2023. január 30., hétfő

Csokoládés-kakaós mandulás őzgerinc


Régi klasszikus recept alapján,kicsit módosítva,de nagyon puha,és finom sütemény vendégvárásra kiváló!Dekoratív,viszonylag könnyen elkészíthető.Az első az én verzióm,a második a klasszikus hozzávalók.Az enyém az első szerint készült.




 

A saját recept hozzávalói:

5 nagyobb tojás L-es

  1. 3 ek extra süteményliszt,vagy étkezési keményítő
  2. 6 dkg puha vaj
  3. 1 cs sütőpor
  4. 2 ek sötét holland kakaópor
  5. 5 ek cukor kb 10 dkg
  6. 10 dkg tisztított őrölt mandula
  7. 1 narancs héja reszelve,vagy instant
  8. A tetejére:
  9. 10 dkg étcsokoládé
  10. 2 ek olaj
  11. 1 ek mandula pálcika
  12. A klasszikus hozzávalói:
  13. 8 dkg étcsokoládé vízgőz felett olvasztva
  14. 10 dkg porcukor
  15. 10 dkg vaj
  16. 5 tojás
  17. 10 dkg őrölt mandula
  18. 1 citrom reszelt héja
  19. 2 tk sütőpor
  20. 5 dkg piskótamorzsa
  21. 10 dkg étcsokoládé
  22. 2 ek olaj
  23. 1 ek mandula pálcika 

Elkészítése:

A cukrot a vajjal felverjük,majd a tojássárgájákat fokozatosan hozzákeverjük,és az olvasztott csokoládét.5 tojás fehérje amiből habot verünk 3 dkg porcukorral,összekeverjük a csokis részhez.Ezután a 10 dkg őrölt mandulát keverjük bele a masszába,végül 5 dkg piskóta morzsa,meg a fél csomag sütőpor.A formát kivajazzuk,és liszttel,vagy morzsával megszórjuk.A kikevert masszát belesimítjuk a formába egy spatulával.170 fokon 35 percig sütjük őzgerinc formában.
Ha megsült, kivesszük a formából,és hagyjuk kihűlni.Rácsra tesszük,vagy zsírpapírra.A csokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk,és ezzel öntjük a kakaós őzgerincet.Ecsettel elegyengetjük rajta.Ezután körbe kirakjuk a mandulaszálakkal.Hűtőbe tesszük dermedni 1 órára.Ezután szeleteljük.