2016. december 24., szombat

Mandulagrillázsos aszalt szilvás bejgli


Érdekes ízharmónia, kedvenc cukrászom receptje, de én mindig alakítok rajta.



Tészta hozzávalói:

100 ml tej
2 tojás sárgája
10 g élesztő
500 g liszt
70 g porcukor
Két csipet só
250 g vaj
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

Az összes alapanyagot érdemes előhűteni. A tejet a tojássárgájával és az élesztővel keverjük el (nem szükséges felfuttatni). Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliával, a citrom és narancshéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal . Ezután gyúrjuk bele a tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk.Dolgozzunk robotgéppel, mert egyszerűbb. Amint összeállt osszuk két részre, majd gömbölyítsük fel, majd letakarva fél órát pihentessük hűtőben.Aki kisebbet szeretne, az ossza 4 részre.Mérjük le okvetlen a tésztákat, hogy egyforma súlya legyen.


Mandula grillázs töltelék: 

180 ml tej, forralva
300 g kristálycukor
350 g őrölt mandula megpörkölve
150 g aszalt szilva, feldarabolva
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

A kristálycukrot megolvasszuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után négy részre osztjuk.

A bejgli összeállítása:

A lepihent tésztákat nyújtsuk ki, kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A kihűlt töltelékeket terítsük szét rajta, úgy, hogy minden oldalon egy-egy cm-el kisebb legyen a tésztánál. Hajtsuk fel a tészta két oldalát és tekerjük fel a süteményt. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le tojássárgájával. Hűvös száraz helyen pihentessük, míg meg nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután kenjük le vékonyan tojásfehérjével és ismét szárítsuk. Szurkáljuk át három helyen, és süssük 200 C-fokos előmelegített sütőben 25 percig, majd vegyük 180 fokra.