2016. december 17., szombat

Egészben sült aranydurbincs gránátalma salátával.


Ünnepi halas fogások, amiből az egyik legfinomabb halat ajánlom a tengeri aranydurbincsot.
A gyors elkészítés, és a finom ízek a garancia ehhez az egyszerű, és nagyszerű fogáshoz.
Mautner Zsófia receptje után készítettem el. A petrezselyem lemaradt róla, ( Sajnos nem kaptam az üzletben, fagyasztottat meg nem szerettem volna használni ehhez a friss ízekhez. Így is remekül sikerült. Aki szereti szórja meg vele a kisült halat is.





Hozzávalók 2 adaghoz:

2 db aranydurbincs
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fokhagyma 2 gerezd
1 db citrom
friss kakukkfű 3-4 ág 
olívaolaj 3 ek

Saláta hozzávalói:

1 db érett szép piros gránátalma 
1 db kígyóuborka
1 csokor újhagyma
5 dkg pirított mandula
petrezselyemzöld 1 csokor
3 ek olívaolaj

  Elkészítés módja:

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A halakat lemossuk, és megtisztítjuk.Papírtörlővel alaposan leitatjuk a vizet róluk.kívül- belül besózzuk, megborsozzuk.Mindkét hal hasüregébe helyezünk 3-3 fokhagymaszeletet, 2-3 citromkarikát, és kakukkfüvet.Fóliával bélelt tepsire rakjuk, és meglocsoljuk olívaolajjal.15-20 percig sütjük, amíg a hús megsül, de nem szárad ki, és a hal bőre kissé megpirul. Miközben sül a hal, összeállítjuk a salátát.
A gránátalmát megpucoljuk, és kifejtjük a magjait.Az uborkát kimagozzuk egy kanál segítségével, és apró kockákra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. Egy tálban összekeverjük a gránátalmát az uborkával, az újhagymával, pirított mandulával, a finomra aprított petrezselyemmel, sózzuk, végül olívaolajat locsolunk rá, és fél citrom levét.A halat a salátával tálaljuk. Aki így nem szereti. az filézze ki sütés után, és úgy tálalja. Én is így tettem.

Pisztáciás joghurtpite gránátalmával


Ezt a gyönyörű desszertet Dusha Csenge cukrásztól láttam, és egyből eldöntöttem, hogy elkészítem.  Nemcsak szép, de nagyon finom is ez a tortácska, amivel én is megörvendeztettem magunkat.Már többször nyertem vele versenyeken, igazán örülök, hogy sikert aratott máshol is!A karácsonyi asztalon  méltó helye van.



  
 


Hozzávalók:


20 dkg süteményliszt
15 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
3 dkg őrölt natúr zöld pisztácia, (vagy mandula)
csipet só
1 tojás sárgája

Joghurtkrém:

30 dkg görög joghurt
2 db tojás
1 ek liszt
1 tk vanília aroma
1 ek méz
8 dkg porcukor


Elkészítése:
A tésztát a hozzávalókból összeállítjuk, és fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben. A tésztát kinyújtjuk, és ketté vesszük.
2 db 12 cm-es piteformába simítjuk, megszurkáljuk, és 190 fokos sütőbe vakon sütjük,ami azt jelenti, hogy sütőpapírral kibéleljük a formát, és száraz babot öntünk bele.Így kerül a sütőbe 15 percig sütjük. Ha elkészül, akkor kivesszük a szárazbabot, és eltávolítjuk a sütőpapírt. hagyjuk kissé hűlni, majd megtöltjük a joghurtos krémmel.
A krémhez:  A joghurthoz hozzákeverjük a tojásokat a mézet, cukrot, vanília aromát, és a cukrot.Végül a liszttel elkeverjük. Belesimítjuk a formákba és visszatesszük a sütőbe még 20 percig sütjük 160 fokon. Az oldalát ha elkészült felmelegített baracklekvárral megkenjük,  majd bepanírozzuk a durvára vágott pisztáciával. Gránátalmamaggal megszórva tálaljuk.