Chili paprika pehellyel készítem, de aki nem szereti a csípős ízvilágú ételeket, nyugodtan elhagyhatja, anélkül is istenien finom végeredményt kapunk. A füstölt házi szalonna bőrét feltétlenül érdemes felhasználnunk a káposzta készítésénél, mert az értékes pörzsanyagok mellett, kellemes füstös ízt kölcsönöz a székelykáposztának.A fűszerpaprika is füstös ízű,már régóta lehet kapni a boltokban.( Kalla a leánykori nevem).
500 g sertés lapocka
10 dkg kockázott baconszalonna
füstölt szalonna bőrke maradékok
6 evőkanál étolaj
1.5 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg savanyú káposzta konzerv
4 db babérlevél
700 ml víz
1 teáskanál köménymag (őrölt)
4 teáskanál fűszerpaprika (füstösízű a legjobb hozzá)
só
1 tk chilipehely
ízlés szerint tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
A sertéshúst kockákra vágjuk, megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól.A hagymákat megtisztítjuk, és finomra aprítjuk, felhevített olajon üvegesre kezdjük párolni.A felkockázott bacont is hozzátesszük,és pirítjuk tovább.Rátesszük a kockára vágott húst, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és párolás közben hozzáadjuk a fokhagymát, valamint az őrölt köményt is,és a chilipelyhet.
Addig kevergetjük,míg a hús kifehéredik,illetve zsírjára nem sül.Azután felöntjük a vízzel, a szalonna bőrkéket beledobjuk,és letakarva főzzük 20 percig, majd a savanyúkáposztát belekeverjük,és tovább főzzük 4 db babérlevél társaságában míg meg nem puhul a hús a káposztával.Tejföllel tálaljuk.