2015. november 16., hétfő

Almás pitetorta.


Piték a nagyvilágban

 Szinte minden országnak megvannak a már-már nemzeti eledelnek számító pitéi, amelyek döntően európai országokból indultak világhódító útra.A pite nálunk általában négyszögletű nagy tepsiben készül, kerek formában pitetortát is süthetünk

Az pedig valóban egyéni ízlés kérdése, hogy a tészta hozzávalói között a liszt, a cukor és a zsiradék mellett ki milyen arányban használ lazítószereket vagy fűszereket, miként az is, hogy milyen vékony vagy vastag legyen a tészta, az almás pite esetében pedig, hogy a gyümölcs szeletelve, reszelve vagy épp párolva kerüljön-e süteménybe.











Hozzávalók a töltelékhez:
 2 kg Idared,vagy starking alma
 20 dkg barna nádcukor
1 kk. őrölt fahéj
1 biocitrom reszelt héja,és leve

Az omlós tésztához:

  50 dkg finomliszt
25 dkg vaj/margarin
12,5 dkg porcukor
2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
1 tasak (10 g) sütőpor
2 tojássárgája
2 ek. tejföl

Továbbá:
60 g zsemlemorzsa vagy darált mogyoró,dió ( ami van )
1 tojássárgája a kenéshez
porcukor


 Elkészítése:
1. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat  a citromhéjat,és levét mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét elfövi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

2. Közben az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük.A széleit levágjuk a tenyerünk szélével,és az alját lenyomkodjuk egyenletesre.Meszúrkáljuk villával az alját.Megszórjuk édes morzsával,vagy pirított mogyoróval,és az almát ráterítjük.A tészta maradékából csíkokat vágunk ki derelyevágóval,és berácsozzuk vele a pitét.

4. Tetejét megkenjük a tojássárgájával,  és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük 40  perc.

5. A  formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor  tetszőleges szeletekre vágjuk, és megszórjuk  porcukorral.