2015. június 28., vasárnap

Sült libamell barnarizzsel konyakmártással.

Ehhez az ételhez nem kell különösebben sokat előkészíteni, mivel kész konyakszószt vettem hozzá a Lidl-ben.Annyira ízlett,hogy kétszer is főztem ebédre rizst,és húst sütöttem mellé.Így készült ez az ebédem is.Akinek kevés ideje van,és kifogja hogy akciós áron hozzájut libamellfiléhez,az ne hagyja ki,mert nem bánja meg.




Hozzávalók

2 db libamellfilé
1 csomag barna rizs 25 dkg
1 üveg konyakszósz
5 dkg vaj
só,bors
víz

Elkészítése:


A libamelleket megmossuk,és szárazra töröljük.Beirdaljuk a bőrös felén,és forró serpenyőben mindkét oldalán megsütjük szép pirosra. Sózzuk,és borsozzuk frissen őrölt borssal.letakarjuk,és félretesszük pihenni.Tálalásnál szeleteljük.A barnarizst sós  vízben kifőzzük,kb 40 perc alatt,dupla mennyiségű vízben,mint amennyi a rizs mennyisége. Azután leszűrjük,  majd vajat keverünk hozzá.A kész konyakmártást felmelegítjük,és a szeletelt hússal,és rizzsel tálaljuk.






Burgundi marharagu.


Azt gondolom nagyon sokan sajnálják az időt, és a pénzt hogy ezt a csodás francia ételt elkészítsék.Nagyon büszke vagyok magamra,mert úgy gondolom visszaadtam ezt az ételt úgy ahogy  a nagyasszony Júlia Child elkészítette.Mennyei íze van, ahogy összeérnek az ízek a hosszú sütési folyamat alatt. Élmény volt a film amit régebben láttam, mennyi szorgalommal kitartással, és  odaadással végzett a gasztronómia terén.Példakép számomra. Sajnálom,hogy a könyvét nem sikerült megszereznem.









Julia Child-féle boeuf bourguignon vagyis

burgundi marharagu.


Hozzávalók:
15 dkg húsos kolozsvári szalonna
1 evőkanál olívaolaj
1 kg marhahús (lábszár)
2 db sárgarépa
1 nagy vöröshagyma

bors ízlés szerint
2 evőkanál liszt
2,5 dl száraz vörösbor
4 dl marhahús alaplé
1-2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál kakukkfű
2 babérlevél
6 db salottahagyma vagy 12 gyöngyhagyma
20 dkg csiperkegomba
2 evőkanál vaj
30 dkg burgonya
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

A szalonna bőrét levágjuk, félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt lobogó vízben 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, lecsepegtetjük. Egy nagy vasedényben 1 evőkanál olajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonnadarabokat. Ebben a zsiradékban nagy lángon megpirítjuk a 3 cm-es darabokra vágott marhahúst. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot. A megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. A kiszedett hús levet ereszt, de ezt a levet semmiképp ne öntsük ki.

Ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rátesszük a felszeletelt répát is. Ha megpuhultak a zöldségek, visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 evőkanál liszttel. Rátesszük az edény tetejét, jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre pirulni, ugyanezt a műveletet megismételjük (1 evőkanál liszt, rázás, 5 perc a sütőben).

Ha készen vagyunk, visszavesszük a sütőt 150 fokra. A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a sürített paradicsomot,belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérral ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje. Lefedjük, és a sütőben minimum 3 órán át főzzük időnként megkeverve.

Ha a hús szétomlik és a lé besűrűsödött, akkor van készen.

Kevés vajhoz adjuk a fél citrom levét, és ha habzik, akkor tesszük bele a tisztított és felaprított gombát és a salottahagymát. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük vagy melléhalmozzuk a tálon a vajon megpirított gombát és hagymát.

Petrezselymes burgonyával tálaltam.