2015. február 24., kedd

Mimóza tojássaláta

Lajos Mari receptje.


Hozzávalók:

4 szem közepes alma
1 dl citromlé
10 dkg sajt
1 dl majonéz
1 dl tejföl
só,bors, ízlés szerint
5 szál  újhagyma
6 kemény tojás
1 csomag olaszos salátakeverék
1 db paradicsom a diszítésnek

Elkészítése:

Meghámozunk 4 közepes méretű almát,a kis lyukú reszelőn lereszeljük,s rögtön meglocsoljuk a citromlé felével,nehogy megbarnuljon.Hozzáadjuk a sajtot,amit nagy lyukú reszelőn szeltünk le,a majonézt,a tejfölt kedvünk szerint sózzuk,borsozzuk,és jól összekeverjük. A megtisztított hagymákat felkarikázzuk, a maradék citromlével meglocsoljuk.A főtt tojásokból négyet karikákra vágunk, a másik két tojásnak a fehérjét lereszeljük, a sajtos almás krémhez keverjük,a sárgájákat félretesszük.Egy nem túl mély tálat kibélelünk olasz salátakeverékkel,belesimítjuk a krém kétharmad részét, megrakjuk a tojáskarikák felével, majd tovább rétegezzük a krémmel, a tojás és hagymakarikákkal,amíg csak hozzávalókból tart.A félretett tojássárgákat közepes lyukú reszelőn lereszeljük , a saláta tetejére szórjuk,mintha megannyi mimózavirág lenne.Alufóliával letakarjuk és 1-2 órára a hidegre tesszük.Előételként is kínálhatjuk.

Csokoládés medvetalp.

Az ajándékba kapott könyvekből is szoktam kinézni finomságokat.Most erre a helyes kis medvetalpakra emlékeztető apróságokra esett a választásom.Imádom a tea sütiket,persze a teát is.Délutánonként jó leülni pihenni a munka után,és ezeket az apró nyalánkságokat majszolgatva beszélgetni.




Hozzávalók:

15 dkg vaj,
8 dkg porcukor,
1 csipet só,
1 tojás,
26 dkg liszt,
2 dkg átszitált kakaópor

A töltelékhez 

ganache krém.( 10 dkg csoki,2 dl tejszín,5 dkg puha vaj,)


Elkészítése:

A tésztához a tojást,porcukrot, sót, és puha vajat keverőtálban,robotgéppel habosra keverjük.
A lisztet és a kakóport hozzáadjuk szitálva,tésztalapáttal rövid idő alatt beleforgatjuk,hogy a tészta ne legyen nyúlós.
A tésztát csillagcsöves habzsákba ( kb 1  1/2 cm nyílású) töltjük,egymástól elegendő távolságra medvetalp formákat nyomunk a sütőpapírral bélelt sütőlapra.
A sütőbe helyezzük, 10 perc alatt készre sütjük 170 fokon légkeverésesben.
A kekszeket hagyjuk kihűlni,és ezután töltjük majd meg.
A ganache krémet nem árt előző nap elkészíteni,és a hűtőbe tartani,majd amikor szükség van rá,csak elővesszük krémessé keverjük a robotgéppel,vagy keverőlapáttal,és már tölthetjük is a süteményünket vele.
A csokoládét gőzfürdő felet megolvasztjuk,majd a tejszínt simára keverjük vele,majd levesszük a gőzről,és kevergetjük addig,míg a vajat hozzátéve az el nem olvad benne.Hűtőbe tesszük egy éjszakára.Másnap elővesszük,habosra keverjük,és megtöltjük a medvetalpak egyik felén a tölteléket,és könnyedén az üreset rányomjuka tetejére.kakóporral megszórva szervírozzuk.

Gesztenyés krémes


A PRÍMA KONYHA JANUÁRI SZÁMÁBAN TALÁLTAM RÁ ERRE A GYORS SÜTÉS NÉLKÜLI GESZTENYÉS FINOMSÁGRA. NEM VOLT KÉTSÉGEM FELŐLE, HOGY GYORSAN ELFOG FOGYNI, HISZEN SZERETJÜK A GESZTENYÉS SÜTEMÉNYEKET. AKINEK KEVÉS AZ IDEJE, AZ ÁLLJON NEKI, PERSZE LEGYENEK MEG ODAHAZA A HOZZÁVALÓK. GYORSAN ELKÉSZÜL VELE, CSAK BE KELL HŰTENI, ÉS MÁR FOGYASZTHATÓ IS.



Az alaphoz:

25 dkg gesztenyemassza
15 dkg darált keksz
5 dkg vaj
3 ek rum
2 ek tej

A vaníliás krémhez:

2 tojás sárgája
7 dl tej
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg vaj

A tetejére:

4 dl habtejszín
2 ek cukor
4 dkg csokoládéreszelék

Elkészítése:

A gesztenyemasszát a kekszmorzsával,vajjal,és és rummal összedolgozzuk sima masszává.Egy 30 x 20 cm-es deszkára zsírpapírt teszünk,és a masszát egyenletesen elkenjük rajta..A vaníliakrémhez 5 dl tejet fölforralunk. A maradék 2 dl tejben a cukrot, a vaníliás cukrot, a pudingport,és a tojások sárgáját simára dolgozzuk.A forrásban lévő tejhez öntjük kevergetve sűrűre főzzük.A tűzhelyről hűlni hagyjuk.Amikor teljesen kihűlt elektromos habverővel krémesre keverjük,majd apránként beledolgozzuk a puha vajat is.Egyenletesen a gesztenyés alapra kenjük,és a hűtőbe tesszük dermedni.A tejszínből és cukorból keményt habot verünk,és a krém tetejére simítjuk.Reszelt csokoládéval megszórjuk,és 3 órát a hűtőbe dermesztjük.