2017. május 15., hétfő

Vendégváró szelet.


Mifelénk nem tudom milyen más néven szerepel, én így ismerem.Nálunk nem voltak nagy lakodalmak,városban laktam 44 évet. Elég kislétszámú családból származom, és nincsenek nagy süteményregélő nagyik, akik beszélnének róla, milyen volt régen. Én csak azt tudom, amit én hagyok magam után, de azt bizonyára sokan nem fogják elfelejteni. Bizonyára vannak  irigylésre méltó emberek , mert szívesen hallgatnám meg őket a sütési szokásaikról.



Hozzávalók:
Piskóta:

5 tojás
5 ek liszt
5 ek cukor
1 tk sütőpor

Barna tészta:

25 dkg liszt

3 ek kakaópor
10 dkg cukor
5 dkg vaj
1 tojás
csipet só
1/2 dl tej
1 kk szódabikarbóna
 krém:

2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
25 dkg vaj
20 dkg cukor
Csokiforgács a tetejére

Elkészítése:
A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 27 x 34 cm-es lapot nyújtunk belőle. Liszttel megszórt sütőtepsire helyezzük, és villával  egy kicsit szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel.
180 fokon süssük meg, de vigyázzunk, mert pár perc alatt kész. Ha túlsütjük a lapokat akkor könnyen kiszáradhat. Hagyjuk kihűlni.

Piskóta :
 Az 5 tojásfehérjét keményre felverjük,és adjuk hozzá a kristálycukrot. Vigyázva keverjük bele egyesével a tojások sárgáját, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanakkora tepsiben süssük mint a lapokat.

Krém: 
 A 8 dl tejet a cukorral forraljuk fel, majd keverjük el hideg tejben a pudingporokat, majd öntsük a tejhez, és főzzük sűrűre. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a 10 dkg vajat keverjünk el olvadásig a pudingba. Hűtsük le teljesen, és csak utána keverjük el habosra a krémmel a maradék 15 dkg vajat.

 A sütemény összeállítása:
Alulra egy kakaós lap, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótánkat, majd kenjük rá a krém másik felét, és fedjük be a másik kakaós lappal.A krémből hagyjunk annyit, hogy a tetejére is kerüljön, majd szórjuk meg csokireszelékkel, forgáccsal.Jól hűtsük be, majd másnap szeleteljük fel.

Narancsos-marcipános vaníliás kifli.

Számtalan változatát készítettem már el ennek a vendégkínálós apró finomságnak. A lakodalmas sütik egyik kedvelt kiflije, de sajnos mindíg csak ugyanabban az ízben sütik diósan, mert ugye a mandula nagyon drága. Azonban senkisem érti, hogy a mandulának teljesen más íze van, és bizony állíthatom, hogy a legfinomabb a belőle készült az igazi vaníliás mandulás kifli. Természetesen a diós is nagyon finom, pláne ha a dió előtte megvan pörkölve, mert akkor teljesedik ki igazán az aromája az illóolajok felszabadulnak a pörkölés által. Most a narancs héját, és a marcipánt egyesítettem, és nagyon meg voltam  vele elégedve.







Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg reszelt marcipán
5 dkg cukor
csipet só
1 bio narancs reszelt héja
2 ek narancslé
A forgatáshoz 20 dkg vaníliás porcukor

Elkészítése.

A marcipánt fagyasztóba kell tenni a felhasználás előtti napon, így ha kivesszük a fagyasztóból, akkor reszelni tudjuk.  Dagasztótálba tesszük a lisztet, a vajat a reszelt marcipánt,a cukrot, és az ízesítő reszelt narancshéjat,levét, sót. A dagasztókanál segítségével készítsünk sima tésztát, és tegyük a hűtőbe egy fóliába burkolva, 30 percre. Pihentetés után rudakat sodrunk egyenként, és 4 felé osztva akkora darabok legyenek, amiből formás kifliket tudunk formázni. Rakjuk egymástól 2-3 centiméteres távolságra egy szilikonnal bélelt sütőlapra, és 175 fokon süssük légkeveréses sütőbe 12 percig. Melegen forgassuk meg vaníliás porcukorba.

Sült csirke párolt zöldspárgával zöldfűszer mártással.



