2022. december 7., szerda

Gesztenyés tiramisu szelet

 Babapiskóta készítése nélkül, piskótalapokból könnyedén készíthető, kiadós desszert. A kávé és az Amaretto likőr remekül harmonizál a mascarponés gesztenyekrémmel. Különlegessége azonban a kakaós piskótát tonkabab reszelékkel bolondítottam meg.



Hozzávalók

 70 perc
 6 adag
  1. Hozzávalók 20x28-as kerethez
  2. A piskótalapokhoz:
  3. Fehér
  4. 5 tojás
  5. 4 ek liszt
  6. 1 ek vaníliás pudingpor
  7. 5 ek kristálycukor
  8. 1,5 evőkanál olívaolaj
  9. A Tonka babos kakaós laphoz:
  10. 5 tojás
  11. 4 ek extra finomliszt (Nagymama lisztje)
  12. 2 ek kakaópor
  13. 1 csipet reszelt tonkabab
  14. 1 tasak instant narancshéj
  15. 5 ek kristálycukor
  16. 1,5 evőkanál olívaolaj
  17. A krémhez
  18. 250 g mascarpone
  19. 250 g kész gesztenyemassza
  20. 500 ml tejszínhab
  21. 3 tk vaníliás porcukor
  22. 15 g instant porzselatin
  23. 250 ml eszpresszó
  24. 1 dl Amaretto likőr (mandula)
  25. 1 ek sötét, keserű kakaópor

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Lefőztem a kávét, és félretettem hűlni.
    A sütőt előmelegítettem 180 C fokra. Először a barna piskótalapot készítettem el. Úgy kalkuláltam, hogy a kakaós lap kétszer akkor legyen mint a piskótalap. A sütő tepsiében sütöttem meg, amit barna csomagoló papírral béleltem ki.(A cukrászoknál ahol dolgoztam, ezt használtuk, ami olcsó, és hatékony.)

    Gesztenyés tiramisu szelet recept lépés 1 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 1 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    A kész lapokat liszttel meghintettem és átfordítottam a sütőlemezen.
    Míg a piskótalapok hűltek a tejszínt elővettem a hűtőből. A hideg kávét ízesítettem amarettóval.
    A lapokról lesepertem a lisztet, lehúztam a sütőpapírt, a széleit levágtam, majd elfeleztem őket, azaz 2 darab 20 x 28 cm-es sima piskótalapom lett, de csak az egyiket használtam fel, a másikat mélyhűtőbe tettem feltekerve, későbbi felhasználásra. A kakaóst bőrével felfelé beletettem az állítható formába.

    Gesztenyés tiramisu szelet recept lépés 2 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 2 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    A tejszínt kemény habbá vertem. A gesztenyemasszát és mascarponét keverőtálba tettem és a elkevertem a cukorral, majd az instant zselatinporral. A felvert habot egy spatula segítségével a gesztenyés mascarponéval (olasz krémsajt) jól eldolgoztam sima krémmé.

    Gesztenyés tiramisu szelet recept lépés 3 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 3 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 3 foto
  4. 4. lépés

    A formába készített piskótalapot a kávéval megkentem. Legpraktikusabb erre egy ecsetet használni. Ügyeljünk rá, hogy a folyadék ne áztassa el a lapot. Rátettem a krém harmadát és egyenletesen elkentem.

    Gesztenyés tiramisu szelet recept lépés 4 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 4 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 4 foto
  5. 5. lépés

    A következő lapot bőrével lefelé tettem rá és szintén átitattam kávéval. Itt már használhatunk kicsit több kávét. Következett a krém második harmada, az utolsó piskótalap és kávé. A harmadik lap tetejét egy kevés krémmel lekentem, majd a maradék krémet csillagcsöves habzsákba tettem és feldíszítettem.

    Gesztenyés tiramisu szelet recept lépés 5 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 5 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 5 foto
  6. 6. lépés

    Hűtőszekrénybe tettem. 3-4 óra pihenő szükséges ahhoz, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor forró vízbe mártott, recés késsel szeleteltem és kakaóporral meghintettem, marcipán burgonyával díszítettem.

    Gesztenyés tiramisu szelet recept lépés 6 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 6 fotoGesztenyés tiramisu szelet recept lépés 6 foto