2017. július 28., péntek

Baracktorta


Mivel a szezonja lejárt a sárgabaracknak azért még akad üzlet ahol meglehet vásárolni, így érdemes még kipróbálni ezt a finom baracktortát,mely gyorsan elkészül akkor is ha kevés az idő.
Nem igényel túl érett gyümölcsöt a keményebbek is megfelelnek hozzá a sütési idő is minimális.











Hozzávalók:

5 db tojás
9 dkg darált mandula
12 dkg cukor
2 ek só
11 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

Tetejére:

3 dkg mandulapehely
30 dkg sárgabarack

Kell hozzá még:

24 cm tortaforma

Elkészítés:

Az 5 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor 1/3-val, a tojások sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, a lisztet összekeverjük az őrölt mandulával sütőporral a reszelt citromhéjjal csipet sóval. A habos tojássárgájához adagoljuk a száraz anyagot,majd a tojás habot lazán hozzá keverjük. A torta formát kivajazzuk lisztezzük,majd a masszát beleöntjük. A sárgabarackokat kimagozzuk negyedekbe vágjuk,kirakjuk a tészta tetejét velük szépen egyenletesen ne maradjon hézag. Megszórjuk mandulapehellyel. 200 fokon előmelegített sütőbe tesszük,és további 180 fokon készre sütjük. Hagyjuk a formába kihűlni,majd lecsatoljuk a forma oldalát,tálcára helyezzük a tortát cikkekre szeletelve tálaljuk.





Mákos barackos kocka

Rövid várakozás után újra itt vagyok, sajnos egy kisebb villámcsapás érte a gépünket, és új gépet kellett összerakni.Igyekszem bepótolni az elmaradást, de az időjárás mostanában nem volt  túl kegyes hozzánk. Több elektronikai készülékünk is tönkrement, a biztosításunk remélem fedezi e a költségeink egy részét.
Itt a sárgabarack szezonja! Nagyon nagy szárazság volt az idén júniusban, amikor is jó lett volna a sok csapadék a gyümölcsök növekedéséhez. Sajnos aprókák maradtak a kerti barackjaink, de azért kevesebb ment kárba, mint egy kiadós zivatar idejében. Sikerült 12 üveg lekvárt eltennem, és maradt annyi barackom, hogy süteményt is süthettem a családnak. Nem bizonyult elégnek, így vásároltam is az egyik kertből pár kilónyit, mert nagyon szeretjük a sárgabarack zamatos ízét. Az idei barackok nem elég édesek, ezt szintén a csapadéknak is betudható. 





Hozzávalók:

20 dkg őrölt mák
15 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
3 tojás
75 ml olaj
1 citrom reszelt héja
csipet só
20 dkg sárgabarack felezett

Elkészítése:

A tojásokat a kétféle cukorral, robotgéppel habosra keverjük, ezután hozzáadjuk az olajat, a szárazanyagokat előzetesen összevegyítjük,  a lisztet a sütőporral, citromhéjjal, darált mákkal.
 Ezeket keverjük a tojáshabhoz, és alaposan keverjük el. Egy 24 x 32-es sütőformát vajazzunk, és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a tésztamasszát. A tetejére rakosgatjuk a felezett barackokat. 180 fokos sütőbe tolva 20 perc alatt kész. Megszórjuk porcukorral, és szeleteljük fel kihűlés után kockákra. Omlós nagyon finom süteményt kapunk.