2015. május 18., hétfő

Belga csirkeleves


A húsételek között az első helyet ostromolja a csirke. Tegyük hozzá, okkal. Ebbe például bele lehet habarodni.Annyira pikáns íze van, hogy regélhetnék róla napestig, de inkább kóstoljátok meg.



Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé

2 db sárgarépa tisztítva
1 db póréhagyma
2 db angol zellerszár
3 db burgonya felkockázva
1 db újhagyma
2 db babérlevél
2 ek vaj
2 dl tejszín
1/2 citrom leve
só,őrölt bors
1 szál kakukkfű
1 csipet sáfrány
3 db zsályalevél aprítva
1 kevés szerecsendió frissen reszelve
1 kis csokor petrezselyemzöld aprítva
1 liter húsalaplé

Elkészítése:


A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
A csirkét megmossuk, tisztítjuk és  kockára vágjuk.
Az aprított pórét,és újhagymát a zöldjével együtt,  lábasban egy kanál vajon megfuttatjuk, ebbe forgatjuk a csirkemell húsokat, sózzuk, borsozzuk, és kifehéredésig keverjük, majd felöntjük a húsalaplével. Ekkor ízesítsük szerecsendióval, sáfránnyal, zsályával, kakukkfűvel, babérral ízlés szerint, és alacsony lángon főzzük úgy 15 percig. A petrezselymet belevágjuk.
Közben a többi zöldséget megtisztítjuk: a répát vékony hosszú csíkokba vágjuk  julienre a burgonyákat megpucoljuk, felkockázzuk,  a zellerszárat vékony karikára vágjuk.A levesbe rakjuk őket a burgonya kivételével.
Ha már majdnem megpuhult a hús, mellétesszük a burgonyát és még 10 percig főzzük.
Amikor  már megpuhultak a zöldségek, de még roppanósak, a leves kész . Egyből lehúzzuk a tűzről az edényt, és a babérleveleket kivesszük a levesből.
 A tejszínt lassanként öntsük bele, a citromlével együtt.



Coleslaw saláta.



A coleslow a 18. századtól terjedt el és a holland koolsalade (káposztasaláta) koolslarövidüléséből alakult ki. A 19. század második felében a köznapi angolba visszatért a latin eredetű cole (káposzta) szó és a korábbi slampos cold slow helyett cole slow lett ennek a salátának a neve.
AZ AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA, a coleslaw (ejtsd: kolszló), vagy, ahogy az USA déli államaiban mondják, “slaw”, nem más, mint egy nyers káposztából készített, ecettel is ízesített majonézes saláta, amihez vagy kerül más zöldségféle, mint a sárgarépa. A következő változatot magam szája ízére készítettem el.Nem autentikus.

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg fejeskáposzta
2 nagyobb darab sárgarépa
2 db lilásszínű salottahagyma (sonkahagyma)
2 dl görögjoghurt eredeti sűrű
2 ek porcukor
2 ek mézes mustár
0.5 teáskanál só
1 késhegynyi őrölt fekete bors
2 dl jóminőségű majonéz
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál citrom leve

  • Elkészítés módja:

 Először a káposztát csíkozzuk fel, a hagymát vágjuk félbe,és vékonyra szeljük fel.A megtisztított répát  vágjuk fel zsülienre, vagy káposzagyalun reszeljül le.Jól keverjük össze őket és sózzuk be, majd hagyjuk állni.A majonézhez keverjük a porcukrot, az ízesített mustárt, sót, borsot, és a joghurtot.Ezután savanyítsuk borecettel,és citromlével.Öntsük rá a káposztára, és salátás kanállal keverjük össze. Jól behűtve tálaljuk.


Következzen a titkos recept egy amerikai KFC alkalmazott elmondása szerint:
  • Az eredeti recept hozzávalói:
  • 4 1/2 teáskanál (22,5  ml) tárkonyecet
  • 6 1/2 evőkanál (97,5 ml) olaj (semleges ízű)
  • 3/4 csésze (180 ml) finomra vágott hagyma
  • 2 1/2 csésze (600 ml) Miracle Whip* (light majonézzel kiváltható)
  • 1 csésze 240 ml kristákycukor
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 fej közepes méretű friss fehérkáposzta
  • Elkészítése: keverjük össze az olajat, a cukrot és a hagymát. Adjuk hozzá a tárkonyecetet. Keverjük bele a majonézt (eredetileg: Miracle Whip). Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és káposztát. Jól keverjük össze. Ezzel el is készült. Helyezzük egy légmentesen záródó dobozva, és tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

Rosé kacsamell medvehagymás gnoccival lilakáposztával.


A medvehagyma szezon utolsó darabjait használtam fel ehhez a kiváló burgonya nudlihoz,mely az olaszok kedvelt  gnoccija ihletett meg.Nagyon ízletes fogást lehet kihozni pár csodás hozzávalókból,így a lilakáposzta zamatos savanykás íze,mely a bortól kapta finom aromáját.A roséra sütött kacsamell mellé tökéletesen passzolt.Egyszerű,mégis ünnepi fogássá válhat.




