2016. április 17., vasárnap

Tárkonyos-vargányás harcsaleves

Az afrikai harcsa nálunk már nagyon közkedvelt halféleség.A konyhámban szívesen készítek belőle ízletes ételeket. Azért is kedvenc, mert nincsen jellegzetesen hal szaga. A húsa kiváló, gyorsan lehet  belőle finom ételeket főzni,vagy sütni.Most egy levest készítettem Stall Judit receptje alapján,de apró eltérés azért van.



  


Hozzávalók:
5 dkg vargányagomba felkockázva
40 dkg afrikai harcsafilé
1 nagyobb sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1 kisebb zeller
kis fej vöröshagyma
15 dkg kolozsvári szalonna felkockázva
2 ek olaj
só,frissen őrölt feketebors

A sűrítéshez:
citrom, és héja
kevés vaj
1,5 dl tejszín
1 dl tejföl
1 tk étkezési keményítő
1 dkg friss aprított tárkony
2 kk mustár

ELKÉSZÍTÉSE:

A répákat a zellert megpucoljuk,és lereszeljük durva reszelőn.
A szalonnát apró kockára vágjuk.
A harcsafilét 2x2 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk,borsozzuk,majd megforgatjuk a lisztbe.
A szalonnát egy serpőenyőben pörcösre pirítjuk. Kiszedjük, és félretesszük.
A harcsadarabokat két adagban a szalonna zsiradékán átsütjük, ha készen van kiszedjük.
kevés zsiradékon a reszelt zöldségeket a hagymával együtt megpároljuk,és liszttel megszórjuk,majd felöntjük vízzel,és puhára főzzük.A szalonnát hozzárakjuk, és összeturmixoljuk.A halat a leveshez adjuk. A gombát kissé átsütjük kevés vajon,sózzuk, borsozzuk,majd szintén a levesbe tesszük.A tejfölt,tejszínt, tárkonyt aprítva, mustárt , citromhéjat, sót összekeverjük kevés étkezési keményítővel,és a levest behabarjuk vele. Pár percig forraljuk,majd citromlével ízesítjük.Tárkonylevéllel diszítve tálaljuk.

Toszkán bableves másképpen.


A toszkánokat babevőknek gúnyolják mert annyira gyakran kerül az asztalukra babos étel.Mi magyarok sem vetjük meg,így tehát egy héten egyszer elviselhető lehet valamilyen módban babos ételt főzni.Ez most éppen nálam egy leves.Óriási szép fehérbabból,amitől krémes is  lesz a levesünk.Hogy mitől? Azt most megtudhatjuk.



Hozzávalók 4 személyre:

1,5 liter csirke alaplé
 24 dkg konzervbab fehér a nagyobbszemű
1 szál sárgarépa
 1 közepes fej hagyma 
 2 gerezd fokhagyma 
 1 kevés őrölt szerecsendió
 2 zsályalevél 
 1 dús szál  kakukkfű
 3 ek. olaj 
 1 ek aprított peterezselyemzöld (bazsalikom)
  só, bors 


Elkészítés módja:


1. A babkonzervet felnyitjuk, és  a levétől leszűrjük.  A hagymát finomra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, leszárítjuk róluk a vizet, aprítjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a zsályaleveleket, kakukkfüvet. Felöntjük a csirkealaplével, felforraljuk, majd belecsúsztatjuk a felkarikázott sárgarépát, és a babot,  fedő nélkül, takarék hőfokon 10 percig főzzük.

3. Kiemeljük a levesből  a bab 2/3-át, meg a sárgarépát. A maradékot botmixerrel krémmé turmixoljuk (azaz besűrítjük), aztán hozzáadjuk a kiemelt babot és a sárgarépát,majd a petrezselymet aprítva.Aki a bazsalikomot szeretné, az eheti azzal is.Nekem most éppen nem volt. Néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk,  és szerecsendióval fűszerezzük.