2017. december 17., vasárnap

Monte-Carlo keksz

Azt olvastam, hogy ebben az ausztrál aprósüteményben a kókuszos kekszek között lágy, vaníliás krém és savanykás-édes málnalekvár rejlik. Majdnem 100 éves recept, de mivel semmi jó nincs belőle kispórolva, a mai napig remek aprósütemény.
Talán nem bánja kárát, ha egy kicsit más tölteléket használtam, mert nekem olyan ötletem támadt, hogy még!  Fehér kókuszkrémet találtam a Selection termékek között, a Penny Market pultján, amivel felcseréltem az eredeti vaníliás krémet. Málna helyett, pedig saját eltevésű ribizli lekvárral pótoltam. Az eredmény szerintem csodálatos! Nagyon jól illenek az ízek, szinte eteti magát. Ajánlom kipróbálásra, mert mindenképpen elfogja nyerni a tetszését bárkinek, aki kókusz rajongó! Ettől lesz különleges az én Monte-Carlo kekszem.








Hozzávalók
A tésztához:

20 dkg vaj

12 dkg barna cukor
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
35 dkg süteményliszt extra a Nagyi lisztje
1/2 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
8 dkg kókuszreszelék

A krém:

Nálam fehér kókuszkrém üveges 200 g

Az eredeti krém:

6 dkg puha vaj
14 dkg porcukor
1/2 vaníliarúd kikapart megja
1 evőkanál tej

Az összeállításhoz:

20 dkg málnalekvár ( Az én receptemben ribizli lekvár)

A formázáshoz kevés liszt


Elkészítése:
 Egy dagasztógép táljába kimérjük a tészta alkotó elemeit, majd sima tésztát dagasztunk. Ezután vegyünk egy mérleget, és mérjük ki egyforma súlyú tésztagombócokat, kb 2 dkg legyen 1 gombóc. Én 2,5 dkg mértem, de eredetileg 2,5 átmérőjű gombócokat ír elő. Ezt rábízom ki mekkorát szeretne. Szilikonnal bélelt sütőlemezre egymástól 5 cm távolságra rakosgatjuk a golyókat, és lisztezett villával ellapítjuk őket 0,5 cm vastag korongokat kapjunk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. A kihűlt kekszet megkenjük az egyiket fehér kókuszkrémmel, míg a másikat lekvárral, és a kettőt összeillesztjük. Tálcára rakjuk, és már fogyasztható is!

Az eredeti krém készítése: A puha vajat a porcukrot, a vanília magjait, és a tejet robotgéppel habosítsuk fel. Ezzel a krémmel töltjük a kekszek egyik felét, míg a másik korongot az eredeti málnalekvárral. Így a kettőt illesztjük össze!