2016. október 5., szerda

Túrós-áfonyás kelt leveles batyu.

A Blundel tésztát bizonyára sokan ismerik. Kelt vajas tészta, amiből a croissant is készül. Ebből a tésztából sokféle finomságot süthetünk,és ehhez adnék most egy tippet.Az áfonyát nagyon szeretik a gyerekek, és felnőttek egyaránt. A túrót pedig szinte mindenki.A kettő egyvelegéből kis ízesítéssel nagyon fincsi tölteléket lehet előállítani.


 




Hozzávalók a tésztához:

40 dkg süteményliszt+ a szóráshoz simaliszt
20+5 dkg vaj, vagy jó minőségű margarin
5 dkg élesztő
4 dkg porcukor
csipet só
2 dl tej
2 tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart magja, vagy szárított vaníliamag (Gyógynövény diszkontban kapható)


A 200 g vajból, és az összes liszt 10%-át felhasználva, tehát 400 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne puhuljon túl a vaj. Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel. Az 5 dkg vajat megolvasztjuk, majd kihűtjük. A  vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe, egy zsírpapírba csomagolva.
Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával. Majd a liszttel, a vajjal és a sóval gyúrjuk simára a tésztát. Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe.Pihentessük 30 percet.
A tészta közepét hagyjuk kissé vastagabbra, négy irányban pedig nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis lóherét. Helyezzük középre a megdermedt vajalapot, és csomagoljuk be a tésztába.
Kezdjük el széltében nyújtani a tésztát, igyekezzünk sarkosan. Most a tésztát „szimplán” kell behajtanunk. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát, jelöljük három egyenlő részre és a két oldalról hajtsuk egymásra. Tegyük vissza a hűtőbe 20 percre. Majd az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban. Most „duplán” kell behajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe.Újra tegyük 20 percre a hűtőbe. Fontos, hogy minden egyes hajtogatás után hűtsük le a tésztát.  A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.Ezután már felhasználjuk a következő sütinek a készítéséhez:


Kinyújtjuk a tésztát, és10x10  négyzetekre vágjuk.A kis négyzetek közepére helyezzünk dió nagyságú túrós-áfonyás tölteléket, majd a tészta négy sarkát hajtsuk középre. Először két oldalról, majd alulról és felülről. V ízezzük kicsit a végeit, hogy ne nyíljon széjjel.Lekenjük tojássárgájával, majd megszórjuk aprított mogyoróval. 30 percig kelesszük majd 200 C-fokos gőzős sütőben 15 percig süssük, légkeveréssel.

Krémsajtos pogácsa.

Különlegessége abban rejlik, hogy a mascarpone krémsajttól nagyon finom omlós puha lesz.







Hozzávalók:
25 dkg krémsajt
10 dkg trappistasajt
1 tojás sárgája
2 dl tejföl
2 tk só
50 dkg "Nagyi titka,, kelt tészta finomliszt
2,5 dkg élesztő
kevés tej,cukor

Elkészítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel, majd készítsük el a tésztát.
Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban, majd robotgéppel gyúrjunk belőle szép sima tésztát.
2-3 óra pihentetjük fóliába csomagolva a hűtőben.kelés után két cipóra osszuk el a tésztát, ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki. A pogácsákat szaggassuk ki közepes nagyságú szaggatóval, majd tegyük szilikonnal bélelt sütőlemezre. Tojássárgájával kenjük le a tetejüket, és szórjunk rá reszelt sajtot. kelesszük még 30 percet.180 fokos sütőbe tegyük 20 -30 percre,ami a sütőtől is függ.Vigyázzunk ne süssük túl.

Marhahúsgombócos raguleves ördögszekér gombával.

Kiváló leves készíthető a nem nagyon ismert gombából, amit már egyre gyakrabban lehet kapni az üzletekben. Hazai pincékben termeszthető kiválóan, akár a laska, és csiperke, meg rókagomba mellett. Nagyon kellemes az aromája, de nem kell belőle túl sok, mert nem annak kell a dominánsnak lennie a levesünkben. Arra is ügyeljünk, hogy csak az utolsó pillanatban kell a levesbe tennünk, mert rövid a főzési ideje.






