2016. március 14., hétfő

A medvehagyma.

A medvehagyma(Allium ursinum) a tavasz ízletes fűszere, amely salátába, vagy levesbe, főzelékbe is felhasználható, íze kellemes és pikáns, ezen kívül nagyon egészséges is.

 A friss leveleket tépkedjük, le a növényről majd felaprítva tegyük tavaszi salátába mártáshoz, főzelékhez, burgonya ételekhez, vagy sült húshoz. De még amellett hogy finom tavaszi fűszernövény, még egészséges is, csökkenti a fejfájást, nagyon jó vértisztító hatású, tisztítja a vesét, és csökkenti a magas vérnyomást is.

Csokoládés mandulás cantuccini.


Story:
 Mi is az a cantuccini? Vagy ahogy a szülővárosában, Prato-ban hívják "cantucci"?
 Kétszer átsütött, kemény, mártogatni való mandulás keksz. 
 Erről az egész világon ismert édességről először az 1583-ban alapított Accademia della Crusca (az olasz nyelvművelés Firenzében alapított központja. 1612-ben adták ki először a Crusca szótárt, aminek több átdolgozott változata is van, és ami tartalmazza az olasz nyelv teljes szókincsét) 1692-ben kiadott nyelvi szótárában jelent meg először leírás: "biscotto a fette, di fior di farina, con zucchero e chiara d'uovo".
A mai napig léteznek készítők, akik az 1867-es párizsi világkiállításon díjat nyert recept alapján dolgoznak.
Persze ez a keksz is igazából minden háznál máshogy készül. Van, aki az eredeti recepthez mézet ad, van, aki a toszkán szent borból (Vin Santo) tesz bele pár cseppet, és persze a modern variációk végtelenek. A leggyakrabban előforduló ízkombinációk között van a csokis-diós, narancsos-fügés, mandulás-fügés, csokis-narancsos, ánizsos, áfonyás, mazsolás, stb.


Hozzávalók:

500 g liszt
250 g cukor
150 g olvasztott vaj 
4 tojás (amiből egyet a sütemény megkenéséhez használunk)
1 citrom reszelt héja
1/2 csomag sütőpor
10 dkg mandula (egész mandula, a belső héjával együtt)
10 dkg jó minőségű csokoládé

Elkészítése:

Egy nagy tálban összegyúrom a lisztet, a sütőport, a cukrot, a reszelt citromhéjat és 3 tojást. Kis adagonként hozzágyúrom az olvasztott vajat, majd a legvégén a mandulát, és a csokoládét aprítva. Az egészet addig gyúrom (kb 3-4 perc), amíg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapok. Négy részre vágom, majd minden negyedből gyúrok egy hosszú rudat. Az így kapott rudakat egymás mellé fektetem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket megkenem a 4. felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 15 percig (sütőtől függően addig, amíg aranybarna nem lesz a tészta teteje) sütöm.

A rudakat egyenként átlósan vágva kb 2 cm-es szeletekre vágom, majd a szeleteket egymás mellé fektetve visszateszem a sütőpapírral bélelt tepsibe és még kb. 10-15 percig 180 fokon szárítom.

Tipp:

A legnagyobb sikert akkor érjük el, ha desszertborral együtt kínáljuk! 
A legjobb lenne persze egy üveg toszkán Vin Santo