2014. december 4., csütörtök

Vegyes vitaminsaláta fürjtojással.



Hozzávalók:

12 db fürjtojás,
1 db szívsaláta,
1 db kaliforniai paprika piros,
1 db kisebb kígyóuborka,
1 db vajretek,
3 db salottahagyma,
10 dkg angolszalonna,
1 db kápiapaprika,

Az öntethez:
1 dl olivaolaj,
1 ek dijoni mustár,
1 ek méz,
só,bors ízlés szerint,
1 tk pirosarany,
1 limecitrom leve.


Elkészítése:
A fürjtojásokat 10 percig főzzük forrástól számítva,majd hidegvízbe tesszük hűlni.Meghámozzuk őket,és félretesszük.A salátát megmossuk,leszárítjuk,levelekre szedjük.A szalonnát felkockázzuk,és serpenyőben pirosra sütjük.Idő közben ahogy a sós levet engedi ki magából,azt öntsük le,és úgy pirítsuk tovább.Ezután tegyük ezt is hűlni félre.A paprikákat felcsíkozzuk,csak a kápiából tegyünk néhány karikát félre a diszítésnek.Az uborkát mosás után szeletekre,majd csíkokra vágjuk,így a salottahagymát is,és a vajretket,vagy más néven sörretket is.Ha ezekkel elkészültünk,akkor az aprítóba tegyük az olivaolajat,sót,borsot,pirosaranyat,mézet,mustárt,és citromlevet,majd dolgozzuk össze jó krémesre 2 perc alatt elkészül.A salátát rendezzük el egy tálban,majd rakjuk bele a zöldségeket,és a szalonnát,majd a fürjtjásokat félbevágva.Két kanál segítségével óvatosan keverjük el az öntettel.Tegyük hűtőbe tálalásig.

Galambbegysaláta csirkehússal és tojással

Saláta,már rég nem a főételek mellé jár.





Hozzávalók:
30 dkg csirkemellfilé,
1 mk szárnyas fűszerkeverék,
3 ek olívaolaj,
4 tojás,
1 cs galambbegysaláta,
1 piros húsú paprika,
2 szál zöldhagyma,
4 dl natúr joghurt,vagy tejföl ( én az utóbbit használtam),jobban szeretjük.

Előkészítés:

A húst megmossuk,leszárítjuk,vékony csíkokra vágjuk,összeforgatjuk a fűszerkeverékkel,kicsit állni hagyjuk.Majd az olajat felforrósítjuk,a húst  puhára pirítjuk benne.Hűlni hagyjuk.

Elkészítése:

A tojásokat megfőzzük,majd jól lehűtjük,meghámozzuk,cikkekre vágjuk.A salátát megmossuk ,leszárítjuk,vagy centrifugázzuk salátacentrifugában.A paprikát vékony szeletekre vágjuk,a hagymát finomra aprítjuk,szintén tisztítás után.A salátát nagy tálba szórjuk,majd rátesszük a tojásokat és a húscsíkokat.A joghurtot elkeverjük a hagymával,sózzuk,borsozzuk,és meglocsoljuk vele a salátát. Megszórjuk paprikával és azonnal tálaljuk.

Thai csirkeleves.

Hozzávalók
 5 deka kókuszzsír,
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma,apróra vágva,
 1 kisebb darabka gyömbér reszelve,
 1 kisebb darab friss chili aprítva,
 1 szál sárgarépa,karikázva
 10 dkg shitaki,vagy csiperke gomba szeletelve,
 8 dl csirkealaplé
 2 ek  halszósz,és szójaszósz,
1 darab lime citrom leve,só,frissen őrölt bors,
 friss korianderzöld kisebb csokorral.
 3 dl deci kókusztej.


Elkészítése
 A kókuszzsíron megfuttatjuk a zöldhagymát,fokhagymát, reszelt gyömbért, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet. Tovább pirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, és ekkor adjuk hozzá a friss  gombát és a zöldséget, ízesítjük a citromfűvel, a chilivel, a halszósszal,szójaszósszal a lime levével, és sózzuk,borsozzuk. Hozzáadjuk az alaplevet, készre főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak, ekkor szórjuk bele a finomra vágott koriandert.
 A Nagyszüleimnél ha nyaraltam,finomabbnál finomabb ételek vártak.Mindenféle állatot tartottak,így semmiből nem volt hiányonyunk.A húslevesek sokasága,a finom sülthusik , lúd, kacsa,galamb,kakas, vadhús, és még a gyöngytyúk is mesterien került ki nagyanyám asztaláról.Csodás hónapokat,főleg a szünidőt töltöttem náluk.Hideg téli estéken,hazaérve jól esik,egy forró pikáns savanykás thai leves.Jó étvágyat hozzá!

