2015. július 31., péntek

Lekváros-diós virágkosár.






Hozzávalók 6 virághoz:
40 dkg liszt
1 mk só
6 dkg + 1 tk cukor
1 tojás
2 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
8 dkg vaj
18 dkg sárgabaracklekvár
7 dkg darált dió
1 ek barnacukor
vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:
Az élesztőt és 1 tk cukrot simára keverünk egy kevés meleg tejben, és letakarva felfuttatjuk.Közben a vajat a maradék tejben felolvasztjuk,és hűlni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.A lisztet elvegyítjük a sóval cukorral, közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojást,és elkeverjük villával.Hozzáadjuk az élesztőt,az olvasztott vajat,és puha tsztává gyúrjuk.Félretesszük keleszteni.Ezután 6 egyenlő részre osszuk,gömbölyűre formázzuk egyenként,és hagyjuk 15 percig kelni.Közben a a kuglófforma mélyedéseit kivajazzuk,és lisztezzük be,a tésztagömböket ellapítjuk, 20 cm körré nyújtjuk.A körök felét megkenjük lekvárral,és megszórjuk darált dióval elkevert cukor egyvelegével.A lekváros diós részre ráhajtjuk az üres részt, és enyhén összenyomjuk,majd három felé vágjuk.A tésztacsíkokat egyenként feltekerjük, az így kapott 3 kis csigát egymás mellé rendezzük virág alakban úgy, hogy a feltekerés végeit fordítsuk össze, hogy azok legyenek belül,és a sütőforma mélyedéseibe ültetjük.Előmelegített sütőben 170 fokon szép pirosra sütjük.Közben kevés vizet spricceljünk egy flakonból a sütőbe,hogy gőz keletkezzen.A formában hagyjuk kihűlni,majd onnan kivéve porcukorral megszórva tálaljuk.