Hozzávalók:

2 db tisztított kacsamellfilé bőrös
só,bors
40 dkg puhára főtt sárga lisztes burgonya
10 dkg medvehagyma
2 ek vaj
só,fehérbors,szerecsendió
5 ek liszt
1 db lilakáposzta kisebb csíkokra vágva
só,köménymag vörösbor,szegfűszeg őrölt
1 ek barnacukor
2 ek olaj


Elkészítés módja:

A gnoccihoz a főtt burgonyát melegen burgonyatörővel összezúzom, és vajjal, némi sóval, és a borssal kevés reszelt szerecsendióval, és az apróra vágott  medvehagymával eldolgozom, és a liszttel közepesen kemény tésztát készítek. Fazékban sós vizet forralok,és a gnoccikat amiket kézzel megformázok, kifőzöm pár perc alatt. Leszűröm,és vajra teszem. A kacsamellet a bőrös felével lefelé megsütöm félig, és a másik felén is, majd sózom, borsozom, és letakarva melegen tartom.A káposztát amit lereszeltem megsózom, majd a cukrot karamellizálom, és a káposztát rádobom.Sózom, és köménymaggal , meg szegfűszeggel fűszerezem, és kevergetve párolom. Vörösborral megöntözöm, és félpuhára párolom.Akkor jó ha szép fényes színe marad,de nem esik össze.A kacsamellett felszeletelem,és a gnoccival,meg a káposztával tálalom.

Velence.


Velence (olaszul Venezia  velencei nyelvjárásban Venesia a lagúnák városa, az észak-olaszországi Veneto régió székhelye. Az Adriai-tenger északi részén fekvő mocsaras Velencei lagúnában fekszik, amely két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között húzódik.

A szigetvilág valamivel több mint 7 km²-re terjed ki. A „comune” területe azonban ennél sokkal nagyobb, magába foglalja Burano, Murano, Torcello szigeteit a lagúna belsejében – sok apróbb szigettel együtt –, illetve Lidót és Pellestrinát a nyílt tenger felé.

Közigazgatásilag részét képezi a szárazföldön fekvő Asseggiano, Carpenedo, Chirignano, Dese, Favaro, Malcontenta, Marghera, Mestre, Tessera, Trivignano és Zelarino települése.

A várost sokszor illetik az „Adria királynője”, a „víz városa” és a „fény városa” jelzőkkel.







Velence létrejötte mind a természet, mind az ember munkájának köszönhető, ám a környezeti feltételeket a természeti tényezők alakították ki: a lagúnák és szigeteik a legutóbbi jégkorszak hatalmas folyamáradatainak és a tenger munkájának állandó összecsapásából származnak. Az Alpokból lezúduló, gleccserek által szaggatott kövek, törmelékek elérték a tengert, amit az Adria hullámai a part előtt teregettek el – így a nyílt tenger és a partok lapályaiba nyúló sekélyebb tengerrész között hosszú szigetek és nagy turzások jöttek létre. Így született meg a lagúna, mely 6–10 km szélességben ékelődik a nyílt tenger és a szárazföld közé.

A lagúna a part felé mindinkább elmocsarasodik, ez az ún. holt lagúna. A másik részébe viszont bejut a tenger kismértékű apálya és dagálya, és mivel vize együtt él az Adriával, így nem mocsarasodik el. Ez utóbbi az élő lagúna – s ebből született, nőtt ki Velence. A holt lagúna csak tavaszi áradások idején áll víz alatt, míg az élő lagúna egész esztendőben.
A középkorban számos apró sziget benépesült s kisebb települések jelentek meg, kolostorokkal, épültekkel. Mára már ezek nagy része egyáltalán nem látható. Csupán néhány sziget maradt lakott, ahová hajón vagy menetrend szerinti közlekedési eszközökkel lehet eljutni.

A lagúnát a Lido és Pellestrina homokzátonyai választják el a tengertől. Három csatornája, kijárata a tenger irányába a Porto di Lido, a Porto di Chioggia és a Porto di Malomocco. A lagúna kiterjedése mintegy 50 km², vize legtöbb helyen sekély.

Pisztáciás-citrusos keksz.








Hozzávalók:

12 dkg vaj,
10 dkg barnacukor
1 citrom reszelt héja
1-2 ek görög joghurt
25 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
3 dkg kandírozott narancs darabokra vágva
1 ek vanília aroma
4 dkg natúr zöld pisztácia felaprítva

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit robotgép táljába mérjük,és 3-as fokozaton a dagasztó kanállal simára összeállítjuk. A pisztáciát felvagdaljuk apró darabokra és a kandírozott narancshéjat is. Előkészítjük a sütőlapot,és zsírpapírral kibéleljük.16 db gombócot formázunk a tésztából,és ellapítjuk egy kissé.Villa segítségével bordázzuk,vagy cifrázzuk.Előmelegített sütőbe téve 180 fokon 15 perc alatt szép világos aranyszínűre süssük.