2017. február 13., hétfő

Bosnyák szelet matchateával.

Egy kis történelem:

A Bosnyákok egy délszláv népcsoport. Muszlim kultúláris háttérrel rendelkeznek. Az Osztrák Magyar Monarchia idején mindenkit, aki Bosznia Hercegovina területén élt, Bosnyáknak neveztek. Magyarországon is élnek népcsoportok, melynek tagjai rendszerint Bosnyáknak tartja magát, noha a vallásuk katolikus, és horvát-bosnyákoknak tartják magukat. Ez a sütemény igazából nem tudni miért a nevüket kapta, de bizonyára a történelem, és földrajzi helyezkedés  mivoltját példázza.






Az első tésztához:

  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljeskiörlésű buzaliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

A második tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg kristálycukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 tk  zöld matcha teapor

A kenéshez és szóráshoz:

  • baracklekvár
  • 3 dkg hántolt mandula darálva
  • barna nádcukor
Elkészítése:
Tepsi mérete  20x36 cm A tésztát előző nap készítem el, mert pihentetem a hűtőbe.
1. Liszteket a sütőporral, margarinnal, majd az első tészta többi hozzávalóit is hozzá tesszük és géppel összegyúrjuk.
2. Teflonbevonatú  tepsibe helyezzük  a tésztát, amit kinyújtunk akkora nagyságúra, mint a sütőlemez.
3. A tésztát sűrűbb házi baracklekvárral nem túl vékonyan megkenjük. Megszórjuk a darált mandulával.
4. A második tészta hozzávalóit is  összegyúrjuk. Közepes nagyságú golyókat készítünk és a lekváros tésztára ráhelyezzük.Barna nádcukorral megszórjuk.
5. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 25 percig sütjük.
6. A megsült és kihűlt sütemény tetejét porcukorral megszórjuk és hosszúkás szeletekre felvágjuk.




Mátrai borzaska csirkemellből.


Igazi klasszikus csárdaétel, amit most otthon is elkészíthetünk, hogy tökéletessé tegyük a hétvégi ebédet.






Hozzávalók


  • 8 vékony szelet csirkemell 
  • 2 db nayobb közepes burgonya reszelve
  • 4   evőkanál liszt 
  • 2 kisebb tojás 
  • ptrezselyemzöld 1 ek
  • 2 ek tejföl
  • só 
  • bors 
  • 1 gerezd fokhagyma zúzott
  • 1 kis fej vöröshagyma reszelve 
  • 5 dkg reszelt sajt
  •   sütéshez bő pálmaolaj 

Elkészítés

A húst kicsit kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. A bundához a tojásokat felverjük, a lisztet belekeverjük simára, majd a fokhagymát, és reszelt vöröshagymát a burgonyával együtt belekeverjük. Ezután tejföllel higítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és a reszelt sajtot adjuk utoljára hozzá. A lisztbe forgatjuk a húst, majd forró olajba tesszük, és lassan sütjük tovább aranybarnára.Jázmin rizs vörös rizzsel a körete,és savanyú uborka a kisérője.