2015. július 25., szombat

Sertésszűz spárgával tormahabbal.
Hozzávalók:

2 db sertésszűz tisztítva az inaktól
40 dkg zöldspárga
20 dkg baconszalonna
2 ek vaj
só,frissen őrölt bors

A tormahabhoz:
2 ek torma
2 dl tejszín habnak felverve
kevés só, kevés fehérbors


Elkészítése:
A húst felszeleteljük,és kissé kiveregetjük.Sózzuk,borsozzuk,és állni hagyjuk addig amíg a spárgát megtisztítjuk,és sós vízben megfőzzük.Hideg jeges vízben blokkoljuk,és félretesszük.A tormát a tejszínhabba keverjük,sózzuk,borsozzuk,és hűtőbe tesszük.A baconszalonnát serpenyőben kisütjük,és félretesszük.A zsírt kiöntjük.Kitöröljük egy papírral,majd vajat hevítünk,és a húsokat megsütjük szép lassan..Ha elkészültünk,akkor tányérra helyezzük a hússzeleteket,majd ráhelyezzük a spárgákat majd erre a szalonnát,és megkoronázzuk a tormahabbal.Azon melegébe  fogyasszuk.

Kovászos uborka

Az édesanyámtól tanultam a kovászos uborka készítését.Hagyományos módon,semmi különös nincsen benne.Nagyon egyszerű hozzávalók kellenek nyáron hozzá,mégpedig kapor.Az pedig csak nyáron van,na és a legfontosabb a nap sugarai hogy forrón süssön,mert akkor elkészül akár 3 nap alatt.

Hozzávalók:

2,5 literes üveghez:
1 liter víz
1 ek só
1 ek 10%-os ecet
2 szelet fehérkenyér,ami lehet szeletelt is
én abból készítem.
8-10 db közepes  nagyságú frissen szedett uborka


Elkészítése:

Az üvegnek tisztának kell lennie először is,jól öblintsük ki. Az uborkát jól mossuk meg,és kefével sikáljuk le a sVágjuk le a két végét,ellenőrizzük,hogy nehogy  keserű  legyen az uborka. Ejtsünk  az oldalán 3 bevágást.A vizet feltesszük a sóval forrni,keverjük el benne az ecetet.A kaport megmossuk,és vegyük kétfelé.Az üveg aljába tegyük az egyik felét,és az uborkákat helyezzük el körös körül,vagy ahogy éppen elférnek.A tetejét takarjuk be kaporral,és a kenyérrel fedjük be.A forró sós-ecetes vízzel öntsük tele az üveget,hogy fedje a kenyeret.Porcelán tányért helyezek rá,és a balkonra teszem,ahol egész  a nap sugarai melegíti.3 nap múlva, hamár üveges le sz az uborka,akkor leszűrjük a levét,és egy dobozba tesszük az uborkával együtt a hűtőbe.Ezután fogysztható is hidegre lehűlve.

Sertéscopfok grillezve zsályával.

Könnyű nyári meleg vacsora, de ebédre is elkészíthető.
Hozzávalók 2 főre: 

4 vastag szelet sertéscomb,10 db zsályalevél, só, bors,  8 db koktélparadicsom 4 ek olivaolaj, 1 dl száraz fehérbor, fogpiszkálók

és Elkészítés:

A húsokat mossuk meg, majd töröljük szárazra, majd sózzuk, borsozzuk őket.
Mindegyik darabot vágjuk hosszában három részre úgy, hogy a húsdarabok egyik végét hagyjuk egyben (azaz ne vágjuk a húsokat teljesen végig).
Az így felvágott húsokat hármas fonással fonjuk össze.
A végeiket tűzzük össze fogpiszkálóval.Olivaolajjal kenjük be a húsokat.
Egy grillserpenyőt hevítsük fel amiben a fonatok mindkét felét süssük szép pirosra.

Fedjük be fóliával, és dobjuk melléje a zsályaleveleket,öntsük rá a bort, és a szeletelt koktélparadicsomokat.
Ezt követően fólia nélkül további 10percig pirítsuk meg őket, lassú tűzön.Bagettel fogyasszuk.Könnyű nyári vacsora