2014. december 10., szerda

Sült kacsa kelbimbóval,és gesztenyével.

Karácsonyi főmenü.


Spaetzle ( Spicle) tésztával készítettem,amit Ausztriában vásároltam először,de már nálunk is kapható az Aldiban régóta,no meg már a Lidl-ben is. Eredeti sváb tészta durumbúza őrleményből 4 tojásos,és nagyon ízletes.


Hozzávalók

1 1,5 kg-os kacsa
só, bors
2 nagy fej hagyma
1 nagy fej+2 gerezd fokhagyma
 1 ág rozmaring ,és 1 csokor petrezselyem
1+1 dl testes, száraz vörösbor
200 g gesztenye  azaz két tasak főtt amit készen kapni.
500 g kelbimbó (mélyhűtött)
1 babérlevél
1 ek. vaj/margarin
1 ek. étkezési keményítő

Elkészítés módja.


1. A kacsát gondosan megtisztítjuk a toll- és tokmaradványoktól  alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, bedörzsöljük sóval és borssal. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát gerezdekre szeljük. A kacsát mélyebb-nagyobb sütőedénybe fektetjük, köréjük szórjuk a hagymát, a fokhagymát és a leöblített rozmaringágat. Alájuk öntünk 1 dl bort, lefedjük/alufóliával letakarjuk, és 160°C-os sütőben puhára pároljuk (1 és 1/2 óra). A sülés közben keletkező zsírt folyamatosan leszedjük.

2. A gesztenyszemeket kibontjuk a zacskóból,és előkészítjük.

3. A kelbimbók külső leveleit lehántjuk, megmossuk, a nagyobb fejek torzsarészét keresztirányban bevágjuk  Enyhén sós, babérlevéllel illatosított vízbe dobjuk (ha mélyhűtött, fagyos állapotban adjuk a forrásban lévő vízhez), és mérsékelt tűzön puhára főzzük (12-15 perc). A vajat/margarint felforrósítjuk, 2 gerezd áttört fokhagymával ízesítjük, majd belecsúsztatjuk a leszűrt, alaposan lecsepegtetett kelbimbókat. Utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük  összeforrósítjuk, melegen tartjuk.
A kacsát
 kiemeljüka sütőedényből. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, 2/3-át serpenyőbe szűrjük, a maradékba visszatesszük a kacsát, aztán 200 °C-ra kapcsolunk, és 15-20 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük őket.

5. Közben a serpenyőbe csúsztatjuk a gesztenyét, kíméletesen összeforgatjuk a pecsenyelével. A maradék 1 dl bort elkeverjük az étkezési keményítővel, a gesztenyéhez öntjük, és éppen csak besűrítjük (1 perc). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

6.A kacsát feldaraboljuk gusztusosan  tálra csinosítjuk, köréjük-melléjük szedjük a kelbimbót és a gesztenyét (a mártással együtt), néhány tetszés szerinti  petrezselyemzöld levelekkel ékesítjük. További köretként  speatzle tésztával kínáljuk.

Vadas marha szalvétagombóccal

A fehérpecsenye az egyik legnemesebb része a marhának.Manapság elég borsos áron kapható,de néha akciósan megvásárolható,és én akkor veszek belőle 1 kg-ot. Ezt az ételt csak ebből a részéből készítem a marhának, mert omlósan puha,csak arra kell ügyelni,hogy érleljük,és ne szárítsuk ki a húst.Vékonyan szeletelve annyira guszta,és kívánatos,senki nem tud ellenállni, annak,hogy meg ne kóstolja.


Hozzávalók:

60 dkg marha vesepecsenye
1 fej vöröshagyma
3 db sárgarépa közepes nagyságú
2 db kisebb fehérrépa
 1/2 zeller 
 5 dkg 10 dkg füstölt szalonna
8 szem borókabogyó
1 tk egész fekete bors
4 db babérlevél
0,5 dl ecet
0,5 dl száraz fehérbor
 0,5 dl olaj
3 ek vaj
 só
 1 ek cukor
 1/2 db citrom
1 ek liszt

 A tálaláshoz:

 4 szelet citrom

A szalvéta gombóchoz:

4 db zsemlye
1 vöröshagyma
1 ek vágott petrezselyemzöld
3 dkg vaj 
3 tojás
2 dl tej
20 dkg liszt
só 
bors
kevés olvasztott vaj a kenéshez
1 db vékony pamutvászon tüll anyag
 20 cm zsineg


Fehérpecsenye:
Így készül a szalvétagombóc.
Készen


Elkészítési módjai:

A szalonnát kockázzuk fel, a hagymát és a zöldségeket is szintén.Tegyük tálba a húst,és szórjuk rá, a borókát, a borsot, a babért, keverjük össze az ecetet, olajat,fehérbort 2 dl vízzel és locsoljuk a húsra. Adjuk  hozzá az előkészített zöldségeket,és 1 napra tegyük érni a hűtőbe.Takarjuk le fóliával. Másnap vegyük ki a húst, öntsük le a levét, egy lábasba.A szalonnát süssük ropogósra,majd adjuk hozzá a vajat. Sózzuk meg a húst minden oldalán.Tegyük a forró zsiradékba,és süssük nagy lángon néhány percig.Vegyük ki a húst,és tegyük félre.a visszamaradt zsiradékba tegyük bele a zöldségeket, és szórjuk meg a cukorral. Pirítsuk aranybarnára.Adjuk hozzá a szeletelt citromot, öntsük fel a páclével, tegyük bele a húst,és fedő alatt pároljuk 1 órán keresztül. Ezután tegyük át tepsibe,és 180 fokos sütőben süssük további 1 órát.Közben locsolgassuk a pecsenyelével.Vegyük ki a megpuhult húst,a zöldséget turmixoljuk össze a pecsenyelével. Keverjük simára a lisztet 0,5 dl vízzel, és adjuk a mártáshoz.Forraljuk fel, sózzuk meg, majd gazdagítsuk tejszínnel.Szeleteljük fel a húst,és tálaljuk citromszeletekkel, (elmaradhat),kínáljunk mellé szalvétagombócot szeletelve. A készítése, a következőképpen van: A vászonszalvétát bevajazzuk, és kiterítjük. A zsemlyéket felkockázzuk, és tepsibe terítve megpirítjuk. A hagymát tisztítás után apróra vágjuk,2-3 percig vajon pároljuk,a petrezselyemzöldet is hozzákeverjük. Ezután a pirított zsemlyekockával összekeverjük. A tojásokat a tejben elhabarjuk, a lisztet beleszórjuk,sózzuk, borsozzuk.Végül a zsemlyékre öntjük. Összedolgozzuk, és hosszúkás rúdba formázzuk,majd a szalvétába csavarjuk, és a két végét jó szorosan bekötjük.Lobogva forró, enyhén sós vízben engedjük, de akkora legyen az edény hogy ellepje az egészet, és kényelmesen beleférjen. 20 percig főzzük éppen csak gyöngyözzön a vizünk. Ezután kiemeljük,és lehűtjük,majd felszeleteljük a húsunk mellé. A szószt ráöntjük a húsra.