2022. szeptember 25., vasárnap

Vaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal

Életem legfinomabb vadasa. Két napig érleltem, az amúgy is előérlelt vadhúst fűszerekben. Vaslábasban lefedve, nagyon gyorsan elkészült. Ne feledjük, a zsemlegombóc szikkadt zsömléből az igazi. Kétféle tálalás, aki a gombócot nem szereti. 


Hozzávalók

 80 perc  főzés 48 ó érlelés
 4 fő
  1. 60 dkg vaddisznó karaj
  2. 4 ek étolaj
  3. 1 vöröshagyma
  4. 2 babérlevél
  5. 5 szem borókabogyó
  6. 1 kevés Őrölt bors
  7. 1 ek mustár
  8. 3 darab sárgarépa
  9. 2 darab fehérrépa
  10. 1 darab kis zeller
  11. 1 darab fej hagyma
  12. 2 dl fehér bor
  13. 1 kiskanál só
  14. 10 dkg vaj
  15. 5 dkg cukor
  16. 0.5 darab citrom
  17. 1 kiskanál mustár
  18. 1 dl 30%-os tejszín
  19. 0.5 dl tejföl
  20. 5 darab szikkadt zsömle
  21. 4 dl tej
  22. 4 darab tojás
  23. 1 kevés Petrezselyem
  24. 35 dkg liszt
  25. 1 kevés só
  26. 1-2 őrlés bors

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Készítsük el a páclevet. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát szeleteljük fel. Egy liter vizet a sóval forraljunk fel, tegyük bele a zöldségeket, a hagymát, adjuk hozzá a fűszereket. Főzzük öt percig, majd adjuk hozzá a bort. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük át egy megfelelő méretű tálba. Fektessük bele a hússzeleteket. Ha a páclé nem fedi el a húst, adjunk hozzá megfelelő mennyiségű vizet. A tálat fedjük le, és tegyük a hűtőszekrénybe 1 napra. A szeleteket néhányszor forgassuk át.

    Vaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 1 fotoVaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    A húst vegyük ki és szárítsuk le. Az edényben olvasszunk fel vajat, a hús mindkét oldalát elősütjük rajta. Szedjük ki egy tálra és tegyük félre. A pácléből szedjük ki a zöldségeket és pirítsuk meg a vajon. Tegyük vissza a hússzeleteket, öntsünk rá annyit a pácléből, amennyi ellepi. Ízlés szerint sózzuk meg, majd lefedve, kis lángon pároljuk puhára.

    Vaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 2 fotoVaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    Az édesítéséhez készítsünk karamellt. Két evőkanál vízzel a cukrot forraljuk fel, és amikor aranybarna lesz, vegyük le.
    Amikor a hús megpuhul, vegyük ki és szeleteljük fel. A visszamaradó léhez adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, ízesítsük a citrom levével, a mustárral. Turmixoljuk össze. A karamellre öntsük rá, és forraljuk addig, amíg a karamell el nem olvad a mártásban.

    Vaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 3 fotoVaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 3 foto
  4. 4. lépés

    Készítsük el hozzá a zsemlegombócokat. A szikkadt zsemléket vágjuk fel egy centiméteres kockákra és serpenyőben vagy sütőben pirítsuk meg. A tojást verjük fel habosra, adjuk hozzá a tejet ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lisztet keverjük el benne csomómentesre. Aprítsuk bele a petrezselymet, majd dolgozzuk bele a zsemlekockákat.
    Körülbelül 20 perc pihentetés után vizes kézzel készítsünk belőle gombócokat, és forrásban lévő vízben 8-10 percig főzzük.



Bronte-i pisztácia krémes torta



Ezt a tortát én neveztem el,saját receptem.Eredeti Bronte-i pisztáciából készült krémmel,amit Olaszországból hoztam.Mivel régóta pisztácia rajongó vagyok, megalkottam magamnak a pisztácia tortámat ami nagyon finom lett. A tortalap felét használtam fel, a másik feléből egy másik alkalommal készítettem sütit.Addig a mélyhűtőbe tettem.


 

Hozzávalók

 80 perc
 6 fő
  1. 10 dkg őrölt natúr pisztácia
  2. 6 tojás
  3. 10 dkg őrölt pisztácia
  4. csipet só
  5. 1/2 csomag sütőpor
  6. 6 ek kristálycukor
  7. 4 ek süteményliszt
  8. 1 csomag vaníliás pudingpor
  9. 3 dl tej
  10. 1 ek cukor
  11. 15 dkg sajtkrém
  12. 2 ek pisztácia krém
  13. 4 dl tejszín
  14. 1 ek porcukor
  15. 1 habfixáló

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A natúr pisztáciát ledaráljuk egy cutterben / örlő/. A tojásokat kettéválasztjuk,és a fehérjét a cukorral habosra felverjük.A tojások sárgáját a leszitált sütőporos liszttel,és a pisztáciával keverve adjuk a tojáshabhoz.

    Bronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 1 fotoBronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 1 fotoBronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    A csatos tortaformába egy sütőpapírt köralakban kivágunk,és beleillesztjük az aljára.A kikevert masszát ebbe öntjük,és 200 fokon előmelegített sütőbe tolva 170 fokon sütjük készre.

    Bronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 2 fotoBronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 2 fotoBronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    A pisztácia krémet kikeverjük a pudinggal,amit előre megfőzünk,és kihűtjük.A szoba hőmérsékletű mascarpónéval összekeverjük,és a pisztácia krémet hozzáadva óvatosan kikeverjük krém állagúvá.

    Bronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 3 fotoBronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 3 fotoBronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 3 foto
  4. 4. lépés

    A tortát sütés után kihűtjük,majd félbevágjuk.Az alsó felét használjuk fel,míg a másik feléből másik tortát készíthetünk.Közben a leveles tésztából kör alakot vágunk,amekkora a torta forma,és megböködjük tűvel,hogy nem púposodjon a tészta sülés közben.Egy sütőpapírra helyezzük,és a sütőbe téve 200 fokon megsütjük.Még melegen szeletekre vágjuk.

    Bronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 4 fotoBronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 4 fotoBronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 4 foto
  5. 5. lépés

    A tortalapot megtöltjük a pisztácia krémmel,és hűtőbe tesszük,hogy megkössön a krém.A tejszínt felverjük a cukorral,és a habfixálóval,majd a krémre halmozzuk.Erre kerülnek a kisütött leveles tésztalapok.Az oldalára is hagyjunk krémet,szórjuk meg őrölt pisztáciával.Porcukorral megszórjuk,és behűtve szeleteljük.

    Bronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 5 fotoBronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 5 fotoBronte-i pisztácia krémes torta recept lépés 5 foto