2020. március 4., szerda

Sütőben sült puha fánk

Aki nem szeretné, hogy olaj szag lengje át a konyháját, és nagyon siet is a munkájával, azoknak ajánlom ezt a nagyon finom fánkot. A kelési idő a legfontosabb, és hogy a tésztája alaposan ki legyen dolgozva. A sütőben sütött fánk nem lesz zsíros, hanem tiszta, finom, nagyon puha, letakarva  másnap is nagyon puha marad és élvezeti értékéből nem veszít.


 







Hozzávalók:

    • 30 dkg kelt tészta süteményliszt a (Nagymama lisztje)
    • 1 csomag instant élesztő 7 g gluténmentes
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 teáskanál sütőpor
    • 1 db reszelt héja (instant is lehet,sőt, még jobb)
    • 1 kis üveg fehér rum (kis fiolákban kapható)Dr Oetker
    • 1 evőkanál kristálycukor
    • 3 evőkanál napraforgó olaj
    • csipet só
    • 1.5 dl meleg tej
    • 1 db egész tojás
    • 1 db tojássárgája
    • porcukor a szóráshoz, házi baracklekvár a közepébe
    • Továbbá kell még hozzá: mérleg, kisméretű habverő, fakanál,meg egy rozsdamentes tál
    • sütőtepsi,szilikonlap a sütéshez
    • 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
  1. Elkészítése:
  2. A fánkok hozzávalóit kimérjük. A lisztbe keverjük a sütőport, a citromhéjat, sót és elkeverjük. A meleg tejbe elkeverjük kis habverővel az élesztőport, a kristálycukrot, a tojást és a sárgáját, a rumot vaníliás cukrot és végül az olajat. Jól összekeverjük, majd a száraz anyaghoz adjuk. Fakanállal jó hólyagosra kidolgozzuk, géppel is lehet, de így sokkal jobban látjuk, hogy a tészta lágy maradjon, és addig dolgozzuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Közben kelesztjük, és kétszer át keverjük. kb. 40 perc. Egy spatulával kiszedjük a tésztát lisztezett deszkára, átgyúrjuk lazán, majd kinyújtjuk 1 cm vastagságúra. Szaggatóval kiszaggatjuk, és a szilikonnal bélelt tepsire helyezzük a fánkokat. Letakarjuk, és duplájára kelesztjük. A sütőt 200 fokon előmelegítjük, és hőlég keverésesben alsó sütéssel sütjük 180 fokon, addig amíg szép aranybarna nem lesz a színe, kb. 15 perc. A sütőtől is függ. Kivesszük a sütőből, majd vajjal lekenjük a tetejüket, hogy fényesek legyenek, majd vaníliás porcukorral megszórjuk. A közepükbe baracklekvárt teszünk. Fogyasszuk egészséggel!

Caruso torta


Több cukrászmesterünk kreálta ezt a finomságot a világhírű tenorista tiszteletére, aki 1907-ben járt nálunk.
















Hozzávalók

4-6 adag
  1. 14 dkg vaj
  2. 28 dkg kristálycukor
  3. 1/2 citrom reszelt héja, és kifacsart leve
  4. 6 tojás
  5. csipet só
  6. 9 dkg őrölt mogyoró
  7. 18 dkg süteményliszt
  8. 20 dkg étcsokoládé
  9. A forma kenéséhez kevés vaj,zsírpapír kerekbe vágva a forma aljába
  10. 23 cm-es csatos tortaforma
  11. Elkészítése:
  12. A puha vajat cukorral elektromos habverővel pár perc alatt habosra keverjük. A citrom reszelt héját és kifacsart levét hozzáadjuk.Pár percig tovább keverjük, közben a tojások sárgáját egyesével hozzáadjuk.
  13. A mogyorót a liszttel összeforgatjuk.A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. Egyharmadát a cukros tojássárgájához adjuk. A mogyorós liszt egyharmadát rászitáljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk.A maradék hozzávalókat ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
  14. Egy 23 cm-es átmérőjű tortaformát kikenünk, az oldalát,az aljába kört vágunk egy zsírpapírból,és az aljába helyezzük.A tészta felét belesimítjuk.A csokoládét ráreszeljük, majd a maradék tésztával egyenletesen befedjük.
  15. Villanysütőben légkeverésesben 170 fokon 35 percig sütjük. Ha kihűlt kivesszük a formából.Tálaláskor a tetejét porcukorral és reszelt csokoládéval díszítjük.Nagyon finom!


Tanyasi sertésborda



Borjúkarajból ugyanígy készíthetjük. Sütés előtt a hússzeleteket finomlisztben is megforgathatjuk.






Hozzávalók:

1.
6-8 dkg főtt füstölt császárszalonna
2.
1 vöröshagyma
3.
10 dkg sertésmáj,vagy csirke (itt ebből készült)
4.
10 dkg vargánya gomba,vagy csiperke
5.
4 evőkanál olaj
6.
4 evőkanál főtt zöldborsó
7.
8.
csipetnyi őrölt fekete bors
9.
fél csokor petrezselyem
10.
10 dkg marinált paprika,vagy kápia
11.
60 dkg kicsontozott sertéskaraj

Elkészítés módja
1. A szalonnát egycentis kockákra, a megtisztított vöröshagymát vékony cikkekre vágjuk. A májat is egycentis kockákra aprítjuk, a megtisztított gombát fölszeleteljük.
2. A szalonnát 1 evőkanál olajon, egy serpenyőben a hagymával 1-2 percig pirítjuk, azután a májjal meg a gombával pirítjuk tovább. 3-4 perc után beleszórjuk a borsót, megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük a fölaprított petrezselyemmel, végül a kisujjnyi csíkokra metélt marinált paprikát is belekeverjük.
3. A karajt 8 egyforma szeletre vágjuk, kissé kiverjük, széleit bevagdossuk, megsózzuk. A maradék olajban, egy serpenyőben, nagy lángon oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük.
4. Tálaláskor a gombás, májas, paprikás raguval leöntjük. Sült hasábburgonya illik hozzá.Én quinoá-val tálaltam.Nagyon egészséges!Készítése: 25 dkg quinoa háromszoros vízmennyiség,20 perc főzés,só,1 ek olaj.

30-60