Hat féle fűszert használtam fel a zöldfűszer mártáshoz. Mindegyikről találtam egy kis tájékoztatót, esetleg akit érdekel olvassa el, szerintem nem árt, ha tisztában vagyunk a fűszerek jótékony hatásaival, és annak felhasználhatóságaival. Odahaza ablakban, vagy kertben érdemes vetni, vagy megvenni cserépben és kiültetni a kertünkben. Én is sokféle fűszert tartok a kertben, vannak közülük évelősök, de egynyáriak is, amiket évente be kell szerezni ahhoz, hogy tudjuk használni a konyhában a főzéshez.




Hozzávalók:

1 kg csirke felsőcomb
fűszerpaprika
só,
2 gerezd fokhagyma
bors
1 csomag zöldspárga
vaj

A zöldfűszer mártáshoz:

2 dl görögjoghurt
1 dl 20%-os tejföl
só ízlés szerint
őröltbors
tárkony
kapor
petrezselyem
zsálya
metélőhagyma
medvehagyma
mindegyikből 1 nem púpozott evőkanállal felaprítva
2 -3 evőkanál majonéz
2 db főtt tojás
1 evőkanál porcukor
1/2 citrom reszelt héja, és leve

Elkészítése:

A húsokat megmossuk, szárazra töröljük. A fűszerpaprikát sóval, és reszelt fokhagymával borssal keverjük össze, és dörzsöljük be vele őket. Olajozzunk ki egy tepsit, és rakjuk sorba a csirke felsőcombokat. Süssük meg szép pirosra a sütőben kb 50 perc.
A  spárgát a fás részénél kell letörni, halljuk ahogy pattanik. Nem kell hámozni. A spárgát sós vízben félpuhára pároljuk . Szűrjük le . Folyékony vajjal locsoljuk meg tertsuk melegen.
A zöldfűszereket készítsük el egy nagyobb magas tálba, és minden hozzávalóval turmixoljuk le. A főtt tojásokat is beleértve.Utána lehet kóstolgatni, és az ízét beállítani.
Tálaljuk a húshoz a spárgát, és öntsük le a zöldfűszer mártással.

Tudnivaló:


Tárkony

Az aromáját tekintve az enyhén az ánizsra és édesköményre emlékeztető tárkony feltehetően a 13. század végén a keresztes lovagok által került Észak-Európába. Azóta itt is meghonosodott, és konyhánkat gazdagítja.
Ételekben való felhasználása: a tárkony segítségével hús- és halételeket ízesíthet. De a salátáknak és a zöldségeknek is különleges jegyet ad a friss levelekből készített tárkonyecet vagy tárkonyolaj. A tárkony összetéveszthetetlen íze mindenekelőtt a francia konyhában kedvelt, Ausztriában gyakran a mustár előállításához használják.
A júliusi vagy augusztusi betakarítást követően a tárkonynövényt meg is száríthatja télire.

Kapor

A zöldfűszerek között igazi klasszikusnak számít a kapor. Eredetileg keletről származik, manapság azonban elképzelhetetlen nélküle az itthoni fűszerkert. Nagyon magas az illóolajtartalma, ezáltal rendkívül ízletes.
Ételekben való felhasználása: a friss kapornövényt halételekhez és burgonyához használhatja fel. A saláták – kiváltképp az uborkasaláta – és a szószok is egészen különlegessé tehetők kapor segítségével.
Ráadásul a mélyzöld, elegáns kapor tányér- és asztali dekorációként is jól mutat. Próbálja ki Ön is a következő adandó alkalommal! A kapor virágait és termését uborka eltevéséhez használhatja.

Petrezselyem

Nem kap a kertje az egész nap folyamán napfényt? Gond egy szál se: a petrezselyem félárnyékos helyeken érzi jól magát. A petrezselyemnek két fajtáját különböztetjük meg: a sima és a fodros levelű metélőpetrezselymet. Ezek a fajták mind küllemüket, mind pedig ízüket tekintve eltérőek. A sima levelű petrezselyem levelei egyenesek és fényesek, míg a fodros levelűé erősen hullámosak és mattok. Íz szempontjából a sima levelű petrezselyem aromája erőteljesebb.
Ételekben való felhasználása: a petrezselyem nagyszerű ízt ad a leveseknek, burgonyának, és sok felfújtnak. Vagy varázsoljon egyszer pestot vagy smoothie-t saját termesztésű, aromás petrezselyemnövényből! Ezzel egészen biztosan meglepheti vendégeit.

Zsálya

Az intenzív és összetévesztetlen ízű fűszer az olasz konyha klasszikusának számít.
Ételekben való felhasználása: a zsálya nagyszerűen illik a májhoz, vadhoz, valamint a halételekhez. Vagy futtasson meg vajon zsályaleveleket, és öntse reszelt parmezánnal együtt tésztára, vagy próbálja ki a receptötleteink között található spenótos gombócot zsályás vajjal!

