2023. november 22., szerda

Ludaskása birsalmás-köményes lila káposzta-salátával

Márton napi ebéd,Széll Tamás receptötletéből.

 


 Hozzávalók

 40-90 perc
 4 adag
  1. Marinádhoz:
  2. 3 dl víz
  3. 8 dkg cukor
  4. 1-2 ek ízlés szerinti ecet 10%
  5. 1/2 fej lila káposzta gyalulva
  6. 2-3 ek kacsazsír
  7. 2 sárgarépa 1 cm kockára vágva
  8. negyed zeller felkockázva
  9. 1 fehérrépa
  10. só, bors
  11. 3 db ördögszekér gomba aprítva (csiperke is jó)
  12. 1 dl fehérbor
  13. 2 bögre rizs
  14. 3 bögre víz
  15. 2 db libacomb
  16. fekete bors, só
  17. 4-5 gerezd fokhagyma
  18. 1 fej vöröshagyma cikkekre vágva
  19. 3 dl víz
  20. 1 kanál kömény egész
  21. 15 szem bors késsel összezúzva
  22. alufólia
  23. 50 dkg liba zúza
  24. 1 db vöröshagyma
  25. só, bors
  26. 1 ek kacsazsír
  27. 1 tk majoránna
  28. petrezselyemzöld

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A marinádhoz a vizet, a cukrot, sót felforralom, majd az ecettel elkeverem. A fűszereket lepirítva adom hozzá. A lila káposztát legyaluljuk, és olajon pirítjuk rövid ideig, majd ráreszeljük a birsalmát, és leöntjük a forró ecetes lével. Félretesszük hűlni, vagy előző nap készítsük el.

    Ludaskása birsalmás-köményes lila káposzta-salátával recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    A libacombokkal kezdünk, vaj puhára kell sütni a sütőben. Sózzuk, borsozzuk, és tepsibe rakjuk. Néhány gerezd fokhagyma, és vöröshagyma felkarikázva kerül melléje el- rendezve. 1kevés zsír és dl víz kerül alája, majd alufóliával letakarva előmelegített sütőbe tesszük 160 C fokon 1, 5 órát süssük.

    Ludaskása birsalmás-köményes lila káposzta-salátával recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    Közben a libazuzát kockára vágjuk, és a kacsazsíron lepirítunk 1 apróra vágott vöröshagymát. A zúzát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, és pirítjuk tovább. Vizet öntünk rá, és lefedve takarék lángon puhára főzzük. A zöldségeket kacsazsíron pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és a gomba is bele kerül. A bort hozzáöntjük, majd visszapirítjuk szárazra. Amikor sistereg a rizst belekeverjük, és felöntjük vízzel. Lefedve alacsony hőfokon megfőzzük.

    Ludaskása birsalmás-köményes lila káposzta-salátával recept lépés 3 fotoLudaskása birsalmás-köményes lila káposzta-salátával recept lépés 3 foto
  4. 4. lépés

    A libacomb közben megsül, és a zúza megpuhul. A zúzát a rizshez adagoljuk, és a libacombról a húst lefejtjük, majd a rizsre rakjuk. A sült hagymát is tegyük a húsra, mert attól lesz nagyon finom! Szépen elrendezzük tálra, és tálalhatjuk is forrón! A salátát tálkákba szedve kínáljuk.

    Ludaskása birsalmás-köményes lila káposzta-salátával recept lépés 4 fotoLudaskása birsalmás-köményes lila káposzta-salátával recept lépés 4 foto