2016. augusztus 21., vasárnap

Cukkini krémleves túrógaluskával.



Itt a szezonja a cukkininek, egy újabb leves amit már többször elkészítettem zsenge zöld cukkiniből.

 Nyáron a melegben hűs és nagyon ízletes, a fogyókúrázóknak ajánlani tudom, meg aki az egészséges ételek kedvelőinek.


Hozzávalók:
  • 2 db 25 cm-es cukkini
  • 1 db újhagyma
  • friss kakukkfű
  • 1 kis csokor kapor, és petrezselyemzöld
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek liszt
  • 1 csipet fehér bors
  • 1 kisebb kovászos uborka
  • 1 ek cukor
  • 3 ek valódi görög joghurt
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 l víz
  • 1 db leveskocka
A galuskához:
  • 10 dkg túró
  • 1 ek vaj
  • 1 db tojás
  • 5 ek búzadara

  • Elkészítése:
    A cukkinit megmossuk, és apró kockára vágjuk, majd a hagymát úgyszintén. Olívaolajat hevítünk egy fazékban, és mindkettőt megpároljuk, majd a kaprot, kakukkfüvet apróra vágjuk, és hozzáadjuk. Liszttel megszórjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel, és ha felforrt, akkor a leveskockával, cukorral ízesítjük.
    Ha félig megfőtt a cukkini, beleaprítjuk a kovászos uborkát, és vele együtt még 5 percig főzzük, majd botmixerrel pépesítjük a levest. A joghurtot elkeverjük az 1 evőkanál étkezési keményítővel és 1 merőkanál főzőlével, majd behabarjuk vele a levest. Végül petrezselymet, citromillatú bazsalikomot vágunk bele, és pár percnyi forralás után elkészült.
    A túrót a hozzávalókkal eldolgozzuk, és hűtőben pihentetjük 20 percig, majd sós, forró vízbe galuskákat szaggatunk evőkanál segítségével, és puhára főzzük. Erre merjük a forró levest, és csészékben kínáljuk.