Metélőhagyma

A fűszerkertek egyik legrobosztusabb képviselője a metélőhagyma: karcsú szálai a szabadban is minden probléma nélkül átvészelik a telet. A növény egyébként is jobban érzi magát szabadban, mint bent a házban.
Ételekben való felhasználása: mit szólna egyszer a változatosság kedvéért metélőhagymás húsgolyókhoz? Ráadásul a metélőhagyma csodaszép, ehető, lila színű virágaival még bizonyos fogásokat is díszíthet.

Medvehagyma

A „vad fokhagyma” vagy „erdei fokhagyma” néven emlegetett medvehagyma igazi reneszánszát éli az utóbbi évek során.
Ételekben való felhasználása:
 segítségével rengeteg fogásnak és szósznak adhat összetéveszthetetlenül finom ízt. A medvehagyma levelei a virágzást megelőző időszakban – tehát március és május között – a legízletesebbek. Így hát ebben az időszakban gyűjtse a medvehagymát! Ha az év folyamán később sem szeretne lemondani a medvehagyma által nyújtott élvezetekről, akkor nagyon könnyen készíthet belőle pestot, amit aztán üvegekbe töltve tárolhat, vagy ALIO mélyhűtő zacskókban adagonként lefagyaszthat.

Rakott Tortelloni.

Tudom sokan a rakott tortellinit ismerik jobban, de ezt a változatot is próbáljátok ki, mert nagyon finom.
A Tortelloni kicsivel nagyobb a Tortellininél. Azért írom így le, mert sokan nem tudják, és esetleg megyganusítanak azzal, hogy rosszul írtam le a kis tésztabatyuk nevét. Nem nem tévedés, csupán méretkülömbségek vannak a kettő között, meg kicsit a formája is más. Ez a recept nagyon gyorsan elkészül,  finom olasz étel.
 A Tortellonit készen vásároltam spenótos-ricottás töltelékkel, mert ezt a fajtát nagyon szeretjük.

Egy kis sajt ismeret.
A Parmigiano-Reggiano az egyetlen sajt a világon, amely a bankokban elfogadott fizetőeszköz volt, mivel az összes helyi termelőnek évekig ebben állt a pénze. A parmezán érlelési ideje ugyanis nagyon hosszú. Érdekes az is, hogy a parmezán kérgét általában mindenki eldobja. Az olaszok nem! A parmezán kérgét ízesítésre használják, kockára vágva a levesbe beletéve nagyszerű ízt kölcsönöz az ételeknek.Sikerült 2016-ban Olaszországból hoznom 70 dkg-os kiszerelésben aránylag olcsón. Nagyon hamar elfogyasztottuk, pedig nagyon markáns íze van, de valóban finom az íze.ne sajnáljuk ezt az ételről, mer nagyon illik hozzá!



Hozzávalók:

50 dkg kész Tortelloni (Lidl)-ben is kapható
1 nagyobb padlizsán
2 meghámozott, 2cm vastag szeletekre vágott burgonya
1/4 dl olívaolaj
1 közepes hosszában felszeletelt vöröshagyma
20 dkg hámozott paradicsom
csipetnyi cayenne bors
só, 
őrölt bors
1 tk vágott friss oregano
10 dkg reszelt  parmezán jellegű sajt, vagy (Reggiano-Parmigiano)

Elkészítése:

 A padlizsánt 2 cm-es karikára vágjuk, megsózzuk, és a levét lecsorgatjuk. A tésztát sóval, 1 ek olívával ízesített forró vízbe rakva megfőzzük, leszűrjük, majd tűzálló tálba, vagy sütőtepsibe terítjük. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd egy kevés olajban megpirítjuk, és a tortellonival összekeverjük.
A hagymát 2 eőkanál olívaolajon megpároljuk, a leitatott padlizsánszeleteket belerakjuk, és szép pirosra sütjük. A paradicsomot beleforgatjuk oreganóval, cayenne borssal, sóval, borssal fűszerezzük, és erős lángon addig levergetjük amíg saját levét el nem főtte. A paradicsomos padlizsánt a tortellonira halmozzuk és a sajt 1/3 részét belekeverjük. A maradék sajtot a tetejére hintjük. 200 fokos sütőbe addig sütjük, amíg a sajt a tetejére nem olvad.A tetejét még friss oreganóval megszorhatjuk.