2015. január 1., csütörtök

Orleáns-i szelet.



Hozzávalók
45 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 darab tojás
1/2 csomag sütőpor
5 dkg darált dió
50 dkg ribizlizselé /házikészítésű/
A mázhoz
20 dkg porcukor
1 citrom leve
3-4 csepp puncsaroma




Előkészítés
A porcukrot a citromlével, aromával szép fényesre kikeverem, és félre teszem.
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból géppel omlós tésztát készítek, ha szükséges pici tejjel lágyítom. 3 részre osztom, és lisztezett gyúrótáblán kinyújtom 25- 30 cm-es tégla alakúra. Az egyik lapot papírral bélelt sütőlapra helyezem, és megkenem a ribizli zselével, erre kerül a második lap, megint megkenem, majd a harmadik lap, és a sütőben 170 fokon szép világosra sütöm 25 perc. Kihűlés után elkészítem a mázat és bevonom vele a tetejét. Dermedés után hosszúkásra szeletelem.

Túrós krémes.




Hozzávalók
4 tojásból piskóta
25 dkg túró
25 dkg mascarpone krémsajt (tégelyes)
25 dkg vaj
1 darab tojássárga
25 dkg porcukor
1 csomag bourbon vanília
csokidarabkák
piskóta törmelék
mandulatöret
20 dkg tortabevonó csokoládé




Elkészítés
A piskóta amit sütöttem, az téglalap alakú, és kettévágtam. A következő krémmel töltöttem meg: a túrót a porcukorral, a puha margarinnal, és a bourbon vaníliás cukorral, a tojássárgájával habosra keverem a robotgéppel. Azután belekeverem a krémsajtot, és a csokidarabkákat, meg a piskóta törmeléket. Jól elmorzsolom bele. A kész krémmel egyenletesen kenem meg a piskótalapot, ráhelyezem a másikat, és tortabevonó csokival vonom be. Mandulatörettel díszítem. Úgy szelem fel, mint a tortát.

Mascarpónés máktorta.



Hozzávalók:


15 dkg vaj
15 dkg porcukor
10 dkg liszt
25 dkg darált mák
6 darab tojás
1/2 tasak sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 ek. tejföl
csipet só
Krém
25 dkg mascarpone krémsajt
5 dkg porcukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
3 ek. tejföl 20 %-os
1 dl tejszínhab fixálóval
Szóráshoz
porcukor




Előkészítés:


24 cm-es kapcsos tortaforma, amit kenjünk ki vajjal, és jól lisztezzünk be.
Elkészítés
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, a margarint is hozzáadagoljuk, a fehérjékből a sóval kemény habot verünk, a sárgájához adjuk a felét, majd a mákot a liszttel, citromhéjjal, sütőporral, tejföllel beledolgozzuk, majd a fehérjehab másik felét is. Óvatosan keverjük össze, hogy minél több légbuborék keletkezzen a tésztába. Beletöltjük egy 24 cm-es tortaformába. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 percig süssük, 165 fokon. Tűpróbát érdemes használni. Ha kihűlt levesszük róla a karikát, és 3 lapba vágjuk. Megkenjük a mascarponés krémmel, ami a leírtakból könnyen elkészíthető. A lapokat lenyomkodjuk, és porcukorral megszórjuk a tetejét. Az oldalára is hagyjunk egy kis krémet.


Tálalás:


Cikkekbe vágjuk, akár a tortát.


Ennek a tortának nagyon különleges íze van,ha megkóstolod biztosan nem tudod abbahagyni.A mascarpónétól lessz olyan finom krémesen  lágy.