Kávés csokoládés kifli ( kahveli)

Egy külföldi blogban találtam ezt a kiflikét,és meg kell mondjam elsőre sikerült volna jobban is,ha a leírás értelmesebben lett volna fordítva.Kedves török lány, akitől való.Sikerült végül is kihoznom belőle a magyarosabb elkészítési módot .A sütési időt azonban rövidebbre kellett vennem,mert keményebb lett, és az úgy már élvezhetetlen.






Hozzávalók a kiflikhez:

10 dkg vaj,vagy margarin,

10 dkg porcukor,
1 ek kakaópor sötét jó minőségű,
15 dkg liszt,
1 tk sütőpor,
1 adag instant 3 az 1-ben kávépor
1 tk rumaroma,1 tk vanília aroma,

1 tk kardamommag,
1 ek tejszín.
10 dkg étcsoki,
2 ek olaj,
diszités tetszés szerinti lehet.
Én csokis kekszet használtam,de lehet kávészemeket is tenni a tetejére.

Elkészítése:


A lisztet,sütőport,cukrot, kávéport,kakaóport,és vajat,fűszert,és aromákat a dagasztógép táljába öntöm,és alacsony 2-es fokozaton összedolgozom,miközben a tejszínt hozzáöntöm.Ha túl lágy lenne,kevés lisztet tegyünk még hozzá.A sima tésztát hűtőbe tesszük 1 órára pihenni,majd  nagyobb diónagyságúra daraboljuk,és 
 kiflikre formázzuk.1800 fokos sütőbe 15 perc alatt készre sütjük.Hagyjuk kihűlni,majd gőz felett olvasztott csokoládéba mártjuk a végét,és tesszük csomagoló papírra ,hogy a hűtőbe tehessük dermedni tálcán. Díszítés dermesztés előtt.

Szezámmagos rántott csirke felsőcombfilé.


Nagyon egyszerű ételről van szó. A csirke felső combokat kifiléztem, és két darabba vágtam. Besóztam, és kissé megborsoztam. Ezután lisztbe, felvert tojásban, és szezám maggal dúsított zsemlemorzsában megforgattam, vagyis paníroztam. Forró olajban közepes tűzön puhára sütöttem. Burgonyát főztem, és vajjal összetörtem ,majd kanállal szaggattam belőle a tányérra, hogy elegánsabb legyen kedvenc salátámmal tálalta. galambbegy, és szeletelt lilahagyma kevés fehér balzsamecettel megöntöztem.







Kokostar.

Úgy döntöttem,hogy megsütöm próbaképpen ezt a nagyon finom kókuszos csemegét,ami török eredetű.Külföldi blogban találtam rá,és nagyon megtetszett.Puha,és omlós,kókuszos,és csokis,ami csak jó lehet!Karácsonyra is érdemes megsütni.





Hozzávalók 8 db-hoz.

A tésztához:

14 dkg finomliszt

2 ek jóminőségű sötét kakaópor

8 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 tojássárgája M-es

1 cs vaníliás cukor

1 csipet só

1 tk sütőpor
2 ek habtejszín.

1 bionarancs reszelt héja, vagy 1 cs instant citromhéj a Dr Oetkertől.(Kiváló minőség!)

A töltelékhez:

1 tojás fehérje,kb 4dkg

10 dkg kókuszreszelék

5 dkg kristálycukor.


A díszítéshez:

10 dkg étcsoki + 2 ek olaj.


Elkészítési módja:

A kakaós tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, kakaópor, só, porcukor, vaníliás cukor, narancshéj) egy tálba szitáljuk, majd belemorzsoljuk a vajat. A tojássárgája hozzáadása után a tejszínnel kissé puha tésztát gyúrunk, amit frissen tartó fóliába csomagolunk, 10 percre a mélyhűtőbe tesszük.Ez azomban el is maradhat.

A kókuszos töltelékhez a tojásfehérjét kihabosítjuk a cukorral, majd apránként a kókuszt is hozzáadjuk. Viszonylag kemény krémet kapunk, melyből nedves kézzel 8-10 darab, azonos méretű, kb 1 dkg gombócot formálunk.

A nyers tésztából kb 3,2 dkg gombócot készítünk, kilapítjuk és becsomagoljuk vele a kókuszos tölteléket.

Az összeállított süteményt sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk és 180°C-os sütőben 20 perc alatt megsütünk. Ha a golyók kihűltek, a csokit olvasszuk meg gőz felett az étolajjal és egy kinyomós flakonból,vagy csöves zsákból ízlés szerint,spricceljük be vele a sütemények tetejét.

Készítése: