Szomorkás, ködös, hideg őszi időben nincs jobb elfoglaltság, mint bekapcsolni a sütőt, és alma szezonban sütni egy bódítóan illatozó fahéjas, almás süteményt. Az almás pite szerintem mindenki kedvence, mert a legfinomabb klasszikus sütemények egyike.
Hozzávalók
4 fő
- 60 dkg süteményliszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1/2 kiskanál só
- kb. 2. 5 dl tej
- A töltelékhez:
- 2 kg alma
- 1 citrom
- 12,5 dkg kristálycukor
- 10 dkg darált mogyoró
- 10 dkg mazsola
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- nyújtáshoz: finomliszt
- a tepsi kikenéséhez:vaj, finomliszt
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk. A vajjal elmorzsoljuk, azután a cukorral, a tejjel és a sóval összegyúrjuk. 60-40 % arányban elosztjuk, folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. 10 perc elteltével kinyomkodjuk - az így kapott gyümölcslevet igyuk meg! - a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, a cukorral, a durvára vágott mogyoróval, a mazsolával és a fahéjjal összekeverjük.A nagyobbik tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy 32 x 32 centis kivajazott, lisztezett tepsibe fektethessük. (Ha csak nagyobb tepsink van, akkor se nyújtsuk nagyobbra!) Megszurkáljuk a tésztát. Megkenjük a lekvárral, majd jöhet rá jó vastagon az almás töltelék. A maradék tésztából csíkokat vágunk vagy kis rudakat sodrunk, a töltelék tetejére berácsozzuk vele.Előmelegített sütőben, 175 fokon 30 percig sütjük, alsó sütés is bekapcsolva.Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk,és négyzetekbe vágjuk.Sokáig nem tartható el,mert hasonló a kelt tésztához.Igyekezzünk elfogyasztani!