2015. szeptember 10., csütörtök

Körtés-túrós kocka.


A megszokott túrós piténket feldobhatjuk külömböző gyümölcsökkel is. Így van ez az általam készített körtés pitével. Hagyományosan élesztővel készül a tésztája, némi vajjal kiegészítve, és finom puha amikor megsül. Frissen elfogyasztva a legjobb.  Ha mégis marad belőle,akkor tegyük a hűtőbe egy lezárható dobozba,mert külömben a muslicák meglepik. Ősszel ugyanis nagyon kellemetlenkedő társaság a konyhában, főleg kertes családi háznál,amikor is a szőlő érés ideje is van.







Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

1,25 dl tej
1/2 kk porcukor
30 g élesztő
30 dkg liszt

1 tojás
8 dkg puha vaj

A töltelékhez:

4 ek kekszmorzsa
3 db körte
50 dkg túró
3 ek tejföl
15 dkg porcukor
1 tasak bourbon vaníliás cukor
1 csipet só
1 tasak vaníliás pudingpor
4 tojás
1 biocitrom reszelt héja
3 dkg fahéjas porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A tésztához a langyos cukros tejben felfuttatjuk a z élesztőt.A dagasztó gép táljába szitáljuk a lisztet,hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást 5 dkg porcukrot a puha vajat sót,és kidolgozzuk hólyagosra a tésztát.Tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva kelesztjük.
A rakományhoz a kekmorzsát előkészítjük.A körtékat meghámozzuk,és cikkekre,majd kockára vágjuk.meglocsoljuk kevés citromlével,nehogy megbarnuljon.A túrót áttörjük a porcukorral, és a sóval tejföllel, citromhéjával , vaníliával,és végül a tojásokkal és a pudingporral simára keverjük.
Mélyebb sütőformát vegyünk,és béleljük ki zsírpapírral az alját.Az oladalát vajazzuk meg.kb 35-ös  legyen a forma.A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk,és a tepsibe fektetjük.A felesleget tegyük félre.Szúrkáljuk meg az alját egy villával.Megszórjuk a tésztát kekszmorzsával,majd a körtét elrendezzük rajta..A túrókrémmel egyenletesen bevonjuk.1 órát sütjük előmelegített sütőben 180 fokon a sütő középső részén alsó-felső sütésen.A formában hagyjuk kihűlni,majd kivesszük,és kockára vágjuk.Tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral.Tálalhatjuk is kedvenc piténket!

Kapros túrósbatyu.

Azonos a receptje,a közkedvelt kapros túrós lepényével,így nagyon könnyű dolgom  van,mert egy kalap alatt kétféle finomság kerülhet az asztalra,csak más formában.



 


A tészta hozzávalói:

40 dkg liszt
10 dkg puha margarin
1 csomag instant élesztő
1,5 dl langyos tej
csipet só
2 ek cukor
1 ek  Pilos görög joghurt
1 nagy tojás

A töltelékhez:

50 dkg Pilos tehéntúró
3 ek tejföl
kevés só
3 ek porcukor
1 csomag vaníliáscukor,vagy 1 fiola vanília aroma
2 tojás
1 biocitrom reszelt héja
1 ek frissenvágott kapor,de lehet mirelit is.
1 tojás a kenéshez
porcukor a szóráshoz


Elkészítés módja:

A tészta hozzávalóit, egy tálas robotgépbe tesszük, és a dagasztókanállal közepesen lágy tésztát dagasztunk be. kb 5 perc először 2-es fokozaton,majd 3-as fokozaton simává dolgozzuk.Lisztezzük le,és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe egy éjszakára.Másnak kicsomagoljuk,és nyújtjuk 1/2 cm-e vastagságúra a tésztát.Négyzetekre vágjuk, és letakarva hagyjuk kelni. Közben a túrót keverjük össze a tejföllel, sóval, cukorral a tojásokkal, és a kaporral. A citromhéjat reszeljük bele. A tésztanégyzetekre halmozzunk egy teáskanál tölteléket. A négy sarkát hajtsuk össze, és közben kenjük meg a végeit vízzel, hogy ragadjanak össze,és hogy ne nyíljon széjjel sülés közben.A sütőtepsit előkészítjük,és szilikonos lapot terítünk bele.A batyukat egymástól távol lerakjuk sorba,majd tojással megkrnjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokon,és 180 fokos sütőbe téve középső rácson 15 perc alatt megsütjük. Azon forrón megcukrozzuk, és ahogy kihűl, már fogyaszthatjuk is.



Boros kumkvatos kacsacomb zöldségspagettival.






.Hozzávalók 2 személyre:

2 db pecsenyekacsa comb
12 db bébinarancs (kumquat)
só, bors
1 szál rozmaring
2 dl száraz olasz fehérbor
2 ek olivaolaj
alufólia,és tepsi a sütéshez


A zöldségspagettihez:

2 szál sárgarépa
1 db salátacukkini
1 db sárga kaliforniai
1 db piros kaliforniai paprika
só,
2 ek vaj
1 ek vágott petrezselyemzöld
frissen őrölt színesbors


Elkészítése:

A kacsacombokat jól megmossuk. Ezután egy tepsit kibélelünk alufóliával,és egy másik darabot is levágunk amivel letakarjuk a sütés alatt.A combokat a tepsibe tesszük. Megsózzuk, és borsozzuk, a rozmaringot felaprítjuk,és a húsra szórjuk, meglocsoljuk kevés olivával,és 12 db bébinarancsot felkarikázva a húsra,és köréje tesszük.A borral meglocsoljuk.  A sütőt előmelegítjük 200C°-ra.A tepsit a fóliával jól betakarjuk a széleit behajtjuk,és a sütőbe tesszük  lassan sütjük, illetve pároljuk 160C°-on.Ha elkészült a kacsacomb,és porhanyós a húsa,de még nem vált le a csontról,akkor kész.Rágrillezünk, a fóliát eltávolítjuk. Pár perc a grillezés,és kész is a hús. A zölségeket tisztítás után hosszú vékony csíkokra metéljük.
.Közben a körethez az előkészített zöldségspagettit a forró vajra szórjuk egy serpenyőben , sóval,borssal és a peterzselyemmel ízesítjük és közepes tűzön, rázogatva, 6-8 perc alatt ropogósra pirítjuk.A sült comb mellé kínáljuk,és köré rakjuk a bébinarancs szeleteket,majd a szaftjával meglocsoljuk.




Kumkvatos húsosnyárs zöldségspagettival.

Nekem a nyársra húzott falatkák mindíg a kedvenceim voltak.A régi időkben a rablónyársnak nevezett hús,és zöldségekből álló falatok voltak a legjobbak.Most viszont a konyhámban télen is tudok nyársra szedett falatokat grillserpenyőben gyorsan és változatosan elkészíteni.Manapság divatosak lettek ezek a fogások barátok ,és partik összejövetelén.Most eme különleges gyümülccsel kombinálva sütöttem meg ezeket a falatkákat kis exotikummal.




Hozzávalók 2 személyre:

4 szelet kicsit zsírosabb érett sertéskarajszelet
12 db bébinarancs (kumquat)
5 ek olivaolaj
só,frissen őrölt színesbors
1 db grill serpenyő

A zöldségspagettihoz:

2 szál sárgarépa
1 salátacukkini sárga
ha van zöld is lehet
1 piros kápiapaprika
1 sárga kaliforniai paprika
2 ek vaj
1 cs.finomra vágott petrezselyem

Elkészítése:

A csontnélküli karajszeleteket előző este besózzuk,és borsozzuk,majd kevés olivaolajjal bekenjük.Egy dobozban a hűtőbe hagyjuk pácolódni.Másnap a zölségeket tisztítás után hosszú vékony csíkokra metéljük.A kumkvatot megmossuk,és felkarikázzuk.A magokat eltávolítjuk belőle.A húst 2x2 centis vastagra szeleteljük.Hegyezett bambuszpálcikát készítünk elő,és mivel elég hosszú ketté vágjuk, hogy elférjen a serpenyőben.A húskockákat és a kumkvatszeleteket váltakozva nyársra húzzuk, meglocsoljuk egy kicsit a serpenyőt olivával,és a serpenyőbe helyezzük őket kb 10-12 perc alatt sül meg mindkét oldalára forgatva.Közben a körethez az előkészített zöldségspagettit a forró vajra szórjuk egy másik serpenyőben , sóval,borssal és a peterzselyemmel ízesítjük és közepes tűzön, rázogatva, 6-8 perc alatt ropogósra pirítjuk.A nyársakkal forrón tálaljuk.