2017. június 22., csütörtök

Ajváros-spenótos tészta.



A tésztafélék változatosak, és ízüket magunk is tudjuk változtatni, csak fantázia kell hozzá, és némi tág figyelem a gasztronómia világában.




Hozzávalók:

20 dkg új-zélandi spenót
20 dkg apró kockára vágott sonka, vagy bacon
só, bors
olívaolaj 1-2 ek
20 dkg olasz tészta Mezzi Paccheri Rigati 
1 üveg 35 dkg -os ajvár
2-3 dkg Parmezán forgács a tetejére aki szereti

Elkészítése:
Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát kb 12-15 percig.Leszűrjük.
Közben 28 cm-es serpenyőben az olívaolajon 5 perc alatt megpirítjuk a baconkockákat. Lehúzzuk a tűzről. Amikor a tészta kifőtt, leszűrjük, és a baconre dobjuk. Össszeforgatjuk.
 Hozzákeverjük az ajvárt, és várunk néhány percet.Sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a csíkokra vagdalt spenótot, és összeforgatjuk az ajváros tésztával, így a spenót, éppen csak összeesik, de nem fő meg a tészta gőzétől.
Azonnal tálaljuk. Parmezán forgáccsal is megszórhatjuk, így ízletesebbé tehetjük.

Pecsenye kapribogyóval.

A karaj nemes része a disznónak, és mindenféle finomságot tudunk varázsolni belőle. A magyar gasztronómiát gazdagítja különféle eljárással készült szeletek, töltöttek, rántott és egybesültek, pecsenyék, grill, rakottas ételek. Szívesen készítek belőle bármilyen finomságot, annak nagy sikere van mindíg.








Hozzávalók:

4 személyre 8 szelet sertéskaraj
5 dkg vaj
3-4 ek liszt
2 gerezd fokhagyma, vagy instant por
1 tk mézes mustár
1 ek kapribogyó
1 tk pirospaprika
só, frissen őrölt bors
petrezselyemzöld aprítva

Elkészítése:
 a húst kiveregetjük, és enyhén besózzuk.
Megforgatjuk a lisztbe,és vajon mindkét oldalán átsütjük. Ezután kiszedjük egy tálkába, és a visszamaradt szaftot felengedjük kevés vízzel. Ízesítjük mustárral, borssal, és még vajjal dúsítjuk. Pirospaprikával színesebbé tesszük, majd a fokhagymával ízesítjük. A végén visszahelyezzük a húsokat, és letakarva puhára pároljuk. A kapribogyót jól kimossuk a sós levétől, és a húsra halmozzuk. Pár percig forraljuk, és már tálalhatjuk is. Petrezselyemmel megszórjuk. Párolt rizzsel, és salátával kínáljuk.

Poharas epres sajtkrémes desszert.

A poharas desszertek nagyon népszerűek mindenhol hazánkban. Ehhez nem kell más, csak némi gyümölcs, krém, piskóta, vagy kekszfélék, tejszínhab, öntetek, és fantázia. Így készült az én egyszerű, és gyors desszertem eperraguval.Az eperragu nagyon ízletes. Ha kevés vaníliát is adunk hozzá, még ízletesebb lesz.







Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg érett eper
1 ek befőzőcukor
kevés citromlé
citromfű
1 tk vanília aroma, vagy 1 db vanília kikapart magja

1 csomag Dr Oetker fehércsokoládé ízű krémpor
10 dkg mascarpone krémsajt
4 dl tej
1 fél csomag zabkeksz

Elkészítése:

A krémport hidegen főzés nélkül elkészítjük, úgy, hogy robotgéppel alaposan krémmé keverjük. A  sajtkrémhez kézi habverővel keverjük össze.
Az epert a befőzőcukorral, aromával,  és a citromlével felfőzzük olvadásig, majd hagyjuk kihűlni.
A zabkeksz felét 4 előkészített desszertes pohárnak az aljába elosztjuk ,  krémmel leöntjük, majd így a másik fele tördelt keksz, majd krém, és végül az eperraguval leöntjük.Citromfűvel diszítjük, majd jól behűtve kínáljuk.



Töltött gnocci zöldspárga hollandi mártással.







Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldspárga
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 3 ek fehérbor
  • só,bors
  • 1 citrom reszelt héja
  • Készen kapható ricottával, és fehér szarvasgombával töltött gnocci
  • 1 tk aprított zsályalevél
  • Elkészítése:
Megolvasztjuk a vajat, felforraljuk, és a keletkező habot eltávolítjuk.
Fémtálba tesszük a 2 tojássárgáját és a fehérbort. Forró vízfürdőben habosra verjük, majd lassan csorgatva beledolgozzuk a vajat. Reszelt citromhéjjal, sóval és borssal ízesítjük.
Ezután megpároljuk a spárgát. Kifőzzük a tasakon lévő utasítás szerint a töltött gnoccit. Ha kész,vajjal meglocsoljuk majd a spárgával, és a  hollandi mártással tálaljuk, és aprított zsályával megszórjuk.