2017. október 25., szerda

Afrikai harcsa kapros rákraguval


40 perc az elkészítési ideje ennek a halas ételnek, melyet egy magazinban néztem ki magunknak.Nagyon jó, ha az ember nem feledkezik meg arról, hogy hetente kétszer halat fogyasszon, ez az étel nem túl olcsó, de aki teheti próbálja ki.Szombati főételnek tökéletes, mert akkor a család apraja-nagyja már odahaza összejön.






Hozzávalók 4 személyre:

olaj
1 fej vöröshagyma
50 dkg konyhakész garnélarák
1 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
só, frissen őrölt bors
fél citrom leve
1 kis csokor kapor
60 dkg afrikai harcsafilé

Körethez:

10 dkg basmati rizs
2 darab saláta cukkini
1 darab  pritamin paprika

Elkészítése:
három evőkanál olajon üvegesre pároljuk az aprított hagymát, majd hozzáadjuk a megmosott rákot, ráreszeljük a fokhagymát. Ráöntjük a tejszínt, 5 perc alatt beforraljuk. Sóval, borssal , citromlével és az aprított kaporral ízesítjük.
A halat vastagabb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, olajjal vékonyan bekenjük, majd felforrósított serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig pirítjuk.
A rizst kétszer annyi vízben megfőzzük, sózzuk. A cukkinit és a paprikát megmossuk, apró kockára vágjuk, végül a kifőtt rizshez keverjük. A halat a rákraguval és a rizzsel tálaljuk.

Fehérborban párolt tarja


Amilyen egyszerű étel, olyan finom. A tarját sokszor csak sütik, pácolják,  grillezik,vagy rántják, de nem is olyan lehetetlen a párolt változata, főleg ha az jó minőségű borban párolódik. A hús nagyon omlós, és zamatos ízű lesz, a kapros szósz pedig a ráadás.Köretet bármit választhatunk, de krokettel a legfinomabb.


Hozzávalók:

6 szelet tarja 3 személyre
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál cukor
olaj só, bors
5 dl száraz fehérbor
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál keményítő
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál frissen vágott kapor
Köretnek mirelit félkész burgonyakrokett, amit közben bő olajban kisütünk.

Elkészítése:

A tarját szeletekbe vásároljuk, így már azzal nem kell foglalkozni, de ha egészben, akkor szeleteljük fel. Sózzuk, borsozzuk megszórjuk kakukkfűvel. A cukrot egy nagyobb edényben kevés olajon karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt tarjaszeleteket sorba, hogy elférjenek.Mindkét oldalát lepirítjuk, felöntjük a borral, és mellédobjuk a kettévágott hagymát.Fedő alatt pároljuk puhulásig.Levesszük a fedőt, és hagyjuk hogy a leve a felére visszaforrjon. Kevés vízzel elkevert keményítőt hozzáadjuk, felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Felszeletelve burgonyakrokettel tálaljuk.Friss kaporral megszórjuk.

Sütőtök- krémleves erdei gombákkal

Nincs ugyan még karácsony, de már dúl a sütőtökös ételek szezonja. Közép-Amerika a hazája ennek a narancssárga színű zöldségnek. Nálunk is honos már régóta, színe, és formája miatt sokan vásárolják, hiszen dekorációnak is tökéletes. Én  ételeket szeretek készíteni belőle, méghozzá a kanadai fajtát, mely körtére emlékeztető formája van. Ízre édes, és gyorsan puhul sütéskor. Mi nagyon kedveljük, bár az idén nem sikerült a kertünkben nevelni, mert a magja sajnos nem vált be.
Talán jövőre nagyobb szerencsénk lesz.Gordon Ramsay bevált  krémlevesét készítettem el, mely garantált a sikert aratott.





Hozzávalók.

