2015. január 9., péntek

Húsos rakott karfiol.

A karfiol olcsó, magas C-vitamin-tartalmú és ásványi sókban gazdag zöldség. A vegetáriánusok étrendjében gyakran szerepel húspótlóként, de egy kis darált hússal kiegészítve bármelyik fehérjeimádó család szívesen fogyasztja.






A recept hozzávalói:

( személyre)30 dkg darált marhahús1 db kis fej hagyma30 dkg mirelit vagy friss karfiol apró rózsáira szedvekevés vaj a sütőforma kenéséhez4 dl tejföl1 db tojászsemlemorzsa a tepsi szórásáhozsóborspirospaprika2 evőkanál rizs párolva1 dl száraz fehérbor1 evőkanál vágott petrezselyemzöld1 kávéskanál köménykéshegynyi őrölt babérlevél.

Elkészítés:

A karfiolt sós vízben közepesre főzzük, pároljuk. Én mirelitet használtam. Leszűrtem és félretettem. A vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, és rátesszük a húst, majd fűszerezzük. Ha jól lepirult tesszük bele a fűszerpaprikát. Borral felöntjük és hagyjuk amíg szépen megpuhul a ragunk. A rizs megpároljuk és a raguhoz adjuk. Nem tévedés együtt főzzük rövid ideig, hogy magába szívja a finom ízeket. A petrezselymet is hozzákeverjük lazán. Egy négyszögletes sütőformát kivajazunk, morzsával megszórjuk. A fele karfiol elterítjük az aljába, majd a ragut ráhalmozzuk, és eligazítjuk. A másik fele karfiollal befedjük. A tejfölt kevés sóval, 1 tojással villával összekeverjük, majd a karfiolra öntjük. A mozzarellát lereszeljük és a tetejére halmozzuk. 200 fokos sütőbe tesszük, és 20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Pásztor-pecsenye.



Disznóölések kedvelt pecsenyéje.A frissen lefejtett szűzpecsenye a frissentöltött kolbásszal,és a tisztára mosott sertéshálóba burkolva isteni finom sült a sok munkafázis után.A nagyszüleimnél sokat ettem ebből a csodás húsból,és én is követem amikor csak adódik alkalom,hogy hálóhoz jutok,elkészítem.




A recept hozzávalói :
(4 személyre): 30 dkg tisztított sertésháló,45 dkg szűzpecsenye,38 dkg sertés kolbászhússertéshús, fűszersó, tepsi, és alufólia a fedéshez.

Elkészítés:
A darált húst kolbászhús módjára elkészítjük, és a megtisztított szűzeket felszúrjuk (2 darabot). A nyílásba töltjük a darált húst. Lehet kolbásztöltővel is dolgozni, de kézzel is megoldható ekkora mennyiségnél. A sertéshálót elvágjuk ketté, és beleburkoljuk a sertés fűszersóval bekent pecsenyénket. Tepsibe helyezzük, és 160 fokon készre sütjük. A zsírját leöntjük, és még rápiríthatunk a húsra. Hirtelen grillezzünk rá. Sült krumplival és savanyúsággal tálaljuk.

Mákos-meggyes tekercstorta.

A Prímakonyha januári számában láttam meg ezt a finomságot,és úgy döntöttem meggydzsemmel keverem a mákot, narancs helyett ezuttal. Nagyon finom szaftossá tette ezáltal a kalácsunkat.Nem beszélve arról,hogy tovább eláll.





Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 dkg só
2 dl tej
1 tojás

Töltelékhez:

25 dkg darált mák
20 dkg kristálycukor
20 dkg meggydzsemm házi készítésű
1 ek vanília aroma
1 tasak citromhéj a Dr Oetkertől.
1-2 ek víz.
 

