2015. január 19., hétfő

Rántott sertésvelő szívsalátával.

Hozzávalók: 

1/2 kg sertésvelő,személyenként 3 db,azaz 4 személyre számítva 12 db.2 db tojás a panírhoz,és liszt,meg morzsa,kevés bors,és só.30 dkg rizs,1 csokor petrezselyemzöld, a körethez,és némi olaj,szívsaláta .

Elkészítése:
A velőt amikor megvásárolom,még frissiben hideg vízben áztatom 1 órát,ezután könyebben  leszedem róla a véres hártyáját.Formika tálcákat készítek.A velőket leszárítom kissé,és a tálcára egymástól 2-3 cm távolságra teszek annyit,amennyi ráfér.Mélyhűtőbe lefagyasztom,majd másnap leszedem róla,és ezután felhasználom,vagy már tasakba tehetem,nem ragad össze további fagyasztásnál.Természetesen a mélyhűtőbe sík sima felületre helyezzük,hogy ne csússzanak összeSzóval fagyottan megsózom,és elkészítem a panírhoz felverem a tojást,sózom,és borsozom,majd a lisztbe tojásba,és morzsába hempergetve,kissé ütögetem,hogy rátapadjon a morzsa,forró olajban kisütöm ropogósra mindkét oldalát.Forgatókanalat használjunk,nehogy szétessen.Kevés tejet is szoktam a tojáshoz adni,mertz akkor szép pirosak lesznek a kisült rántott velők.Azonnalkiszedem,és itatós papírra szedve,egy kis idő múlva tálalom.A rizst kifőzöm,majd petrezselyemmel megszórom,és szívsalátával tálalom.A salátáknak balzsamecetes öntetet szoktam készíteni,de kinek ízlése szerint készülhet.



Régóta készítem így,még az Édesanyámtól tanultam,de a fagyasztás már az én módszerem,mivel így nincs esélye szétesni a velőnek sütés közben.Tökéletes lessz.Kissé időigényes,de először a velővel kell dolgozni,majd ha már elkészítjük,akkor gyors étel lehet belőle egy zsúfolt napon.CSak elővesszük a mélyhűtőből,és már süthetjük is ki.nekem bevált,és finom hétköznapi ebéddé vált.Az unokáim is imádják!

Barackos Pavlovatorta pisztáciával.







Hozzávalók

A tortához:
3 db tojásfehérje
csipet só
3/4 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
1.5 teáskanál almaecet
1.5 evőkanál étkezési keményítő

A krémhez:
3 dl habtejszín
1.5 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
23 dkg barackkonzerv
3 dkg sótlan pisztácia



Elkészítés módja

A tojásfehérjét kevés sóval laza habbá verjük, majd félpercenként evőkanálnyi adagokban hozzáadjuk a cukrokat, és közben addig folytatjuk a habosítást, míg kemény habot nem kapunk. A habot egy spatulával elválasztjuk az edény falától, majd hozzáforgatjuk az ecetet és a keményítőt. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. Egy sütőpapírt sütőlapra helyezünk, és elosztjuk rajta a habot, méghozzá ovális formába amit egy kenőkéssel körben eligazítunk. Betesszük a sütőbe és 40 percig sütjük alsó-felső sütésen, elektromos sütőben. Ha kész kihűtjük, és megtöltjük. A tejszínt összekeverjük a vaníliás cukorral és habbá verjük, majd elosztjuk a torta tetején. A konzerv barackokat szeletekre vágva szépen elosztjuk a tejszínhab tetején és megszórjuk apróra vágott zöld pisztáciával. Lehűtve kínáljuk.