Hozzávalók
- 60 dkg vaddisznó karaj
 - 4 ek étolaj
 - 1 vöröshagyma
 - 2 babérlevél
 - 5 szem borókabogyó
 - 1 kevés Őrölt bors
 - 1 ek mustár
 - 3 darab sárgarépa
 - 2 darab fehérrépa
 - 1 darab kis zeller
 - 1 darab fej hagyma
 - 2 dl fehér bor
 - 1 kiskanál só
 - 10 dkg vaj
 - 5 dkg cukor
 - 0.5 darab citrom
 - 1 kiskanál mustár
 - 1 dl 30%-os tejszín
 - 0.5 dl tejföl
 - 5 darab szikkadt zsömle
 - 4 dl tej
 - 4 darab tojás
 - 1 kevés Petrezselyem
 - 35 dkg liszt
 - 1 kevés só
 - 1-2 őrlés bors
 
Elkészítés
- 1. lépés
Készítsük el a páclevet. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát szeleteljük fel. Egy liter vizet a sóval forraljunk fel, tegyük bele a zöldségeket, a hagymát, adjuk hozzá a fűszereket. Főzzük öt percig, majd adjuk hozzá a bort. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük át egy megfelelő méretű tálba. Fektessük bele a hússzeleteket. Ha a páclé nem fedi el a húst, adjunk hozzá megfelelő mennyiségű vizet. A tálat fedjük le, és tegyük a hűtőszekrénybe 1 napra. A szeleteket néhányszor forgassuk át.
 - 2. lépés
A húst vegyük ki és szárítsuk le. Az edényben olvasszunk fel vajat, a hús mindkét oldalát elősütjük rajta. Szedjük ki egy tálra és tegyük félre. A pácléből szedjük ki a zöldségeket és pirítsuk meg a vajon. Tegyük vissza a hússzeleteket, öntsünk rá annyit a pácléből, amennyi ellepi. Ízlés szerint sózzuk meg, majd lefedve, kis lángon pároljuk puhára.
 - 3. lépés
Az édesítéséhez készítsünk karamellt. Két evőkanál vízzel a cukrot forraljuk fel, és amikor aranybarna lesz, vegyük le.
Amikor a hús megpuhul, vegyük ki és szeleteljük fel. A visszamaradó léhez adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, ízesítsük a citrom levével, a mustárral. Turmixoljuk össze. A karamellre öntsük rá, és forraljuk addig, amíg a karamell el nem olvad a mártásban. - 4. lépés
Készítsük el hozzá a zsemlegombócokat. A szikkadt zsemléket vágjuk fel egy centiméteres kockákra és serpenyőben vagy sütőben pirítsuk meg. A tojást verjük fel habosra, adjuk hozzá a tejet ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lisztet keverjük el benne csomómentesre. Aprítsuk bele a petrezselymet, majd dolgozzuk bele a zsemlekockákat.
Körülbelül 20 perc pihentetés után vizes kézzel készítsünk belőle gombócokat, és forrásban lévő vízben 8-10 percig főzzük. 






Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése