2015. szeptember 19., szombat

Kukoricalepény fűszervajjal.


KÖSZÖNET A RECEPTÉRT SZÉLL TAMÁS SÉFNEK.A receptnek csak egyrészét készítettem el,de így is tökéletes lett.A karamellizált sonkahagymát elhagytam,mert leveshez fogyasztottuk.



Hozzávalók 2 személyre:

2 db csöves kukorica
10 dkg tejföl
1 dl sör
5 dkg liszt
1 kk sütőpor
2 tojás
2 ek reszelt parmezánsajt
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 ek vágott petrezselyemzöld
csipet cayenne bors
ízlés szerint só
apróra vágott snidling kb 1 ek

Fűszervaj:

12 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 ek snidling aprítva
1 ek petrezselyem aprítva
cayenne bors ízlés szerint
só ízlés szerint

A fűszervaj elkészítése:
A puha vajat a finomra vágott petrezselyemmel és az apróra vágott snidlinggel citromlével, zúzott fokhagymával, 1/2 citrom reszelt héjával, sóval, és borssal majd habverővel krémesre keverjük.felhasználásig tegyük hűtőbe.


A lepény készítése:

A kukoricát megfőzzük sótlan vízben kb 15 perc kell neki.A kukorica legyen jó tejes,és friss,mert csak akkor fő meg ennyi idő alatt.Ha kihűltek levágjuk róla a szemeket egy éles késsel.keverőtálba tegyük bele a tejfölt,tojásokat, sört, majd keverjük össze.Ezután adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.Ízesítjük sóval, borsokkal, hozzáadjuk a finimra vágott petrezselymet és snidlenget, reszelt fokhagymát. Kissé sűrű masszának kell lennie.A legvégén adjuk hozzá a kukoricát, és a reszelt parmezánt.Néhány percig pihentetjük,ezután kisütjük akár a lepényt.Egy serpenyőbe felhevítünk kevés olajat majd tetszőleges méretűre sütjük ki.Forrón tálaljuk a fűszervajjal.





Rikottás nektarinos kosárka.

Rikottát sokszor tartok a hűtőben,és volt még maradék nektarinom.Ekkor jött az a gondolat,hogy ebéd utáni deszertként jó lenne egy kis omlós finomság.Egyszerű,de nagyon finom édesség.valóban nagyon finom omlós,és puha.


Hozzávalók 3 személyre:

15 dkg liszt
7 dkg vaj
1 ek cukor
pici só
1 ek jeges víz

A töltelékhez:
1 db nektarin
25 dkg rikotta túró
3 db tojás
2 ek cukor
1 ek vanília aroma
1 citrom reszelt héja
fahéjas porcukor a szóráshoz.

Elkészítése.

Három darab kis sütőformát készítünk elő,nem kell megkenni.A tészta hozzávalóit összeállítom robotgéppel,és hűtőbe teszem pihenni 1 órát.  Ha tehetem 1 nappal előtte elkészítem mindíg.16 cm-es átmérőjű tésztát vágok a kinyújtott tésztából,és bélelem ki a formákat.A tészta 1/2 cm-es vastagságú legyen.Villával megszúrkálom.A rikottához adom a tojást,cukrot aromát,és citromhéjat,és jól kikeverem.A tésztakosarakat megtöltöm vele,és mindegyikre teszek egy gerezd barackot.fahéjas porcukorral megszórom.Előmelegített sütöbe tolva 180 fokon megsütöm szép aranysárgára.Ekkor már a közepe is megsül,ami kb 25 perc.