2022. január 10., hétfő

Fűszeres édesburgonya krémleves

A népszerű zöldség nagyon jól viseli a fűszereket, érdemes bátran ízesíteni, akár fokhagymával, gyömbérrel és zsírosabb sajtokkal. A különleges fűszerezés után tejszínnel vagy tejföllel szokás sűrűbbé, selymesebbé tenni a lélekmelengető fogást.



Hozzávalók

 4 adag
  1. 1 kg édesburgonya
  2. 1 darab hagyma
  3. 4 gerezd fokhagyma
  4. 1 tk gyömbér
  5. ízlés szerint só
  6. ízlés szerint fehér bors
  7. 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
  8. 1 liter tyúk alaplé (Knorr zselé)
  9. 2 ek Rama vajas pálmaolaj
  10. 2 ek tejföl
  11. 3 dkg sajt (cheddar)
  12. pirított tökmag

Elkészítés

  1. A megtisztított burgonyát vágjuk hasábokra,és süssük meg a sütőben.
    A megtisztított, finomra aprított hagymát fazékban, a folyékony vajon dinszteljük meg. Körülbelül 4-5 perc után a zúzott fokhagymát is keverjük a hagymához, majd 1-2 perc után öntsük a fazékba a megsült édesburgonyát.

    Fűszeres édesburgonya krémleves recept lépés 1 fotoFűszeres édesburgonya krémleves recept lépés 1 fotoFűszeres édesburgonya krémleves recept lépés 1 foto
  2. Sóval, fehér borssal, a mézeskalács fűszerrel ízesítjük,és gyömbért is reszeljünk bele,majd az alaplével felöntjük.Keverjük meg a fazék tartalmát, és a botmixer segítségével pürésítsük simára,a tejföllel simára keverjük, majd tálaljuk a reszelt sajttal,éa a pirított tökmaggal.

    Fűszeres édesburgonya krémleves recept lépés 2 fotoFűszeres édesburgonya krémleves recept lépés 2 fotoFűszeres édesburgonya krémleves recept lépés 2 foto
  3. Fűszeres édesburgonya krémleves recept lépés 3 fotoFűszeres édesburgonya krémleves recept lépés 3 foto

Székelykáposzta Kalla módra



Chili paprika pehellyel készítem, de aki nem szereti a csípős ízvilágú ételeket, nyugodtan elhagyhatja, anélkül is istenien finom végeredményt kapunk. A füstölt házi szalonna bőrét feltétlenül érdemes felhasználnunk a káposzta készítésénél, mert az értékes pörzsanyagok mellett, kellemes füstös ízt kölcsönöz a székelykáposztának.A fűszerpaprika is füstös ízű,már régóta lehet kapni a boltokban.( Kalla a leánykori nevem).




 

 

Hozzávalók

 6 adag
  1. 500 g sertés lapocka
  2. 10 dkg kockázott baconszalonna
  3. füstölt szalonna bőrke maradékok
  4. 6 evőkanál étolaj
  5. 1.5 közepes fej vöröshagyma
  6. 2 gerezd fokhagyma
  7. 50 dkg savanyú káposzta konzerv
  8. 4 db babérlevél
  9. 700 ml víz
  10. 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  11. 4 teáskanál fűszerpaprika (füstösízű a legjobb hozzá)
  12. 1 tk chilipehely
  13. ízlés szerint tejföl a tálaláshoz

Elkészítés

  1. A sertéshúst kockákra vágjuk, megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól.A hagymákat megtisztítjuk, és finomra aprítjuk, felhevített olajon üvegesre kezdjük párolni.A felkockázott bacont is hozzátesszük,és pirítjuk tovább.Rátesszük a kockára vágott húst, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és párolás közben hozzáadjuk a fokhagymát, valamint az őrölt köményt is,és a chilipelyhet.

    Székelykáposzta Kalla módra recept lépés 1 fotoSzékelykáposzta Kalla módra recept lépés 1 foto
  2. Addig kevergetjük,míg a hús kifehéredik,illetve zsírjára nem sül.Azután felöntjük a vízzel, a szalonna bőrkéket beledobjuk,és letakarva főzzük 20 percig, majd a savanyúkáposztát belekeverjük,és tovább főzzük 4 db babérlevél társaságában míg meg nem puhul a hús a káposztával.Tejföllel tálaljuk.

    Székelykáposzta Kalla módra recept lépés 2 foto