70 dkg magjaitól kikapart sütőtök
őrölt fekete bors
2 kisebb gerezd fokhagyma
1 ág friss rozmaring
5 evőkanál olívaolaj
1 közepes vöröshagyma
késhegynyi reszelt szerecsendió
6 dkg parmezán sajt
2 dl főzőtejszín


A leves betétjéhez:
15 dkg vegyes erdei gomba ( lehet szárított, mirelit is)
2 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
Elkészítése:

A felekbe vágott sütőtököt tepsire tesszük, húsát bevagdossuk, kissé megborsozzuk.
Zúzott fokhagymával bekenjük, a rozmaringgal megszórjuk, és 1 evőkanál olívával meglocsoljuk.
 Közepesen forró sütőbe megsütjük 45 perc alatt. A sütés remekül kiemeli az tök édeskés ízét.
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy lábasban a maradék olívaolajon megfonnyasztjuk. A sült tök húsát belekaparjuk. Egy kevés szerecsendióval fűszerezzük, majd 1 l vízzel felöntjük, megsózzuk, és fölforraljuk.
A sajtból néhány vékony kis szeletet vágunk a tálaláshoz, a többit lereszeljük, és a levesalaphoz adjuk. 10 percig forraljuk kis lángon, majd turmixoljuk pépesítjük. A tejszínnel dúsítjuk, éppen csak megforrósítjuk.
A leves betétjéhez a gombát vaj, meg olaj keverékében megpirítjuk (róka, vargánya)én, ezeket használtam fel.
Megsózzuk, borsozzuk.
A pirított gombát leveses tányérok közepébe púpozzuk, a forró levessel körülöntjük, a félretett parmezán forgáccsal megszórjuk, és tejszínnel is cifrázzuk.




Rakott káposzta tésztával


Kitaláltam a tésztás változatot, mivel a fodros kis kocka tészta nálunk ritkán használatos tészta, így a maradékot  becsempésztem párolt rizs helyett. A család szerint nem is lett rossz, sőt még dicséretet is bezsebeltem az ötletért. Szívesen ajánlom minden kedves idelátogatónak!





 Hozzávalók:

10 dkg fodros kis kocka tészta

víz 1,5 liter

Töltelékhez:

70 dkg darált sertéshús
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek pirospaprika
só, bors

50 dkg savanyú káposzta
2 ek cukor
2 ek olaj
kevés őrölt kömény, bors,só

Öntethez:

6 dl tejföl
2 db tojás
só,bors

Még több hozzávalók:

2 db mozzarella sajt tasakos
kevés szárított oregano

5 -8 dkg reszelt sajt a tetejére
vaj

Elkészítése:

Egy négyszögletes sütőformát kikenünk vajjal. A tejfölhöz tegyük a két leütött tojást, sózzuk meg, és jól keverjük össze.A savanyú káposztát kicsavarjuk, és olajon karamellizáljuk a cukrot. Erre kerül a káposzta, és állandó keverés mellett megpároljuk. Kevés őrölt köménymaggal borssal sóval ízesítjük.
A tésztát kifőzzük, és leszűrjük. A darált húst az olajon megfuttatott apróra vágott hagymára dobjuk, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával színezzük, és kevés vizet öntünk rá. A fokhagymát zúzzuk össze, és azt is dobjuk bele a raguba. Süssük zsírjára, és tegyük félre. A gömbölyded mozzarellákat szeleteljük fel.
A tészta felét terítsük a forma aljába, erre terítsük a pörkölt felét, és szórjuk meg petrezselyemzölddel. A szeletelt mozzarellákat rakosgassuk rá,szórjunk rá szárított oreganot és az öntet feléből csurgassunk a sajtra. Erre kerül a pirított, és párolt savanyú káposzta fele.Megint pörkölt,  petrezselyemzöld és káposzta, majd a másik fele tésztával befedjük. Az öntet maradékával meglocsoljuk, és megszórjuk gazdagon sajttal a tetejét. Előmelegített sütőbe tolva 200 fokon légkeveréses, majd alul- felül sütésre állítva sütjük míg szépen megpirul.Felkockázva tálaljuk görög joghurttal, vagy tejföllel.