Hozzávalók:

3 evőkanál olaj
20 dkg zöldborsó
3 db újhagyma
2-3 szál sárgarépa
2 szál fehér zöldség
2 db angol zellerszár
3 db ördögszekér gomba
1 ek vágott petrezselyemzöld
1 szál rozmaring
1,5 liter húsalaplé

A gombóchoz:

40 dkg darált marhahús
1 kisebb vöröshagyma reszelve
só, bors ízlés szerint
1 db tojás
petrezselyemzöld


Elkészítése:

Egy fazékban olajat forrósítunk, és az újhagymát karikára vágva dobjuk rá. Kevergetjük közepes hőmérsékleten. A répákat tisztítás után felkarikázzuk, és a hagymára dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a zellerszárat szeletelés után szintén hozzáadjuk. A rozmaringot felaprítjuk, és ízesítjük a zöldségeket. Kicsit pároljuk, majd felöntjük a húsalaplével. Amikor felforr a levesünk, akkor adjuk hozzá a borsót, és a vágott petrezselymet. A gombát felkarikázzuk, és félretesszük. A gombóchoz valókat összedolgozzuk, és megformázzuk vizes kézzel. Amikor a levesünk felforrt adagoljuk őket bele. Főzzük addig, míg a gombóc puha nem lesz, és adjuk hozzá a gombákat.Pár perc alatt elkészül, és már tálalhatjuk is.


Fügés-almás gyümölcsleves.



A szépséges zöld, és lila fügéket kombináltam őszi almával. Nagyon sok almája termett a lányomnak, de füge is megtalálható a kertjében. Sikerült egy kis fantáziával , és gyümölcsízű pudingporral besűrítve kellemes aromájú levest varázsolni hétköznapi asztalra előételnek.





Hozzávalók:

3 db alma
1 db citrom leve, és héja
10 dkg barna nádcukor
8 db vegyes színű friss füge
1 db fahéj
5 db szegfűszeg
1 kk vaníliamag őrölve
1 csomag  vegyes gyümölcsízű pudingpor 
2 dl tejföl,
1 dl tejszín
csipet só


Elkészítése:

1,5 liter vízet felforralunk. Az almákat meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. A fügéket négybe vágjuk, és a vízbe tesszük. Beleszórjuk a cukrot, és sózzuk, majd a citrom héját lereszelve tesszük hozzá.A fűszerekkel együtt puhára főzzük kb 25 perc alatt. A pudingport összekeverjük a tejföllel, és a tejszínnel csomómentesre, és a főzőléből kiveszünk egy merőkanálnyit, amivel a 
tejszínes-tejfölös pudingot kikeverjük, hogy hőkiegyenlítéssel tudjuk behabarni. Erre azért van szükség, hogy ne legyen csomós a levesünk, és ne kapódjon össze. Nem szép látvány az így készült étel.Pár percig kevergetjük, majd citromlével adjuk meg a savas ízhatást,és a színe is szebb lesz a levesünknek. A fahéjat, és a szegfűszeget kivesszük a levesből, és már tálalhatjuk is melegen, de aki hidegen szereti, az hűtse le, és fogyassza egészséggel!


Mandulás aranygaluska vaníliasodóval.


Az aranygaluska klasszikusa. Azonban mandulával izgalmasabb, mint dióval. Még akkor is, ha a mandulának égbeszökkenő ára van. Szerencsére ez évben sikerült mandulát szednem, és így dúskálhatok benne bőven. Lesznek teendőim a tisztításával. Nekem ez is öröm, hiszen egy nagyon finom magról van szó, amiből számtalan finomság készülhet. Íme az én általam készített aranygaluska vaníliasodóval, melynek tésztájába áfonyát rejtettem el, hogy izgalmasabb legyen.





Hozzávalók a tésztához:

10 dkg vaj
50 dkg liszt
1 kávéskanál só
2,5 dl tej
7,5 dkg porcukor
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
5 dkg vörösáfonya

A töltelékhez:

15 dkg darált mandula
5 dkg cukor
5 dkg vaj

A sodóhoz:

6 dl tej
3 ek  cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1 vaníliarúd kikapart magja


Elkészítése:

1. A tésztához a lágy vajat elmorzsoljuk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, majd beletesszük a tojássárgáját.Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk,az áfonyát is beledolgozzuk, és sima tésztává dagasztjuk. 30 percig szobahőmérsékleten, letakarva kelesztjük.
2. Kissé átgyúrjuk a tésztát, majd lisztezett munkalapon 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk.2,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
3. A töltelékhez összekeverjük a darált mandulát és a cukrot. Egy négyszögletes sütőtálat kivajazunk, és ebbe rétegezzük a tésztakorongokat úgy, hogy közben olvasztott vajjal megkenjük az oldalukat egy ecsettel, és a mandulatölteléket szórunk a rétegek közé.A tetejét is megszórjuk vele.
4. letakarva 15-20 percig kelesztjük, 165 fokos sütőbe 35-40 percig sütjük.Sütés közben spricceljünk egy kis vizet a sütőtérben, hogy gőz keletkezzen.
5. A sodóhoz híg pudingot főzünk a vanília kikapart magjával, és a cukorral.Hidegen vagy melegen tálaljuk az aranygaluskával.