2017. október 31., kedd

Vargányás töltött csirke

Anyukám, és mamám sokat készítettek töltött szárnyasokat, főleg csirkét.
Sokszor készítettem már, de a vargányás töltelék az nálunk menő! Ajánlom kipróbálásra, mert garantált a siker!
A töltelékhez:

2 db szikkadt péksütemény (lehet bármilyen)
tej az áztatáshoz
1 db vöröshagyma
1 db tojás
petrezselyemzöld,
friss oregánó 
só,bors ízlés szerint
5 dkg vargányagomba fagyasztott
2 ek zsemlemorzsa
Egy egész csirkét vegyünk hozzá kb 1,20 kg

A zsemléket tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk. Serpenyőben olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, majd rátesszük a szétmorzsolt zsemlét, és összekeverjük a fűszerekkel.A tojást ráütjük, és a vargánya gombát felaprított állapotban keverjük hozzá.A petrezselyem kerül bele legutoljára, és a zsemlemorzsa. Ekkorra már egy tölthető masszát kapunk.Megtöltjük vele a csirkét, de előtte vágjuk ketté, sózzuk meg enyhén.A comb, és mellrész alá töltsük be a tölteléket. Tegyük egy tepsibe, és locsoljuk meg kevés olívával, majd letakarva alufóliával süssük 160 fokon 40 percig, majd fordítsuk meg a fél csirkéket, és fólia nélkül pirítsuk még 10 percig. tálalhatjuk is.

Nyírségi húsgombócleves

Ezt az ízes levest sokféleképpen készítik. Az eredeti receptben főtt burgonyából készül a gombóc.Én tartalmasabbat szeretek készíteni,ami sertéshúsból van.







Hozzávalók:
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál rizs
  • 2 db tojás
  • 1 fej hagyma lereszelve
  • 1 csipet só és bors
  • 2 db sárgarépa hosszúkásra vágva
  • 1 db petrezselyemgyökér, megtisztítva és szintén hosszúkásra vágni
  • 3 db krumpli kockára vágva
  • 1 marék zöldbab és zöldborsó
  • 1 darab paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 kávéskanál pirospaprika őrölt
  • 2 dl tejszín
  • 1 kanálnyi liszt a habaráshoz
  • 1 kevés mustár vagy ecet
  • 1 csipet só és bors
  • 1 kevés tárkonylevél és petrezselyem zöld
Elkészítése:
A sárgarépát, a petrezselyem zöldet és a zöldbabot felszeletjük. A krumplit kockákra vágjuk, majd 1 fej hagymával, a zöldborsóval, a sóval és a szemes borssal feltesszük főni.
Amíg fő, elkészítjük a gombócokat a következő felsorolt alapanyagokból: 250g darált hús, 1 ek. zsemlemorzsa, 2 ek rizs, 2 tojás, só, őrölt bors, 1 fej nagy fej vöröshagyma nagyon apróra vágva, vagy reszelve. A gombócba gyúrhatunk egy kevés petrezselyem zöldet is.
Amikor a leveslé felforr, beletesszük a gombócokat is, majd együtt körülbelül 20 perc alatt készre főzzük.
Ha úgy érezzük, hogy megfőtt, behabarjuk. Ha tejföllel csináljuk, savanykásabb lesz.  Kevés ecet, vagy kávéskanálnyi mustár is mehet hozzá. 
A végén, apróra vágott petrezselyem zölddel is megszórhatjuk kicsit, valamint kevés tárkonyt tehetünk hozzá.

Sütőtökös aranygaluska


A sütőtök nagyon egészséges, minden évben valami újat tud mutatni a gasztronómia területén. Kutatok én is mindig új receptek után, így találtam rá, erre a remek desszertre.Vanília, vagy csokoládé szósszal, öntettel, kiváló!



 



Hozzávalók:

1 db tojás
35 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
2 dl tejszín
2 ek kristálycukor
50 dkg sütőtökpüré
fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj

Elkészítés:
Pici langyos,cukorral édesített tejszínben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Ráöntjük  a lisztre,adunk hozzá még 1 ek cukrot, tojást,hozzáöntjük a maradék langyos tejszínt és szép,közepesen lágy kelt tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk kelni.A megkelt tésztát átgyúrjuk,majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. A tökpürét ízesítjük a fűszerkeverékkel és kevés porcukorral ízesítjük. Rákenjük a kinyújtott tésztára. A tésztát két oldalról feltekerjük,így két vékony tekercset kapunk. Középen elvágjuk. A tekercseket elszeleteljük kb. 3 cm vastagra. A darált diót összekeverjük a porcukorral,a vajat megolvasztjuk. Egy nagy jénai vagy sütőtálat vastagon kikenünk vajjal. A csigákat megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukros dióval. Rétegesen belerakjuk sütőtálba. A tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal megszórjuk a maradék cukros dióval és hagyjuk kelni. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk majd pár perc múlva 170 fokra állítjuk a sütőt és készre sütjük. Vaníliasodót vagy csokoládésodót adunk mellé.

Fügegratin


Ezt a könnyű desszertet egy vasárnapi ebéd után ajánlom most ősszel elkészíteni. Nagyon ütős kis finomság, mert a fügétől lesz különleges. A lila füge amúgy is nagyon mutatós gyümölcs.




Hozzávalók 4 személyre:

2, 5 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
4 tojássárgája
6 dkg porcukor
1 tasak vaníliáscukor
4 ek brandy
1,5 dl tejszín
4 dkg vágott, natúr pisztácia
2 ek porcukor
2 dkg vaj

Elkészítése:
1. Eldolgozzuk a tejben a pudingport. Kicsit felmelegítjük. A tojássárgákat habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, aztán apránként hozzáadjuk a tejet, majd gőz fölé állítjuk, és (habverővel) folyamatosan keverve sűrűsödésig forrósítjuk. Lehúzzuk a tűzről a krémet, kissé hűlni hagyjuk, aztán hozzákeverjük a brandyt és a kissé felvert tejszínt, végül arányosan elosztva 4 lapos, tűzálló tálkába simítjuk.Előtte kivajazhatjuk egy kicsit.
2.  Puha kendővel megtörölgetjük a fügéket szárvégüket leválasztjuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva kirakjuk velük a krém tetejét.
3. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a pisztáciával és a porcukorral, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben  enyhe pirulásig sütjük pár percig. Melegen, de nem tűzforrón kínáljuk, jól behűtve is finom.