Elkészítési módja:

A lisztet az apró kockára vágott vajjal,vagy margarinnal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a sót és a porcukrot.Rámolzsoljuk az élesztőt,elkeverjük és hozzáadjuk a tojás sárgáját.A langyos tejet folyamatosan hozzáöntve egy simára dagasztható tésztát kapunk.A kész tömeget megmérve négy részre osztjuk és betakarva 35-40 percig meleg helyen kelesztjük.A darált mákba beleöntjük a zacskós szárított citromhéjat,ami nagyon finom,és a cukrot,és a vanílint,  kevés 1-e ek vízzel olvadásig kavarjuk.ezután míg le nem sül,addig kevergetve főzzük.Ha ezzel megvagyunk,hozzákeverjük a meggydzsemet,és hagyjuk kihűlni hideg helyen.
A tésztákat egy kevés liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra. Megkenjük a meggyes máktöltelékkel,és feltekerjük őket.Ezután a lapos tortaforma vastagságúra szeleteljük,és vajjal kikent formába rakosgatjuk,egymás mellé.Lekenjük egy felvert tojássárgájával,de egész tojás is jó.Előmelegített sütőben kelesztés után 165 fokon légkeverésesben pirosra sütjük kb 30-35 perc alatt.

Ossobuco alla milanese ( Borjúlábszár milánói módra)

Mivel a borjú nálunk nagyon drága,és nem is lehet kapni üzletben lábszárat,csak marhát,ezért abból készítettem el ezt a remek olasz ételt.Van különbség gondolom,mert a marhának már karakteresebb íze van,de így is azt gondolom,hogy van olyan jóízű,mint a borjúból készült volna.


Az Ossobuco Lombardiából, a rizstermesztéséről híres észak olasz tartományból származik.Így érthető,hogy ott a borjúlábszárhoz köretként gyakran milánói rizottót fogyasztanak.



Hozzávalók:

2 személyre:


2 szelet csontos marhalábszár,kb 4 cm vastag
2 szál sárgarépa,
2 zellerszár ( angol szárzeller)
20 dkg fürtös paradicsom,
1 db nagyobb vöröshagyma
1 csokor petrezselyem,
2 gerezd fokhagyma,
4 ek olívaolaj,
 2 ek vaj,
1/2 tk kakukkfű,lehet friss, de szárított is jó.
1 babérlevél,
250 ml húsalaplé,só,bors ízlés szerint.

Gremolata:


1/2 csokor petrezselyemzöld,
1/2 citrom reszelt héja,
1 gerezd fokhagyma

Fagiolini trifolati. ( vajas hosszúhüvelyű zöldbab)

50 dkg zöldbab  ( kínai,afrikai)
1 vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
50 g vaj,
1/2 csokor petrezselyemzöld,
30 g parmezán, só, bors.

45 perc az előkészületi idő, elkészítés 15 perc. Elkészült 155 perc alatt.


Elkészítés módja:


A lábszárszeleteket megmossuk,és a velőt besózzuk mindkét oldalról.Erre azért van szükség,mert főzés közben nem esik ki a csontból a velő.megtöröljük szárazra a húst,és félretesszük.

A sárgarépát és a zellerszárat meghámozzuk,és kockákra vágjuk.

A Köret:
A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk és felaprítjuk.
A petrezselymet megmossuk,szárazra rázzuk,és a leveleket felaprítjuk.
A megtisztított babot 12 perc alatt félkeményre főzzük, de ha mirelitet használunk,akkor fedő alatt pároljuk  meg félkeményre 5 perc alatt. 
A vöröshagymát fokhagymát megtisztítjuk,és felaprítjuk. Olvasztott vajban enyhén megpároljuk,és hozzáadjuk a babot. Sózzuk borsozzuk,majd 5 percig pároljuk. 
Megszórjuk a felaprított petrezselyemmel,és a reszelt  parmezánnal.

A hús elkészítése:


Az olivaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk.A hússzeleteket mindkét oldalán megpirítjuk benne.

A sárgarépa, a zellerszár és a vöröshagyma felét hozzáadjuk a húshoz.
Hozzáadjuk a fokhagymát,a kakukkfűvet és az aprított peterzselymet.
A paradicsomkockák felét a húsleves felével egy tálkában összekeverjük.
A paradicsomos levest sózzuk, borsozzuk, majd a húshoz adjuk.
A marhahúst lefedve alacsony hőfokon puhára főzzük,kb 1 óra.
A maradék zöldséget és a levest hozzáadjuk. Lefedve tovább főzzük.Ha a hús könnyedén leolvad a csontról,akkor van kész.
A gremolátához összekeverjük a fél csokor petrezselymet és a reszelt citromhéjat.
belekeverjük a felaprított fokhagymát.
A kész zöldséges ragura tesszük a húst,és a zöldbabbal,meg a gremolátával parmezánforgáccsal megszórva azon forrón tálaljuk.