésztát. Megkenjük a lekvárral, majd jöhet rá jó vastagon az almás töltelék. A maradék tésztából csíkokat vágunk vagy kis rudakat sodrunk, a töltelék tetejére berácsozzuk vele.Előmelegített sütőben, 175 fokon 30 percig sütjük, alsó sütés is bekapcsolva.Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk,és négyzetekbe vágjuk.Sokáig nem tartható el,mert hasonló a kelt tésztához.Igyekezzünk elfogyasztani!