2015. április 13., hétfő

Pörkölt csirkemáj friss majoránnával



Nagyon szerettem gyerek korom óta a csirkemájat.Azután hosszú évekig elhanyagoltam valahogy fiatal koromban kevesebbszer került az asztalra.Egyszer csak,felfedeztem újra,és mivel friss majoránnám van az ablakpárkányon mindig tartok a konyhában,örömmel készítem el,mert ezt a fűszert nagyon kedveljük.A máj után bármennyire is bizarrnak tűnik,a vért szeretem még sütve majoránnával.Ritkán jutok vágott baromfi véréhez,ezért azt már nem nagyon fogyasztunk,és már nem is divatos.

Hozzávalók:

1 kg csirkemáj
1 db vöröshagyma
1 ek fűszerpaprika
1 db paradicsom
1 db tv paprika
só,bors
1 ek vágott majoranna
2 ek kacsazsír
1 tk liszt

Köretnek hullámos burgonyát sütöttem.

Elkészítése:

A vöröshagymát felkockázzuk, és a kacsazsíron lepirítjuk. A májat jól megmossuk,lecsorgatjuk,és a felesleges ereket kivágjuk. A pirított, hagymához fűszerpaprikát adunk, a májat rádobjuk, és lepirítjuk.  A paprikát,a paradicsomot felkockázzuk, és azt is hozzáadjuk.Erős hőfokon pirítjuk, és kevés vizet adjunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, és ha sűrűn szeretjük, akkor 1 tk liszttel szórjuk meg, és besűrűsödik. Frissen vágott majoránnával megszórjuk, és azon forrón tálaljuk. Köretnek sült hullámos burgonyát,vagy párolt rizst adjunk mellé.

Marhahúsos Cannelloni medvehagymával.


A medvehagyma az egyik legkedveltebb zöld leveles fűszernövény tavasszal. Ilyenkor Szinte hivogatja az embert,hogy készíts belőlem valami szokatlanul finomat.Nos, az idén kirukkoltam saját receptekkel, és remélem bátran elkészítí más is ezeket  az ételeket.A Cannelloni tipikus olasz étel,de én bátran belekevertem a besamel mártásába a medvehagymát,ezzel ízesítve aromáját az ételnek.Szerintem nagyon finomra sikerült.






Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús
1 db vöröshagyma apróra vágva
só,bors,fűszerpaprika ízlés szerint.
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 mk oregano,és petrezselyemzöld
1 ek olivaolaj
1 ek vaj

9 db cannelloni henger(száraz óriás csőtészta)
A mártáshoz:
3 ek. vaj/margarin
3 ek. finomliszt
 4 dl zöldségalaplé,vagy húsalaplé
2 dl tejszín
150 g reszelt gouda sajt edami


A tetejére:
5 dkg parmezánsajtot reszelünk.





 A töltelékhez  a hagymát az olajon megpirítjuk, rádobjuk a húst,és sózzuk, borsozzuk, majd pirospaprikával megszórjuk.Elkeverjük, és a fokhagymát is belekeverjük, majd készre főzzük.Hagyjuk kihűlni.Ezután sima csőrös habzsákba szedjük.
 A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Két végük felől megtöltjük a cannellonikat a húsraguval. (a tésztát nem kell előre megfőzni!). A  kb. 25x35 cm-es, mélyebb tűzálló tál/sütőedény aljára ültetjük őket.Az alját megvajazzuk a tálnak.
A mártáshoz kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat/margarint, sárgára pirítjuk benne a lisztet. Felöntjük a zöldséglevessel,belekeverjük az apróra vágott medvehagymát majd a tejszínnel, (habverővel) simára-csomómentesre eldolgozzuk, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, azaz a szokásosnál hígabb besalmelt készítünk 5 perc alatt. Lehúzzuk a tűzről,   beleolvasztjuk a sajtot, ízlés szerint sózzuk,szerecsendióval ízesítjük.
 Bevonjuk a mártással a cannellonikat parmezánsajttal megszórjuk, és  forró sütőben enyhe pirulásig sütjük – ennyi idő alatt nem csupán a teteje kap szép színt, de a tészta is tökéletesen megpuhul. Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük . Kiadós étel!