Hozzávalók
- 60 dkg vaddisznó karaj
- 4 ek étolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 5 szem borókabogyó
- 1 kevés Őrölt bors
- 1 ek mustár
- 3 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 1 darab kis zeller
- 1 darab fej hagyma
- 2 dl fehér bor
- 1 kiskanál só
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 0.5 darab citrom
- 1 kiskanál mustár
- 1 dl 30%-os tejszín
- 0.5 dl tejföl
- 5 darab szikkadt zsömle
- 4 dl tej
- 4 darab tojás
- 1 kevés Petrezselyem
- 35 dkg liszt
- 1 kevés só
- 1-2 őrlés bors
Elkészítés
- 1. lépés
Készítsük el a páclevet. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát szeleteljük fel. Egy liter vizet a sóval forraljunk fel, tegyük bele a zöldségeket, a hagymát, adjuk hozzá a fűszereket. Főzzük öt percig, majd adjuk hozzá a bort. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük át egy megfelelő méretű tálba. Fektessük bele a hússzeleteket. Ha a páclé nem fedi el a húst, adjunk hozzá megfelelő mennyiségű vizet. A tálat fedjük le, és tegyük a hűtőszekrénybe 1 napra. A szeleteket néhányszor forgassuk át.
- 2. lépés
A húst vegyük ki és szárítsuk le. Az edényben olvasszunk fel vajat, a hús mindkét oldalát elősütjük rajta. Szedjük ki egy tálra és tegyük félre. A pácléből szedjük ki a zöldségeket és pirítsuk meg a vajon. Tegyük vissza a hússzeleteket, öntsünk rá annyit a pácléből, amennyi ellepi. Ízlés szerint sózzuk meg, majd lefedve, kis lángon pároljuk puhára.
- 3. lépés
Az édesítéséhez készítsünk karamellt. Két evőkanál vízzel a cukrot forraljuk fel, és amikor aranybarna lesz, vegyük le.
Amikor a hús megpuhul, vegyük ki és szeleteljük fel. A visszamaradó léhez adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, ízesítsük a citrom levével, a mustárral. Turmixoljuk össze. A karamellre öntsük rá, és forraljuk addig, amíg a karamell el nem olvad a mártásban. - 4. lépés
Készítsük el hozzá a zsemlegombócokat. A szikkadt zsemléket vágjuk fel egy centiméteres kockákra és serpenyőben vagy sütőben pirítsuk meg. A tojást verjük fel habosra, adjuk hozzá a tejet ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lisztet keverjük el benne csomómentesre. Aprítsuk bele a petrezselymet, majd dolgozzuk bele a zsemlekockákat.
Körülbelül 20 perc pihentetés után vizes kézzel készítsünk belőle gombócokat, és forrásban lévő vízben 8-10 percig főzzük.