2018. március 21., szerda

Pudingos szelet banánnal

Mit is mondhatnék erről a sütiről? nagyon sok munka van vele, de nagyon finom. Érdemes az ünnepekre elkészíteni, mert biztos a siker!A banánnal óvatosan bánjunk, és citrommal okvetlen locsoljuk meg, nehogy megbarnuljon. Használjunk egészen friss, és kemény gyümölcsöt hozzá, mert akkor lesz szép. 





Hozzávalók:
Tészta:
  • 8 tojás
  • 21 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 teáskanál citrom aroma
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 16 dkg házi sárgabarack lekvár
Töltelék:
  • 6 banán
  • 1 citrom leve
Banánkrém:
  • 2 zselatinlap
  • 5 dl tej
  • 4 dkg cukor
  • 1 tasak banános pudingpor
  • 2 dkg margarin
  • 4 dl  (habtejszín)
A csokoládékrémhez
  • 2 tasak csokis tortakrém
  • 4 dl tejszín
  • 2 dl hideg tej
  • kókuszreszelék (a díszítéshez)
Elkészítése:
Egy 30*35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A tésztához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és az aromával habosra keverjük (kb 10 perc folyamatos keverés). A lisztet a sütőporral elkeverjük és a pudingporral együtt a tojásos masszához szitáljuk. A masszát az előkészített sütőformába öntjük és egyenletesen elkenjük. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük a lapot. Sülés után kihűtjük, majd vízszintesen két lapba vágjuk.
Az egyik lapot visszatesszük a tepsibe és megkenjük a lekvárral. A banánszeleteket a süteményre helyezzük és a citrom levével meglocsoljuk.
A banános krémhez a lapzselatint a tasakon előírtak szerint beáztatjuk és félretesszük. Egy főzőedényben a tejet a cukorral és a pudingporral összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről az edényt lehúzzuk, az előkészített zselatinokat kinyomkodjuk, majd a margarinnal együtt a forró krémhez keverjük és többször átkeverve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot.
A kész krémet a banánokon egyenletesen elsimítjuk, majd befedjük a másik lappal és 40 percre hűtőbe tesszük.
A csokoládés krémhez a tejszínt és a hideg tejet egy keverőedénybe öntjük, majd hozzáadjuk a krémport és konyhai robotgéppel 3 perc alatt habosra verjük.
A krémet habzsákba szedjük és közepes átmérőjű nyomócsövön a sütemény tetejére krémcsíkokat nyomunk belőle. A süteményt 60 percre hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kivesszük a tepsiből vagy keretből és szeleteljük, végül kókuszreszelékkel meghintjük.

Elzászi almatorta

 A világ egyik leghíresebb almás lepénye ez a mennyei francia desszert. Az almás süteményekkel amúgy sem lehet nagyot tévedni -gondoljunk csak nagymamáink és anyukáink finom, fahéj illatú almás pitéire-, de amit ez a sütemény tud, az maga a csoda. Íme a recept, és döntsétek el magatok!











Hozzávalók:
Tészta:
  • 22 dkg liszt
  • 11 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • késhegynyi só
Töltelék:
  • 1 kg alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1,25 dl (habtejszín)
  • 1 citrom reszelt héja
Szóráshoz:
  • porcukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk és a hűtőbe tesszük 1 órára.
A tésztát lisztezett deszkán egyenletes vastagságúra, 26 cm átmérőjű lappá nyújtjuk és kibélelünk vele egy 24 cm-es tortaformát.
A meghámozott almákat ketté vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk, majd locsoljuk citromlével. Arányosan elosztva, kívülről befelé haladva, körkörösen kirakjuk a tészta tetejét az almával. Kb 4-5 alma kell hozzá nagyságtól függően.
Közben egy tálban alaposan összedolgozzuk a cukrot, a tojásokat, a tejszínt és a reszelt citromhéjat. A tejszínes tojáskeveréket egyenletesen az almadarabok tetejére és közé öntjük.
190 fokos, előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. Amint elkészült kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Langyosan kivesszük a formából vagy az alját kiemeljük és megszórjuk porcukorral. Azonnal tálaljuk, mert frissen a legfinomabb.