Márton napi ebéd,Széll Tamás receptötletéből.
Hozzávalók
- Marinádhoz:
- 3 dl víz
- 8 dkg cukor
- 1-2 ek ízlés szerinti ecet 10%
- 1/2 fej lila káposzta gyalulva
- 2-3 ek kacsazsír
- 2 sárgarépa 1 cm kockára vágva
- negyed zeller felkockázva
- 1 fehérrépa
- só, bors
- 3 db ördögszekér gomba aprítva (csiperke is jó)
- 1 dl fehérbor
- 2 bögre rizs
- 3 bögre víz
- 2 db libacomb
- fekete bors, só
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma cikkekre vágva
- 3 dl víz
- 1 kanál kömény egész
- 15 szem bors késsel összezúzva
- alufólia
- 50 dkg liba zúza
- 1 db vöröshagyma
- só, bors
- 1 ek kacsazsír
- 1 tk majoránna
- petrezselyemzöld
Elkészítés
- 1. lépés
A marinádhoz a vizet, a cukrot, sót felforralom, majd az ecettel elkeverem. A fűszereket lepirítva adom hozzá. A lila káposztát legyaluljuk, és olajon pirítjuk rövid ideig, majd ráreszeljük a birsalmát, és leöntjük a forró ecetes lével. Félretesszük hűlni, vagy előző nap készítsük el.
- 2. lépés
A libacombokkal kezdünk, vaj puhára kell sütni a sütőben. Sózzuk, borsozzuk, és tepsibe rakjuk. Néhány gerezd fokhagyma, és vöröshagyma felkarikázva kerül melléje el- rendezve. 1kevés zsír és dl víz kerül alája, majd alufóliával letakarva előmelegített sütőbe tesszük 160 C fokon 1, 5 órát süssük.
- 3. lépés
Közben a libazuzát kockára vágjuk, és a kacsazsíron lepirítunk 1 apróra vágott vöröshagymát. A zúzát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, és pirítjuk tovább. Vizet öntünk rá, és lefedve takarék lángon puhára főzzük. A zöldségeket kacsazsíron pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és a gomba is bele kerül. A bort hozzáöntjük, majd visszapirítjuk szárazra. Amikor sistereg a rizst belekeverjük, és felöntjük vízzel. Lefedve alacsony hőfokon megfőzzük.
- 4. lépés
A libacomb közben megsül, és a zúza megpuhul. A zúzát a rizshez adagoljuk, és a libacombról a húst lefejtjük, majd a rizsre rakjuk. A sült hagymát is tegyük a húsra, mert attól lesz nagyon finom! Szépen elrendezzük tálra, és tálalhatjuk is forrón! A salátát tálkákba szedve kínáljuk.