2022. szeptember 25., vasárnap

Vaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal

Életem legfinomabb vadasa. Két napig érleltem, az amúgy is előérlelt vadhúst fűszerekben. Vaslábasban lefedve, nagyon gyorsan elkészült. Ne feledjük, a zsemlegombóc szikkadt zsömléből az igazi. Kétféle tálalás, aki a gombócot nem szereti. 


Hozzávalók

 80 perc  főzés 48 ó érlelés
 4 fő
  1. 60 dkg vaddisznó karaj
  2. 4 ek étolaj
  3. 1 vöröshagyma
  4. 2 babérlevél
  5. 5 szem borókabogyó
  6. 1 kevés Őrölt bors
  7. 1 ek mustár
  8. 3 darab sárgarépa
  9. 2 darab fehérrépa
  10. 1 darab kis zeller
  11. 1 darab fej hagyma
  12. 2 dl fehér bor
  13. 1 kiskanál só
  14. 10 dkg vaj
  15. 5 dkg cukor
  16. 0.5 darab citrom
  17. 1 kiskanál mustár
  18. 1 dl 30%-os tejszín
  19. 0.5 dl tejföl
  20. 5 darab szikkadt zsömle
  21. 4 dl tej
  22. 4 darab tojás
  23. 1 kevés Petrezselyem
  24. 35 dkg liszt
  25. 1 kevés só
  26. 1-2 őrlés bors

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Készítsük el a páclevet. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát szeleteljük fel. Egy liter vizet a sóval forraljunk fel, tegyük bele a zöldségeket, a hagymát, adjuk hozzá a fűszereket. Főzzük öt percig, majd adjuk hozzá a bort. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük át egy megfelelő méretű tálba. Fektessük bele a hússzeleteket. Ha a páclé nem fedi el a húst, adjunk hozzá megfelelő mennyiségű vizet. A tálat fedjük le, és tegyük a hűtőszekrénybe 1 napra. A szeleteket néhányszor forgassuk át.

    Vaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 1 fotoVaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    A húst vegyük ki és szárítsuk le. Az edényben olvasszunk fel vajat, a hús mindkét oldalát elősütjük rajta. Szedjük ki egy tálra és tegyük félre. A pácléből szedjük ki a zöldségeket és pirítsuk meg a vajon. Tegyük vissza a hússzeleteket, öntsünk rá annyit a pácléből, amennyi ellepi. Ízlés szerint sózzuk meg, majd lefedve, kis lángon pároljuk puhára.

    Vaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 2 fotoVaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    Az édesítéséhez készítsünk karamellt. Két evőkanál vízzel a cukrot forraljuk fel, és amikor aranybarna lesz, vegyük le.
    Amikor a hús megpuhul, vegyük ki és szeleteljük fel. A visszamaradó léhez adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, ízesítsük a citrom levével, a mustárral. Turmixoljuk össze. A karamellre öntsük rá, és forraljuk addig, amíg a karamell el nem olvad a mártásban.

    Vaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 3 fotoVaddisznókarajból vadas zsemlegombóccal recept lépés 3 foto
  4. 4. lépés

    Készítsük el hozzá a zsemlegombócokat. A szikkadt zsemléket vágjuk fel egy centiméteres kockákra és serpenyőben vagy sütőben pirítsuk meg. A tojást verjük fel habosra, adjuk hozzá a tejet ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lisztet keverjük el benne csomómentesre. Aprítsuk bele a petrezselymet, majd dolgozzuk bele a zsemlekockákat.
    Körülbelül 20 perc pihentetés után vizes kézzel készítsünk belőle gombócokat, és forrásban lévő vízben 8-10 percig főzzük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése