2016. március 21., hétfő

Pirított boros csirkemáj oregánóval.


Az egyik kedvelt ételeim közé tartoznak a csirkemájas készítmények.Ilyen ez a boros oreganós is, aminek örömmel vágtam bele, hiszen gyorsan el lehet készíteni egy hétköznap délelőtt.Friss oreganót kaptam,  amit vad majorannának is hívnak. Finom illatos fűszer.A mediterrán konyha egyik fontos ízesítője.A máj is érettebb guszta kinézetű szinte csábítóan jól nézett ki a boltban ahol vettem. Mindíg friss alapanyagot használok, ha csak tehetem.





Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj szív nélkül tisztítva
1 db vöröshagyma
3 ek olaj
2 dl száraz fehérbor
1 ek friss oreganó
só,bors
1 tk mustár
liszt a máj forgatásához
1 dl csirkealaplé

Elkészítése:

Az olajat felhevítjük,és a kockára vágott hagymát megfonnyasztjuk rajta.
A májat megmossuk, de töröljük szárazra egy itatós papírral.
Az oregánót csipkedjük le a száráról.
A lisztet egy tálba öntjük, és megforgatjuk a májakat benne.
A hagymára tesszük mindet, és megforgatjuk rajta, piruljanak. Ha már kellőképpen átpirult felöntjük az alaplével, és a borral. Sózzuk,borsozzuk, és 10 percig főzzük. Ekkorra besűrűrsödik, és a mustárral, meg az oregánóval tesszük izgalmassá. Jól átforgatjuk, és tálalhatjuk is.

Diós habos krémes.

  • Hozzávalók:
  • 30 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 8 evőkanál víz
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • A krémhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 3 evőkanál rum
  • A tetejére:
  • 4 db tojásfehérjéből hab
  • 20 dkg cukor

  • Elkészítés: 
    A 30 dkg cukrot a 4 tojássárgával a vízzel jó habosra felverjük, ami géppel könnyebb. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a tojás felvert habját. Kétfelé vesszük. Az egyikbe 5 dkg darált diót keverünk, de óvatosan, hogy össze ne törjük a habot, a másik sima piskóta marad, és a tepsi aljára ez kerül, majd erre öntjük a diós piskótát. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
    A krémhez a pudingport a tejjel vaníliás cukorral felfőzzük. 20 dkg margarint a cukorral kikeverünk, majd a diót és a rumot a kihűlt pudinghoz adjuk. Sima krémet keverünk belőle, és ezt kenjük a kihűlt tésztára. A tetejére a tojásfehérjét a cukorral gőzön kemény habbá verjük, és a krémre simítjuk. Reszelt csokoládéval szórjuk meg.
  • díszítésnek csokireszelék vagy csokoládéforgácsok