2017. november 11., szombat

Finom túrós rácsos


Nagyon gyorsan elkészíthetjük ezt a túrós finomságot, aminek a csinos külsőt  a rácsos része adja meg.A mandula forgács már csak a ráadás, de senki ne hagyja ki, mert csoda finom!








  • 40 dkg vajastészta
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek Dr. Oetker Aroma citrom
  • 1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
  • pici só
  • 2 ek nádcukor
  • 3 dkg lapkamandula
  • 1 db tojássárgája (a kenéshez)

Elkészítés

Ami kell hozzá: egy nagy fánkszaggató, és egy sütőpapírral bélelt tepsi. Ha van egy rácsozó roló.
A vajastésztát 3 mm vastagra nyújtom, és kiszaggatok 12 db kört belőle. A maradékból akkora tésztát nyújtok, hogy rácsozóval kikerüljön belőle a tészták fedésére. Éppen elég lett. A túrót a cukorral, tojássárgával, ízesítőkkel jól kikeverem, és elosztom a korongokon egyformán, majd villával ellapítom őket. A tészta széleit előtte még kenjük meg ecsettel vékonyan tojássárgájával, hogy a tészta tapadjon. A rácsokat elvagdalom, és ráhelyezem a tésztákra. Megkenem egyenként őket, és megszórom mandulával, és nádcukorral. 200 fokon előmelegített sütőben, 190 fokon, légkeverékesben, 15 perc alatt szép világossárgára sütöm. 12 db lesz belőle.


Sült libamellfilé fényezett zöldségekkel vagy narancsos lilakáposztával

Hozzávalók:
  • 35 dkg libamellfilé
  • kevés só
  • bors ízlés szerint
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • 1 db padlizsán
  • 1 fej nagyobb lilahagyma
  • 2 ek méz
  • 0.5 db citrom leve
  • 0.5 dl fehérbor
  • 2 ek balzsamecetkrém


 Elkészítése:
A libamellet megtisztítjuk az inaktól és a bőrös felét beirdaljuk. A másik felét sózzuk, borsozzuk és 10 percig állni hagyjuk. A serpenyőt forrósítsuk fel és a bőrös felével lefelé süssük a húst 3-4 percig minden oldalán jó pirosra, teljes lángon. Közben a zsírját öntsük le és tegyük félre letakarva alufóliával.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és tegyük a libamellet a sütőbe, fóliával letakarva. Mindkét felét 20 percig süssük 160 fokon. Ezután vegyük ki a sütőből. Később tegyük vissza a sütőbe, ki ne hűljön tálalásig.
A sárgarépát hosszú hasábokra vágjuk, a padlizsánt apró kockára, és a liba zsírjából 2-3 ek-nyit a serpenyőbe öntünk. A répát a forró zsírra tegyük, karamellizáljuk, majd a padlizsánt hozzáadva folytassuk a keverést, vagy aki tudja, a serpenyővel forgassa a zöldségeket. A lila hagymát karikázzuk fel, és azt is adjuk hozzá.
Ha már majdnem kész, a répa kicsit maradjon ropogós, akkor a balzsamecettel ízesítsük, majd a bort is tegyük bele és a citromlevet is. Pár perc után még sózzuk, ha kell és a végén tegyük hozzá a mézet.
Tálra rendezve szépen kétfelé osszuk. A libamellet a bőrével lefelé ferdén szeljük, és tegyük a fényezett zöldség köré: A hús levéből locsoljunk a mellszeletet.








Hozzávalók a narancsos lila káposztával készült libamellhez:
  • 1/2 fej vöröskáposzta
  • 2 ek barnacukor,
  • ½ kk fahéj
  • 1/2 kk őrölt szegfűszeg
  • 4 ek sötét balzsamecet
  • 5 ek olaj
  • 8 db bébinarancs (kumquat)
  • 40 dkg libamell (2 db)
  • bors
Elkészítése:
A káposztát legyaluljuk, sózzuk és állni hagyjuk.
A libamell bőrös felét óvatosan bevagdossuk, megsózzuk. Egy serpenyőt felhevítünk, és a zsíros felével kezdve elkezdjük sütni a húst. Ha a zsír kisült, megfordítjuk, és 140 fokos, előmelegített sütőbe téve 15 percig sütjük.
A bébinarancsot kimagozzuk és félbevágjuk. A barnacukrot az olajon aranybarnára pirítjuk, és a kicsavart káposztát rádobjuk. Elkeverjük, és puhára pároljuk a fűszerekkel, valamint a naranccsal.Hozzákeverjük a balzsamecetet, ha kell utánasózunk.
A káposztát tányérra tálaljuk, a kacsamelleket a sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd felszeleteljük. A káposztával és főtt, vajas burgonyával tálaljuk.